Foto: EPA/LETA

Pēc 30 gadu darba nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komisāra amatu atstās Deivids Sterns, ceturtdien paziņoja pats viens no visu laiku veiksmīgākajiem kādas sporta līgas vadītājiem.

Sterns amatu atstās 2014.gada 1.februārī – tieši 30 gadus pēc stāšanās šajā postenī. Viņa vietu ieņems līdzšinējais komisāra vietnieks Adams Silvers.

”Uzskatu, ka lietas ir sakārtotas un organizācija ir sagatavota Adama vadībai, un nākamajam solim savā attīstībā,” teica Sterns, kuram nesen apritēja 70 gadi.

Pirmie par Sterna lēmumu uzzināja NBA klubu īpašnieki, kuri sanāksmē vienbalsīgi atbalstīja 50 gadus vecā Silvera virzīšanu par NBA komisāru. Paredzams, ka tuvākajā laikā klubu īpašnieki uzsāks pārrunas ar topošo NBA komisāru par viņa darba līgumu, kuru varētu apstiprināt nākamajā tikšanās reizē aprīlī.

Sterns līgu pārņēma 1984.gada 1.februārī. Viņš ir visu laiku ilgāk amatā pavadījušais NBA komisārs, izveidojot NBA par pasaulē atpazīstamu zīmolu. Sterna vadībā līga no neveiksminieces ir pārvērsta par vienu no labāk pelnošākajām sporta industrijām pasaulē. Pirms 30 gadiem NBA nespēja sev dabūt tiešraides laiku nacionālajā televīzijā, bet tagad industrijas apgrozījums gadā sastāda piecus miljardus ASV dolāru. Sterna laikā NBA ieviesa dopinga (arī narkotiku) pārbaudes, noteica spēlētāju algu griestus komandām, kā arī ”dress code”.

Pirms 30 gadiem spēlētāju vidēja alga gadā bija ap 250 000 ASV dolāru, bet šobīd jau sasniegusi gandrīz piecus miljonus ASV dolāru. Lai gan bieži starp NBA un spēlētājiem bija nesaskaņas, Sterns vienmēr aizstāvēja basketbolistus, ja sportistiem veltītā kritika nebija pamatota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!