Foto: LETA

Latvijas U-19 basketbola izlase Pasaules kausa izcīņā pret katru komandu lūkos atrast pareizos taktiskos risinājumus un centīsies pretiniekam "palīst zem ādas", lai vairotu iespējas izcīnīt uzvaru un sasniegt izslēgšanas turnīru, otrdien preses konferencē atklāja izlases galvenais treneris Nikolajs Mazurs.

16 komandu turnīrs no 3.jūlija līdz 11.jūlijam norisināsies trīs hallēs Rīgā un Daugavpilī. Spēles tiks aizvadītas "Arēnā Rīga", Olimpiskajā sporta centrā un Daugavpils Olimpiskajā centrā.

"Sportistiem ir labāk atrasties vietā, kur ir klusāk un mierīgāk. Nepieciešama vieta, kur vairāk vari koncentrēties savām lietām, jo tomēr ažiotāža ir gana liela," vēlmi grupu turnīra spēles aizvadīt Daugavpilī skaidro Mazurs. "Intereses par spēlētājiem netrūks - skauti, ģimenes, aģenti, draugi un pārējie - visi grib kaut ko redzēt un dzirdēt. Tāpēc izlēmām nedaudz izolēties."

"Tāpat domāju, ka arī skatītājiem būtu vērtīgi redzēt valstsvienības spēles Daugavpilī, jo zinām, ka basketbols Latvijā ierasti dominē Kurzemē un Vidzemē," uz augsta ranga spēļu trūkumu Latgales reģionā norāda treneris. "Tas varētu palīdzēt attīstīt basketbolu arī perifērijā."

Covid-19 pandēmijas dēļ ne visiem valstsvienības kandidātiem izdevās aizvadīt pilnvērtīgu sezonu. Arī Mazurs neslēpa, ka treniņos tas bija labi redzams, taču situācija ir tāda, kāda tā ir, tāpēc jāstrādā esošajos apstākļos.

"No šīs situācijas jāmēģina izspiest maksimums un jāpielāgojas. Domāju, ka augstāko rezultātu sasniegs komandas, kas spēs pielāgoties un atrast labākos risinājumus šajos apstākļos," uzsver Mazurs.

Viens no basketbolistiem, kuru Covid-19 dēļ saraustītā sezona izsitusi ārpus ierindas, ir nu jau bijušais U-19 izlases kandidāts Kārlis Daga-Krūmiņš ("Latvijas Universitāte"). Tāpat ceļgala saišu traumas dēļ nespēlēs arī viens no potenciālajiem līderiem Freds Bagatskis.

"Daga-Krūmiņš bija U-16 izlasē. Viņš šosezon izlaida lielu posmu, kā arī guva traumu. Kārlis juta, ka izlaidis pārlieku daudz, tāpēc nespēs "pievilkt klāt" visiem pārējiem. Paliek stiprākie. Jāsadzīvo gan ar traumām, gan citām lietām," pārbaudījumi nebaida Mazuru. "Sastāvā nebūs arī Bagatskis, kurš guvis saišu plīsumu. Viņš nevar piedalīties spēlēs."

Latvijas U-19 izlases gala sastāvu Mazurs plāno paziņot pēc otrdienas pārbaudes spēles ar vienaudžiem no Austrālijas.

Latvija B grupā spēlēs ar 2007.gada čempioni Serbiju, pieckārtējo šo sacensību dalībnieci Irānu un pagājušā gada sesto labāko komandu Puertoriko. Mazurs norādīja, ka noteikti jāpiesargās no Irānas, jo šīs valsts U-19 izlase šosezon piedalījās vietējā čempionātā un noteikti ir labi saspēlējusies.

"Mums priekšā stāsies 15 labākās komandas pasaulē. Katrā apakšgrupā komandas ir no dažādiem kontinentiem, tātad spēlēs dažādu basketbolu. Pieļauju, ka serbi varētu spēlēt taktiskāk - kā jau serbi," pretinieku spējas nedaudz ieskicē treneris. "Galvenais uzdevums ir atrast "īsto atslēdziņu" pret katru komandu un mēģināt tai "palīst zem ādas"."

"Turnīra laikā spēlētājiem būs kārtīgi jādomā, jo skaidrs, ka ar vienu taktiku visu turnīru nespēlēsi. Pretinieku spēli sīkāk noteikti analizēsim pēc pirmajiem mačiem turnīrā, bet arī līdz šim esam ievākuši apjomu ar informāciju. Tā gan lielākoties ir no ASV koledžām un agrāku vecumu turnīriem, jo arī citās valstīs Covid-19 dēļ šī sezona netika izspēlēta vai bija saraustīta," piebilst galvenais treneris.

Mazurs jau labu laiku zināms kā treneris, kurš nevairās gūt jaunu pieredzi gan Latvijā, gan ārzemēs. Viņš arī pagājušajā gadā izdeva grāmatu "Pašizaugsmes basketbola dienasgrāmata", kurā apkopojis dažāda veida informāciju, kas varētu noderēt nākotnes profesionāļiem.

Ņemot vērā, ka Mazurs savos treniņos mēdz izvēlēties ne tās populārākās metodes, jaunu pieredzi guvusi visa komanda.

"No rītiem dodamies peldēt. Tāpat treniņos esam iekļāvuši jogu. Domāju, ka nekad dzīvē nebūtu saskāries ar jogu, ja nebūtu sastrādājies ar treneri Mazuru," atklāj valstsvienības kapteinis Kristiāns Šulcs. "Tas noteikti mums ir tikai pluss. Augam kā spēlētāji un varam apbružāties jaunos apstākļos."

Arī viens no garākajiem izlases spēlētājiem Krišs Helmanis atzinīgi vērtēja trenera izvēlētās metodes. Uvja Helmaņa dēļ Krišs norādīja, ka arī viņš iepriekš nebija piekopis jogu, bet izlasē apgūto viņš noteikti ņems līdzi arī turpmākajās karjeras gaitās.

Valstsvienības kapteinis šajā turnīrā būs Šulcs. Mazurs norādīja, ka kapteiņa izvēle notikusi dabiskā ceļā, proti, basketbolistam piemīt daudzas līderim nepieciešamās īpašības.

"Kristiāns ir atbildīgs, motivēts un spēlē ar lielu enerģiju. Arī kā cilvēks viņš izstaro enerģiju," kapteiņa izvēli pamato Mazurs. "Viņam arī piemīt sava harizma, kas nepieciešama, lai vestu komandu uz priekšu. Kad spēlētājam tiek dota šāda iespēja, viņš nekad nepasaka "nē"."

Pats Šulcs neslēpa, ka pēc uzšuves saņemšanas aptuveni trīs dienas bijis šokā, jo ierasti darījis melno darbu un bijis labs palīgs komandā, tāpēc pats sevi nebija iedomājies šajā ampluā.

"Esmu sajutis, ka kapteiņa loma ir lielāka. Atbildība noteikti ir augusi. Runājot par komandu, tā noteikti ir gatava - gan pirmais, gan 12.spēlētājs. Neviens "nekritīs ārā" no sastāva," par komandas gatavību stāsta kapteinis. "Spēlēsim pēc labākās sirdsapziņas un cīnīsimies par katru laukuma centimetru."

"Mēs esam pārliecināti par saviem spēkiem. Neskatīsimies, kas nāks pretim, jo vēlamies koncentrēties uz savām lietām. Ja izpildīsim trenera norādījums, uzvaras neizpaliks," piebilst Šulcs.

Līdzīgās domās par komandas gatavību bija arī augumā raženais Helmanis.

"Arī es vēlos pateikties visiem, kuri pielikuši roku, lai turnīrs notiktu Latvijā. Kā jau treneris minēja, mums daudziem šī, iespējams, būs vienīgā šāda veida pieredze. Atdosim visu, kas mums ir iekšā, un pierādīsim, ka Latvija nav maza basketbola nācija," kaujinieciski noskaņots ir vairāk nekā divus metrus garais spēlētājs.

Otrdien Latvijas U-19 izlase aizvadīs pārbaudes spēli ar vienaudžiem no Austrālijas. Pirmdien basketbolisti ar 53:84 piekāpās Kanādai, bet iepriekš zaudējumus cieta arī pret Lietuvu (64:76 un 67:79) un Igauniju - 57:76.

Trešdien Latvijas U-19 izlase dosies uz Daugavpili, bet pēc divām treniņu dienām sestdien jau tiksies ar Puertoriko basketbolistiem.

U-19 Pasaules kausa izcīņā Latvijas komanda pirmajā posmā Daugavpilī spēlēs B grupā ar Puertoriko, Irānas un Serbijas izlasēm. Pēc grupu turnīriem visas komandas spēlēs astotdaļfinālā, kas sadalīs dalībniekus divos astoņniekos. Labākās ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, pārējās - par devīto vietu.

Latvijas valstsvienība apakšgrupu turnīra spēles aizvadīs 3., 4. un 6.jūnijā Daugavpilī.

Latvija Pasaules U-19 kausa sacensības uzņēma arī 2011.gadā, kad turnīrs norisinājās Rīgā, Valmierā un Liepājā.

2011.gadā Latvijā uzvarēja Lietuvas jaunie basketbolisti, bet par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Jons Valančūns. Turnīrā piedalījās tādi pazīstami spēlētāji kā Dāvis Bertāns, Mateušs Ponitka, Rauls Netu, Kevins Pangoss, Dario Šaričs, Dags Makdermots, Tims Hārdevejs juniors, Džeremijs Lembs, Jānis Timma un citi.

Kā ierasts, viena no 16 turnīra dalībniecēm būs mājiniece, šajā gadījumā - Latvija. Iepriekš Latvija bijusi pārstāvēta trijos turnīros. 1999.gadā tika izcīnīta devītā vieta, 2011.gadā - desmitā vieta, 2019.gadā - 12. vieta.

Latvijas U-19 vīriešu basketbola izlases kandidātu saraksts:

Freds Bagatskis ("Valencia", Spānija), Raivo Butirins ("VEF Rīga"), Kārlis Daga-Krūmiņš ("Latvijas Universitāte"), Krišs Helmanis ("Prat", Spānija), Dāvis Denafs ("Ogre"), Otto Fārenhorsts ("Rīga"/DSN), Kristians Feierbergs (BJBS "Rīga"/DSN), Dāvids Grīnbergs (BS "Rīga"), Ričards Kļanskis ("Orlandina", Itālija), Rodijs Mačoha (Fuenlavradas "Urbas", Spānija), Rihards Parādnieks ("Ogre"), Toms Skuja (Santantoni "Ibiza Feeling", Spānija), Kristians Šulcs ("Ventspils"), Ričards Daniels Vanags ("Rīga"/"A. Kraukļa VEF BS"), Rihards Nils Vāvers ("Ādaži"), Noa Viljamsons ("Latvijas Universitāte").


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!