Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kaut arī Serbijas vīriešu basketbola izlase oficiāli vēl nav nosaukusi kandidātus 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm pret Latviju un Beļģiju, serbu sporta medijs "Mozzart Sport" vēsta, ka valstsvienība Rīgā varētu ierasties ar šī gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionu Nemanju Bjelicu sastāvā.

Atlases pamatcikla pirmajā posmā Latvijas basketbolisti guvuši trīs uzvaras četros mačos. Tāda pati bilance ir arī Serbijai, un 30. jūnijā "Arēnā Rīga" abu izlašu savstarpējā cīņā noskaidrosies grupas pirmās vietas ieguvēja. Latvijas kandidātu saraksts spēlēm pret Serbiju un Slovākiju (viesos 3. jūlijā) ir nosaukts, kamēr par serbiem informācijas ir mazāk.

"Mozzart Sport" informē, ka komandai varētu pievienoties uzbrucējs Bjelica, kurš šobrīd ar Goldensteitas "Warriors" svin NBA čempiontitula iegūšanu. Viņš aizvadītajā sezonā regulārajā čempionātā 71 spēlē vidēji laukumā pavadīja 16,1 minūti un atzīmējās ar 6,1 punktu un 4,1 atlēkušo bumbu. Savukārt "play-off" viņa loma mazinājās - 15 mačos caurmērā 2,9 punkti un 2,1 atlēkusī bumba.

Bjelicam ar Serbijas izlases galveno treneri Svetislavu Pešiču ir vienošanās, ka basketbolists pēc atgriešanās dzimtenē pievienosies valstsvienībai. NBA finālā "Warriors" sešās spēlēs uzvarēja Bostonas "Celtics" vienību, un sērijas neievilkšanās līdz septiņām spēlēm palielina iespējas spēlētājam papildināt nacionālās komandas rindas. Sagaidāms, ka uzbrucējs būs vienīgais NBA pārstāvis izlasē.

Tāpat tiek ziņots, ka izlasē spēlēs Ogņens Jaramazs (Minhenes "Bayern") un Dejans Davidovacs (Belgradas "Crvena zvezda"), taču būs jācīnās bez traumu guvušā Alena Smailagiča (Belgradas "Partizan"), kurš rudenī Latvijas grozā iemeta 15 punktus.

Pagaidām neskaidrība ir arī par tā mača serbu rezultatīvāko (21 punkts un septiņas piespēles) spēlētāju Milošu Teodosiču. Viņam gan pirms pāris dienām beidzās Itālijas finālsērija, tāpēc pastāv varbūtība, ka saspēles vadītājs pret Latviju spēlēs. Jautājuma zīmes ir arī par Nikolas Kaliniča ("Crvena zvezda") iespējām palīdzēt, kuram aiz muguras bijusi piesātināta sezona.

Pirmajā abu komandu savstarpējā spēlē Belgradā ar 101:100 dramatiski uzvarēja Serbija, latviešus no zaudējuma neglābjot Riharda Lomaža 33 gūtiem punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!