Foto: Reuters/Scanpix
Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vadība pirmdien bija spiesta atcelt jaunās sezonas regulārā čempionāta pirmo divu nedēļu spēles, jo pēdējās sarunās netika panākta vienošanās par kolektīvo darba līgumu.

Tādējādi pirmo reizi kopš 1998./1999.gada sezonas un otro reizi NBA vēsturē regulārā sezona nesāksies laikus. Pirms 13 gadiem sezona sākās vēlāk un katra komanda aizvadīja pa 50 spēlēm ierasto 82 spēļu vietā.

Lai gan pirmdienas sarunās nesaskaņu galvenais iemesls vairs nebija ekonomiskā situācija, bet gan algu griestu struktūra, tāpat NBA un NBA Spēlētāju asociācijas (NBA PA) domstarpības bija pietiekami lielas, lai neizbeigtu lokautu. NBA par lokauta sākšanu paziņoja 1.jūlijā, jo tad beidzās iepriekšējais kolektīvais darba līgums.

"Abas puses šķir liela plaisa visos jautājumos... Starp mums ir bezdibenis," līdzjutējiem neiepriecinošo ziņu pavēstīja NBA komisārs Deivids Sterns. "Ritot dienām, jāskatās, kas vēl palicis šajā sezonā."

Atceltas ir visas spēles līdz 14.novembrim. Līdz ar NBA sezonas sākuma atcelšanu nenotiks tieši 100 spēles. NBA sezonas atcelšana nesīs zaudējumus klubiem, jo tikai par biļetēm (neskaitot līdzjutēju pirktos suvenīrus un citus izdevumus) netiks iekasēti 83 miljoni ASV dolāru.

NBA komisāra palīgs Adams Silvers norāda, ka divu nedēļu atcelšanas negatīvā ietekme būs ilglaicīga, jo iespaidoti TV reitingi. Līga zaudēs vairākus simtus miljonus dolāru, bet spēlētāji katru mēnesi algās nesaņems aptuveni 350 miljonus.

NBA PA pēdējās sarunās piekrita spēlētāju vidējam atalgojumam piecu miljonu ASV dolāru apmērā un līgumiem maksimums uz četriem gadiem. Ja spēlētājs pagarina līgumu ar līdzšinējo komandu, tad to drīkstētu noslēgt uz pieciem gadiem, bet ar citu komandu – uz četriem gadiem. NBA vēlas attiecīgi uz četriem un trīs gadiem pieļaut spēlētāju līgumus.

Abas puses nespēj vienoties arī par spēlētāju algu pieaugumu un īpašo nodokli par algu griestu pārsniegšanu. NBA PA uzskata, ka NBA piedāvājums ir pārāk drastisks un klubi neslēgs lielus līgumus, baidoties no lielajiem papildus izdevumiem.

Vēl viens diskusiju iemesls ir peļņas sadale. NBA piedāvā 47 % peļņu spēlētājiem, kamēr NBA PA joprojām pastāv uz 53% peļņu. Abas puses pagājušajā nedēļā runāja par 50-50 sadalījumu, tomēr diskusija esot bijusi tīri formāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!