Foto: LETA
Latvijas Nacionālā Sporta padome (LNSP) piektdien sēdē izskatīja un atbalstīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) pieteikumu kandidēt uz 2025. gada Eiropas vīriešu basketbola čempionāta finālturnīra grupas un izslēgšanas spēļu organizēšanu Latvijā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka LBS cer pirmoreiz Latvijā organizēt ne tikai kādas atsevišķas Eiropas čempionāta vīriešiem apakšgrupas spēles, bet arī izslēgšanas mačus. Šo ieceri lēmusi atbalstīt Nacionālā sporta padome.

Latvijas Basketbola savienība tādējādi pieteiksies uz plašu 2025. gada Eiropas čempionāta rīkošanu. Ja Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) "play-off" maču rīkošanu deleģēs kādai citai valstij, LBS labprāt arī organizētu vismaz vienas grupas spēles, piektdien portālam "Delfi" atklāja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

Padomes sēdē minētais pieteikums tika vērtēts gan no sportiskā aspekta un sacensību ietekmes uz basketbola un sporta popularitāti sabiedrībā kopumā, gan arī tika vērtēts sacensību potenciālais ekonomiskais efekts un ieguvumi valsts tautsaimniecībai, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Pēc nepieciešamo dokumentu sagatavošanas jautājumu par "FIBA EuroBasket 2025" grupas turnīra un finālposma organizēšanu Latvijā IZM virzīs izskatīšanai Ministru kabinetā.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka LBS sēdē prezentēja LIAA (Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra) veiktu aprēķinu par potenciālajiem meistarsacīkšu sarūpētajiem ieguvumiem. Latvijas valsts, pateicoties čempionātam ar "play-off" stadiju, iegūtu par septiņām reizēm lielākus ienākumus nekā no finālturnīra, kurā Latvija vien organizētu grupu turnīra spēles.

"Ja uzņemam tikai grupu, tad, protams, tas ir sportiskā principa dēļ. Tas mums atvieglotu jautājumus par NBA spēlētājiem. Ja mēs uzņemam arī "play-off", tas ir gan ekonomiskais princips, gan basketbola popularizēšana. Pie mums brauktu visi labākie spēlētāji," ceturtdien izteicās Cipruss.

FIBA lēmums par čempionāta rīkotājvalstīm sagaidāms 2022. gada septembrī, bet LBS šogad būtu jāpiesakās čempionāta rīkošanai, kā arī jāiemaksā 25 tūkstoši eiro.

No LBS puses līdz šī gada septembrim FIBA būtu jāiemaksā 25 tūkstoši eiro par čempionāta rīkošanas pieteikumu. Savukārt drošības naudas iemaksas būtu jāveic vien no 2022. gada, kura septembrī arī sagaidāms FIBA paziņojums par rīkotājvalstīm, stāsta Cipruss.

Nākamgad gaidāmo Eiropas čempionātu basketbolā uzņems Vācija, Čehija, Gruzija un Itālija, kuras tādējādi arī automātiski tam kvalificējušās. Izslēgšanas spēles uzņems Berlīne. Vairāku rīkotājvalstu principu FIBA piekopa arī 2015. un 2017. gada Eiropas čempionātiem.

Latvija iepriekš pilnvērtīgi organizējusi 2009. gada Eiropas čempionātu sievietēm, kā arī 2019. gada Eiropas čempionāta grupu turnīru. Savukārt 2015. gadā Latvija bija viena no četrām valstīm, kas uzņēma meistarsacīkstes vīriešiem, kuru noslēguma fāze norisinājās Francijā.

Latvijas basketbola izlase nepiedalīsies 2022. gada Eiropas čempionātā. To valstsvienībai liedza sāpīgs zaudējums mājās pret Bulgārijas valstsvienību. Līdzīgs liktenis vienību piemeklēja 2019. gada Pasaules kausa atlases turnīrā, kad izlasei spēlē Melnkalnē pietrūka viens punkts. FIBA un ULEB organizāciju konflikta dēļ valstsvienība abus atlases ciklus aizvadīja bez vairākiem vadošajiem spēlētājiem.

Šobrīd valstsvienība pēc četrām izcīnītām uzvarām 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas posmā gaida nākamās turnīra fāzes izlozi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!