85. dzīves gadā mūžībā aizgājis Rīgas ASK basketbola komandas izcilo panākumu līdzautors, trīskārtējais Eiropas kausa ieguvējs un PSRS čempions, kā arī PSRS tautu spartakiādes čempions Latvijas izlases sastāvā LBS Goda biedrs Oļģerts Hehts, vēsta Latvijas Basketbola savienība.

"Pusstundu pēc uzvaras pārdzīvoju tādu laimes sajūtu, kāda vairs nav atkārtojusies. Nevaru vārdos aprakstīt," tā Oļģerts Hehts pēc daudziem gadiem atcerējās 1955. gada septembra vakaru Kauņā, kur Rīgas ASK meistarkomanda bija izcīnījusi uzvaru Padomju Savienības čempionāta izšķirošajā spēlē pār Tbilisi "Dinamo" (56:47). 25 gadus vecais 195 cm garais uzbrucējs Hehts bija viens no tās galvenajiem kaldinātājiem – līdzās nākamajiem Eiropas čempioniem un olimpiskā sudraba ieguvējiem Maigonim Valdmanim, Jānim Krūmiņam, Valdim Muižniekam, kā arī Eiropas čempiona godā jau esošajam Gunāram Siliņam.

Oļģerts Hehts dzimis Aucē (tēvs bijis Krievijas čempions grieķu-romiešu cīņā un boksā), agrā bērnībā nodarbojies ar vieglatlētiku un futbolu, bet basketbolu iepazinis, mācīdamies Jelgavas vidusskolā. No 1947. gada spēlēja Rīgas "Spartakā", bet no 1951. līdz 1960. gadam bija viens no Rīgas ASK un Latvijas izlases pamatspēkiem. 1955. un 1956. gadā bijis PSRS izlases kandidāts.

Pēc sportista karjeras beigām no 1961. līdz 1994. gadam strādājis Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas sporta katedrā par treneri, pasniedzēju un katedras vadītāju.

Atvadīšanās notiks 2016. gada 24.septembrī plkst. 13 Auces Sniķerkalna kapu jaunajā kapličā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!