Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājs Markuss Moriss, kura rīcība piespieda Sanantonio "Spurs" klubu aizmainīt Latvijas izlases basketbolistu Dāvi Bertānu uz Vašingtonas "Wizards" vienību, atzinis, ka lēmumu veikt motivēja vēlme būt tuvāk savai ģimenei, taču tas noticis bez spēlētāja aģenta Riča Pola ziņas, vēsta medijs "The Athletic".

Jau ziņots, ka Latvijas izlases basketbolista Dāvja Bertāna bijusī komanda Sanantonio "Spurs" basketbolistu aizmainīja uz Vašingtonas "Wizards" vienību, lai tā varētu parakstīt līgumu ar viņa topošo aizstājēju Markusu Morisu. Basketbolists ar komandu bija vienojies par 20 miljonu ASV dolāru vērtu kontraktu uz divām sezonām, tomēr vēlāk pārdomāja.

Tas piespieda “Spurs” kluba vadību meklēt jaunu risinājumu, komandai parakstot līgumu ar spēka uzbrucēju Treju Lailzu, citu Riča Pola klientu. Savukārt Moriss vienojās par viena gada ilgu sadarbību ar Ņujorkas “Knicks” komandu, kas basketbolistam izmaksās 15 miljonus ASV dolāru.

"Man ir liels respekts pret ["Spurs" galveno treneri] Gregu Popoviču, [ģenerālmenedžeri] R.C. Bufordu un [viņa asistentu] Braienu Raitu, kā arī labas attiecības ar viņiem," medijam stāstīja Moriss. "Kad sapratu, ka došos citā virzienā, pirmā lieta, ko izdarīju, bija piezvanīt viņiem. Tas netika izdarīts "pa kluso", bez respekta. Tā kā biju atklāts pret viņiem, varu justies labi pēc notikušā."

Jau pēc pirmajām divām brīvo aģentu līgumu slēgšanas dienām Ričs Pols basketbolistam bija sagatavojis triju gadu ilgu un 41 miljonu ASV dolāru vērtu piedāvājumu no Losandželosas "Clippers" vienības. Moriss gan izlēma tam atteikt. 29 gadus vecais uzbrucējs arī atklāja, ka viņa aģents vēlējās, lai basketbolists piekristu šādām līgumsaistībām.

Losandželosas vienībai iegūstot uzbrucējus Kavai Lenardu, Polu Džordžu un Mo Harklesu, piedāvājums no Kalifornijas kluba drīz vien bijis atsaukts. Tāpēc bijušais "Celtics" pārstāvis izjutis spiedienu ātrāk atrast savu nākamo klubu, 6. jūlijā mutiski vienojoties ar "Spurs" komandu.

"Man bija iespaids, ka nekas cits man nav atlicis. Tobrīd domāju, ka "Spurs" piedāvājums ir vienīgais, kas man pieejams. Šis viss process nebija tāds, kādu to sagaidīju, un tas aizgāja nepareizajā virzienā," skaidroja Moriss.

Spēka uzbrucējam jau 7. jūlijā bija ieplānota medicīniskā pārbaude un oficiāla līguma parakstīšana ar Sanantonio klubu. Taču tad Ņujorkas "Knicks" vienībai radās krietni vairāk vietas zem algu griestiem, jo tika atklātas uzbrucēja Redžija Buloka veselības problēmas, kas ļāva kluba vadībai ar spēlētāja aģentu vienoties par jaunu, mazāk apmaksātu līgumu.

Ņujorkas klubs sācis rekruitēt Morisu, abām pusēm izrādot abpusēju interesi. Spēlētāja aģents šajās sarunās nav bijis iesaistīts un mudināja Morisu turēt savu "Spurs" komandai doto vārdu. Basketbolists tās nedēļas laikā piekritis "Knicks" piedāvājumam, un vēlāk arī sirsnīgi šķīries no sadarbības ar Riču Polu.

Pats Moriss klāstījis, ka viņš augstu vērtē savu ģimeni, kā arī Ņujorkas tuvumu viņa dzimtajai Filadelfijas pilsētai.

"Popam [Gregam Popovičam] un man bija ilga saruna par visu, ne tikai basketbolu. Mīlu to [Sanantonio] organizāciju un iespēju, ko viņi man piedāvāja. Saruna ar viņu bija daļa no mana procesa. Viņš bija vienīgais treneris, ar ko runāju, bez ["Knicks" galvenā trenera] Deivida Fizdeila.”

Pagaidām izskanējušās ziņas liecina, ka Morisa lēmuma iespaidotais Bertāns Vašingtonas “Wizards” komandā ieņems vietu pamatpiecniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!