Foto: F64
94 gadu vecumā Belgradā savās mājās nomiris ilggadējais Starptautiskās Basketbola asociācijas (FIBA) ģenerālsekretāriem, savulaik viens no ietekmīgākajiem basketbola cilvēkiem pasaulē Borislavs Stankovičs (attēlā pa vidu), piektdien vēsta Serbijas mediji.

FIBA ģenerālsekretāra amatā Stankovičs pavadīja 26 gadus – no 1976. līdz 2002. gadam. 1989. gadā ar serba centieniem sākās dialogs ar NBA par visu spēcīgāko basketbolistu iespējamo dalību olimpiskajās spēlēs. Šīs pārrunas noslēdzās ar legendārās ASV izlases jeb "Dream Team" izveidi, kas ieviesa jaunu pavērsienu basketbola attīstībā un ietekmēja arī olimpisko kustību. 1992. gada Barselonas olimpiskajās spēlēs dominēja "Dream Team" ar daudzām pasaules basketbola leģendām ierindā, amerikāņiem sakaujot visus pretiniekus un izcīnot zelta godalgas.

1991. gadā Stankoviču uzņēma Basketbola Slavas zālē.

Savulaik Stankovičs bija basketbolists, drīz pēc Otrā pasaules kara pārstāvot "Crvena Zvezda", kā arī spēlējot "Zeleznicar" un "Partizan" vienībās. Piecus gadus viņš spēlēja arī Dienvidslāvijas izlasē, vēlāk trenēja "OKK Beograd" un "Cantu" komandas. Kā funkcionārs Stankovičs bija pazīstams ne tikai basketbola aprindās, bet pārstāvēja sev iemīļoto sporta veidu Starptautiskajā olimpiskajā komitejā (SOK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!