Foto: F64

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionātā ar cīņassparu kompensēja pieredzes trūkumu, pēc turnīra noslēguma secina valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips.

Jau vēstīts, ka latvietes svētdien Čehijā Eiropas čempionāta mačā par devīto vietu ar rezultātu 50:51 (11:21, 20:9, 12:13, 7:8) piekāpās mājiniecēm.

"Turnīru neizdevās pabeigt tik skaisti, kā gribējām. Spēles gaitā rotāciju ietekmēja dažādi blakusfaktori, piemēram, tas, ka deviņdesmit devītajām, šī, iespējams, bija pēdējā spēle Latvijas izlasē. Galotnē laukumā bija tās, kurām bija jābūt, tiesa, uzbrukuma noslēgumos viss neiznāca tā, kā būtu vajadzīgs. Iespējams, ietekmēja arī nogurums – vakar spēle beidzās ļoti vēlu. Iznāca tāpat, kā turnīra lielākajā daļā - bija cīņa un pašatdeve, bet meistarības niansēs ir, kur pielikt," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Neripa teikto.

Kad komanda sākusi gatavoties turnīram, treneru kolektīvam bija daudz neskaidrību par šī sastāva modeļa varēšanu.

"Apstākļu spiesti iesaistījām meitenes, kuras iepriekš nebija līderes U-18 izlasē vai pat vispār palika ārpus sastāva. Sākumā bija doma, ka viņas konkurē uz 12.vietu sastāvā, bet dzīve iegrozījās tā, ka vakanču bija vairāk un čempionātā nācās uzņemties smagāku nastu, nekā bija paredzēts," stāsta Nerips.

Ņemot vērā sastāvu, tika izstrādāta spēles koncepcija ar pamatprincipiem aizsardzībā. "Tos vairāk vai mazāk izdevās īstenot. Kaut gan pirmajās spēlēs zaudējām, ar katru maču auga pārliecība, ka plāns var nest augļus. Uzvarējām svarīgās spēlēs ar stiprām pretiniecēm. Konkrētajā situācijā izdarījām tuvu maksimumam. Ar cīņassparu kompensējām pieredzes trūkumu, aizvien lielāku pienesumu deva jaunās spēlētājas. Te viņas ieguva nenovērtējamu pieredzi, kas dažai noderēs pat vēl trīs gadus pretendējot uz vietu jaunatnes izlasēs," skaidro Nerips.

Viņaprāt, liels ieguvums ir tas, ka basketbolistes redzēja, kādā ātrumā un intensitātē spēlē Eiropā.

"Ceru, ka šie iespaidi mudinās strādāt, lai tuvoties šim līmenim. Mūsdienu basketbolā nav jāgaida, ka treneris mudinās, teiks priekšā, papildus motivēs. Vispirms jāgrib trenēties un progresēt pašai - tad treneris nāks palīgā. Jo īpaši jāuzlabo tehniskais arsenāls. Mīnusus fiziskajā sagatavotībā dažkārt var kompensēt uz pašaizliedzības vai gudrākas taktikas rēķina, bet tehnisko brāķi noslēpt grūtāk," secina treneris.

No Latvijas izlases spēlētājām Aleksai Gulbei šis bija jau septītais Eiropas čempionāts jaunatnes izlasēs, savukārt savās sestajās meistarsacīkstēs spēlēja Nikola Ozola un Luīze Šepte, kura šovasar palīdzēja arī pieaugušo valstsvienībai. Ozola šovasar spēlēja arī Latvijas U-19 izlasē Pasaules kausā, bet Anita Miķelsone, Una Šteinharde un Paula Mauriņa piedalījās Eiropas U-18 čempionātā. Iespēja spēlēt U-19 Pasaules kausā bija arī Gulbei, bet viņa izvēlējās palīdzēt U-20 izlasei Eiropas čempionātā.

Aigars Nerips U-20 izlasi vadīja piekto gadu pēc kārtas, labāko rezultātu sasniedzot 2016.gadā, kad tika izcīnīta septītā vieta. Pērn latvietes viņa vadībā izcīnīja 11.vietu.

Šī gadu gājuma komanda pirms četriem gadiem U-16 čempionātā izcīnīja piekto vietu un ieguva tiesības spēlēt U-17 Pasaules kausa izcīņā. Pirms diviem junioru konkurencē bija 13.vieta.

Eiropas U-20 čempionāti sieviešu komandām notiek kopš 2000.gada, un tieši šajā vecuma grupā Latvijas komandas sasniegušas labākos panākumus. 2005., 2009. (abas reizes galvenais treneris Ainārs Čukste) un 2010.gadā (Mārtiņš Zībarts) izcīnītas bronzas medaļas, bet 2002. gadā ceturtā vieta un ceļazīme uz pasaules U-21 čempionātu.

Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kuras jauniešu komandas šovasar piedalās U-19 Pasaules kausa izcīņā gan puišu, gan meiteņu konkurencē, kā arī Eiropas čempionātu A divīzijās visās sešās grupās. Tiesa, U-20 un U-18 basketbolisti zaudēja vietu elitē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!