Foto: Reuters/Scanpix
Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) no piektdienas oficiāli ir iestājies lokauts, kura laikā komandas nedrīkst veikt nekādas darbības ar spēlētājiem, ziņo Ziemeļamerikas masu mediji.

NBA un NBA Spēlētāju asociācijai (NBA PA) ceturtdien vēl bija tikšanās par jaunu kolektīvo darba līgumu, taču pēc trīs stundu ilgām diskusijām abas puses bija spiestas paziņot par lokauta sākšanos. Tādējādi apdraudēta arī ir 2011./2012.gada NBA sezona, līdz kuras sākumam puses gan cer panākt vienošanos.

NBA PA pēdējo piedāvājumu noraidīja NBA, apgalvojot, ka tas paredz pēc sešiem gadiem gandrīz septiņu miljonu ASV dolāru vidējo basketbolista algu. Tas NBA vadībai nav pieņemams, tāpēc plaisa abu pušu viedokļos sevišķi nemazinājās.

"Problēma ir tajā, ka starp piedāvātajiem skaitļiem ir liela aiza – kur esam mēs un kur ir viņi. Mēs vienkārši nespējam atrast tiltu, kas ietu pāri šai aizai," izteicās NBA PA vadītājs Billijs Hanters.

Līdzšinējais kolektīvais darba līgums, kas bija noslēgts 2005.gadā, beidzas 30.jūnija pusnaktī, tāpēc līdz ar 1.jūliju sākas NBA lokauts. Tā laikā komandas nedrīkst uzturēt nekādus sakarus ar spēlētājiem, bet spēlētāji nedrīkst uzturēties klubu telpās vai sporta zālēs.

Tādējādi šobrīd Ziemeļamerikā darbojas divas no četrām populārākajām profesionālajām sporta līgām – beisbola līga un Nacionālā hokeja līga (NHL). Kopš marta streiko Amerikas futbola līga (NFL), taču šonedēļ notiek aktīvas pārrunas un pastāv iespēja, ka NFL lokauts beigsies.

Pēdējo reizi NBA lokauts bija pirms 1998./1999.gada sezonas. Toreiz domstarpību dēļ komandas bija spiestas atcelt arī sezonas sākumu, vēlāk sezona tika glābta un komandas aizvadīja pa 50 spēlēm regulārajā čempionātā. Tā līdz šim ir vienīgā reize, kad NBA spēles nenotika lokauta dēļ.

NBA komandu īpašnieki jaunajā kolektīvajā līgumā vēlas pārmaiņas algu griestos, īsākus līgumus ar spēlētājiem, mazākus ikgada algu paaugstinājumus, mazākas garantētās naudas summas, kā arī par 40%, kas ir no 2,1 miljarda līdz 800 miljoniem dolāru (no 1,08 miljardiem līdz 419,6 miljoniem latu), samazināt komandas spēlētāju algas un pabalstus.

NBA komisārs Sterns ierosināja ideju par "elastīgajiem algu griestiem", kurā komandas varētu paziņot, cik daudz naudas tā sezonā grasās tērēt, taču spēlētāji šo piedāvājumu noraidīja, tos nosaucot par "skarbajiem algu griestiem".

Pastāvēja bažas, ka šajā sezonā NBA varētu piedzīvot zaudējumus 300 miljonu ASV dolāru (153,87 miljonu latu) apmērā, taču pagaidām par tiem nekas nav zināms.

Šobrīd oficiāli ir atcelta tradicionālā NBA Vasaras līga, pēdējos gados ierastās NBA Eiropas tūres datumi oficiāli nav apstiprināti, bet NBA spēlētājiem no Eiropas būs jāizlemj par savu dalību Eiropas čempionāta finālturnīrā Lietuvā. Tā kā nav noslēgts jaunais kolektīvais darba līgums un NBA ir pasludināts lokauts, tad spēlētāji paši ir atbildīgi par iespējamo traumu gūšanu apdrošināšanu un šajā gadījumā no NBA palīdzību šoreiz nevar gaidīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!