Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Fīniksas "Suns" vienojusies ar savu centru Deandrē Eitonu par jaunu līgumu – 133 miljoni ASV dolāru četros gados, vesta ESPN. Sākotnēji viņš par šādu kontraktu bija salīdzis ar Indiānas "Pacers", taču "Suns" pielīdzinājās šim piedāvājumam un paturēja basketbolistu savā rīcībā.

Eitons šovasar kļuva par ierobežoti brīvo aģentu, kas viņam ļāva vienoties ar jebkuru citu līgas komandu, taču konkrēta piedāvājuma gadījumā "Suns" bija iespēja tam pielīdzināties. Fīniksas klubs to izmantoja tieši šajā gadījumā – "Pacers" parakstīja kontraktu ar centru par kopēju sadarbību, taču "Suns" to nepieļāva, piedāvājot tieši tādus pašus nosacījumus.

Basketbolists visus savas NBA karjeras četrus gadus pavadījis Fīniksā, taču ar "Suns" viņam neizdevās vienoties par jaunu līgumu, abu pušu starpā arī neesot tās siltākās attiecības, jo centrs iepriekš paudis neapmierinātību ar savu lomu komandā.

Tomēr nu Eitons paliks "Suns". Turklāt vienība viņu nekur nedrīkst aizmainīt vismaz līdz 15. janvārim, bet uz "Pacers" – vismaz gadu. Pie viena spēlētājam turpmāko gadu būs tiesības atteikties no jebkuras maiņas, ko ar viņu būs iecerējusi Fīniksa.

Eitonu 2018. gada draftā "Suns" izvēlējās ar pirmo numuru, un šo gadu laikā viņš kļuvis par vienu no labākajiem NBA centriem. Ar viņa palīdzību Fīniksas komanda pērn sasniedza NBA finālu – kas tāds klubam nebija izdevies kopš 1993. gada, kad vienības lielākā zvaigzne bija Čārlzs Bārklijs.

Pagājušajā sezonā Eitons regulārajā čempionātā 58 spēlēs vidēji iemeta 17,2 punktus un izcīnīja 10,2 atlēkušās bumbas, kamēr 13 "play-off" mačos viņam caurmērā 17,9 punkti un 8,9 bumbas zem groziem. "Suns" gan neizdevās atkārtot 2021. gadā sasniegto, tai Rietumu konferences pusfināla sērijā septiņās spēlēs zaudēja Dāvja Bertāna pārstāvētajai Dalasas "Mavericks". Lielāko daļu izšķirošās spēles otro puslaiku Eitons nosēdēja uz rezervistu soliņa, un "Suns" galvenais treneris Montijs Viljamss atklāja, ka šāds lēmums pieņemts iekšēju problēmu dēļ, turklāt basketbolists pēc mača atteicās runāt ar medijiem.

Par tik ātru sezonas noslēgumu klubs nebija apmierināts. Ar 82 spēlēs gūtām 64 uzvarām "Suns" bija labākā regulārā čempionāta komanda, tuvāko sekotāju apsteidzot par astoņu uzvaru tiesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!