Foto: AP/Scanpix/LETA
96 gadu vecumā miris basketbola treneris Tekss Vinters, kurš pazīstams kā slavenā "trijstūra uzbrukuma" taktikas izgudrotājs, vēsta Nacionālā basketbola asociācija.

Vinters 1962. gadā publicēja grāmatu par šo uzbrukuma sistēmu, bet vēlāk viņš sāka sadarboties ar bijušo Čikāgas "Bulls" un Losandželosas "Lakers" galveno treneri Filu Džeksonu, un šī sadarbība deva 11 NBA čempionu titulus.

"Es no trenera Vintera iemācījos ļoti daudz. Viņš bija pionieris un īsts basketbola spēles students," savā paziņojumā izdevumam "Chicago Tribune" rakstīja viens no visu laiku labākajiem basketbolistiem Maikls Džordans. "Viņa trijstūra uzbrukums bija svarīga sastāvdaļa, lai "Bulls" izcīnītu sešus čempionu titulus. Tekss vienmēr pievērsa uzmanību detaļām un treniņiem, kā arī bija lielisks skolotājs. Es esmu laimīgs, ka vērēju spēlēt pie viņa."

Savukārt Losandželosas "Lakers" leģenda Kobe Braients sacīja, ka Vinters bija viņa mentors. "Manā pirmajā sezonā es un Tekss sēdējām un skatījāmies katru manas spēles minūti. Viņš man iemācīja, kā analizēt katru detaļu. Viņš bija basketbola ģēnijs. Man viņa pietrūks," rakstīja Braients.

2011. gadā Vinters tika uzņemts Neismita piemiņas basketbola slavas zālē.

Lielu daļu savas karjeras Vinters trenēja koledžu basketbola komandas, bet no 1972. līdz 1974. gadam bija Hjūstonas "Rockets" galvenais treneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!