Foto: Reuters/Scanpix

Sestdienas naktī 83 gadu vecumā miris viens no visu laiku izcilākajiem basketbola treneriem, ASV koledžu basketbola speciālists Dīns Smits, kura vadībā pie NCAA čempiona titula tika arī leģendārais Maikls Džordans.

Smits 31 sezonu vadīja Ziemeļkarolīnas universitātes komandu, un tieši viņa vadībā Džordans uzsāka savu izcilo karjeru. Lai gan tikai divas reizes – 1982. gada kopā ar Džordanu un 1993.gadā – viņa vadītā Ziemeļkarolīnas universitātes komanda kļuva par NCAA čempioniem, Smits 1997.gadā beidza profesionālo karjeru kā uzvarām bagātākais treneris.

Trenera karjeras laikā Smits ieguva jauno basketbolistu uzticību un bija gluži kā "otrais tēvs". Smits var arī lepoties ar vienu lielisku statistikas rādītāju – 96% no viņa trenētajiem basketbolistiem ir pabeiguši augstskolu.

Pēdējos gados Smita veselība krietni pasliktinājās, viņam konstatēja plānprātību, kādēļ treneris nespēja vairs atcerēties savus izcilos sasniegumus un atpazīt izcilos skolniekus. Slimības dēļ Smits reti bija redzams publiskos pasākumos, tomēr uzticīgākie skolnieki no viņa nenovērsās un apmeklēja savu kādreizējo treneri, kuru bija novārdzinājusi slimība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!