Foto: F64

Latvijas izlases basketbolists Mareks Mejeris raidījumā "Basketstudija 2+1" stāstīja, ka valstsvienības spēlētājiem piemēru joprojām rāda ilggadējais izlases pārstāvis Jānis Blūms.

Latvijas izlase jau piektdien uzsāks 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu, "Arēnā Rīga" uzņemot Bosnijas un Hercegovinas izlasi. Savukārt pirmdien valstsvienība viesosies pie Bulgārijas basketbolistiem.

Dažādu iemeslu dēļ starp Latvijas izlases kandidātu sarakstā iekļautajiem 15 spēlētājiem pieci no basketbolistiem valstsvienību oficiālās spēlēs iepriekš nav pārstāvējuši. Turklāt Artūrs Kurucs un Artūrs Žagars vien šogad sagaidīs savu 20. dzimšanas dienu, tāpēc komandas kolektīvs atsevišķās pozīcijās kļuvis arī gados jaunāks.

"Jauno Artūru Žagaru jau biju iepazinis," augustā notikušos pirmos izlases treniņus pie jaunā komandas galvenā trenera Roberta Štelmahera atminējās Mejeris. "Ar jaunāko Kuruca brāli sanāca pirmais kontakts. Pārējie visi gan iepriekš redzēti – spēlēts pretī vai kopā."

Pārliecinoši pieredzējušākais izlases spēlētājs ir 37 gadus vecais Jānis Blūms, kurš valstsvienībā aizvadījis 168 spēles. Viņam tuvākais sekotājs ir centra pozīcijas basketbolists Mārtiņš Meiers (105 spēles), bet vēl vērienīgu pieredzi guvis tieši Mejeris (80 spēles). Krievijas basketbola kluba "Parma" uzbrucējs uzsvēra, ka tieši Blūms uzskatāms par komandas līderi ikdienas dzīvē.

"Jānis, protams, pēdējos gadus izlasē vienmēr rādījis piemēru. Arī tagad viņš visu zina, kā ir jābūt. Teiksim tā – viņš nosaka toni, kādiem jābūt treniņiem, kas jādara ģērbtuvē, kādai mūzikai tur jāskan. Šodien sāka skanēt amerikāņu hiphops. Jānis pateica, ka jābūt latviešu mūzikai. Sāka skanēt "Prāta vētra"," klāstīja Mejeris.

Liepājnieks līdz šim aizvadījis, visticamāk, veiksmīgāko sezonu savās leģionāra gaitās. Pārstāvot VTB vienotās līgas klubu, Mejeris vienības "Parma" labā vidēji izcēlies ar 10,2 punktiem un 6,6 atlēkušajām bumbām. Basketbolists atzīmēja, ka mazliet dīvains bijis ieturētais gads starp izlases spēlēm, ko ietekmējusi jaunā Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) turnīru izspēles kārtība.

"Basketbols jau ir, taču nav izlases. Bija jocīgi, ka vasara bija brīva. Tā likās ļoti gara. Varbūt prasījās novembra spēļu logs, lai varētu atbraukt mājās. Pa gadu paspēju sailgoties pēc izlases un visiem puišiem," stāstīja Mejeris.

Spēlētājs minēja, ka šādai sistēmai – kuras dēļ Latvijai nevar palīdzēt nedz Nacionālās basketbola asociācijas (NBA), nedz ULEB Eirolīgas spēlētāji – var saskatīt arī kādas pozitīvas iezīmes.

"Beidzot sanāk atpūsties, kā arī sagatavoties sezonai. Tas savā ziņā pasaudzē mums veselību. Agrāk, kad katru vasaru bija kvalifikācijas turnīrs vai čempionāts, nebija pilnvērtīgas sagatavošanās uz klubu sezonu. Tā vietā ļoti labi sagatavojies izlasei. Pēc tam var sākties visādas mazas veselības likstas. Ja tikai visas līgas draudzīgi varētu sarunāt, kā panākt [kopēju izlašu spēļu pārtraukumu]... No veselības viedokļa un sezonas krāsainuma šādi pat ir foršāk," sprieda Mejeris.

Latvijas izlasei H apakšgrupā konkurenci sastādīs Bosnijas un Hercegovinas, Bulgārijas, kā arī Grieķijas izlases. Savukārt uz Eiropas čempionātu kvalificēsies trīs labākās grupas komandas.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības kandidāti:

Aizsargi – Aigars Šķēle ("Kalev"/"Cramo", Igaunija), Mārcis Vītols ("Ventspils", Latvija), Rinalds Sirsniņš ("Ogre", Latvija), Artūrs Žagars ("Joventut", Spānija), Jānis Blūms ("VEF Rīga", Latvija), Artūrs Kurucs ("VEF Rīga", Latvija), Artis Ate ("Cluj Napoca", Rumānija), Kaspars Vecvagars ("Palencia", Spānija);

Uzbrucēji – Mārtiņš Laksa ("Start Lublin", Polija), Māris Gulbis ("Ventspils", Latvija), Artjoms Butjankovs ("Burevestnik", Krievija), Mareks Mejeris ("Parma", Krievija), Kristaps Dārgais ("Ogre", Latvija);

Centri – Mārtiņš Meiers ("Budučnost", Melnkalne), Klāvs Čavars ("Ventspils", Latvija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!