Foto: AP/Scanpix/LETA

Ja pasaule un Ziemeļamerika nepiedzīvos otro Covid-19 slimības vilni, tad Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jaunā sezona varētu sākties Ziemassvētkos, vēsta ārvalstu masu mediji.

Pašreizējais NBA plāns, ko ceturtdien paredzēts apstiprināt klubu īpašnieku sapulcē, paredz pašreizējās sezonas atsākšanu jūlija izskaņē, bet finālsērija vēlākais varētu noslēgties 12. oktobrī. Paredzams, ka sezonas izskaņā spēlēt tiks 22 komandas, starp kurām arī visas trīs vienības ar latviešiem sastāvā – Dalasas "Mavericks" (Kristaps Porziņģis), Bruklinas "Nets" (Rodions Kurucs) un Vašingtonas "Wizards" (Dāvis Bertāns un Anžejs Pasečņiks).

Pēc sezonas noslēgšanas sekos NBA jauno spēlētāju drafts, bet vēlāk atvērsies brīvo aģentu tirgus un komandas sāks komplektēt sastāvus jaunajai sezonai. Savukārt pagaidu plāns var paredzēt nākamās sezonas sākumu 25. decembrī.

Neilgi pēc NBA sezonas apturēšanas martā jau izskanēja teorētisks plāns par sezonas krasu pārstrukturizēšanu un turpmāk regulāri jauno sezonu sākt gada nogalē. Šajā gadījumā NBA "play off" risinātos vasarā un noslēgtos augustā. Šāda ideja NBA aprindās uzplaiksnī ik pa laikam, bet šoreiz sakarā ar Covid-19 krīzi izmaiņas varētu novest pie jauna veida sezonas izspēles formāta.

Tiesa, iespējamā sezonas "pārbīdīšana" ir saistīta ar vairākām problēmām un iezīmē gan plusus, gan mīnusus. Vasarās ierasti sarūkt TV auditorija, kas saistīts ar silto laiku un cilvēku atvaļinājumiem. Tieši siltais laiks varētu arī atturēt līdzjutējus doties telpās un klātienē vērot spēles. Mainot sezonas sākumu, NBA "nošautu divus zaķus ar vienu šāvienu" - sezonas atklāšana sakristu ar Ziemassvētkiem, kas potenciāli ļautu piesaistīt lielāku auditoriju tieši "ieskrējienam".

Tomēr lielākās bažas raisa pašu basketbolistu attieksme pret šo plānu. Ziemeļamerikā, līdzīgi kā daudzivet pasaulē, mācību sistēma ir izveidota tā, lai vasarā bērniem nebūtu mācību un ģimenes varētu kopā ceļot. Tādējādi basketbolisti varētu iebilst, jo ģimenēm ar bērniem tad kopīgi pasākumi būtu jāplāno vēlāk rudenī, kad jau būs atsākušās mācības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!