Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Jaunais Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Aigars Nerips vēlas palīdzēt valstsvienībai kvalificēties pasaules čempionātam, vēsta portāls "basket.lv".

Kā ziņots, Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde ceturtdien apstiprināja LBS Treneru komisijas lēmumu un iecēla Neripu sieviešu valstsvienības galvenā trenera amatā.

Kaut izskanējušas šaubas par Neripa atbilstību amatam, pats treneris ir apņēmības pilns.

"Esmu treneris jau 22 gadus. Pie trijiem valstsvienības treneriem esmu bijis otrais, redzējis, kā viņi strādā, daudz ko paņēmis. Man ir Eirolīgas pieredze, kas devusi skatījumu uz to, kas notiek sieviešu basketbola augstākajā līmenī," citēts Nerips. "Pārmet, ka nav bijuši labi rezultāti, bet komandas vieta nav atkarīga tikai no trenera darba kvalitātes. Zinu līniju, ko ieturēšu valstsvienībā. Esmu gatavs ar maksimālu atdevi veikt savus pienākumus, un arī no spēlētājām prasīšu būt gatavām paveikt savus."

"Koncentrējam visus spēkus, lai izdarītu to, kas vēl nav izdevies, - kvalificētos pasaules čempionātam," Nerips teica par pirmo uzdevumu, izsakot cerības, ka komandai palīdzēs arī basketbolistes, kuras jau paziņojušas par karjeras beigšanu valstsvienībā. "Ja vairākas ilggadējās līderes tomēr nespēlēs, mērķis paliks. Tikai realizācijai būs jāmeklē citi līdzekļi."

"Anete Jēkabsone-Žogota sola atbildēt divu trīs mēnešu laikā, kad būs skaidrība par viņas statusu klubā. Zane Tamane nosauca tādu pašu termiņu atbildei, atsaucoties uz gadiem sakrāto nogurumu. Liene Jansone un Elīna Babkina sola spēlēt, ja viss būs kārtībā ar veselību. Ar vairākām spēlētājām runāšu Ziemassvētku brīvdienu laikā," pastāstīja speciālists. Viņš par izlasi vaicās arī Guntai Baško un Ievai Kubliņai, kuras jau paziņojušas, ka tajā vairs nespēlēs.

Nerips uzsvēra, ka komandā prioritāte būs aizsardzība.

"Prioritāte - kvalitatīvi jāveic funkcijas aizsardzībā. Nebūs daudz laika aizsardzības sistēmu apgūšanai, tāpēc priekšroka būs spēlētājām, kuras ātri uzķers prasības. Gūtie punkti - pēc tam. Kaut gan neizslēdzu, ka mums vajadzēs atrast aizvietotājas spēlētājām, kuras ilgus gadus deva būtisku artavu komandas punktu pūrā," stāstīja treneris.

Nerips noliedza, ka viņam būtu nesaskaņas ar kādām basketbolistēm, un arī noraidīja Treneru komisijas priekšlikumu, ka mikroklimata uzturēšanai komandā varētu iekļaut kādu bijušo basketbolisti. "Patlaban ir vienošanās par palīdzību konkrētu funkciju izpildē ar Ventu Kārkliņu un Aināru Čuksti. Par fizisko sagatavotību gādās Viktors Lācis," Nerips atklāja gaidāmos palīgus.

Nerips Latvijas sieviešu izlasi vadīs nākamvasar paredzētajā 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā un, ja komandas starts būs veiksmīgs, arī Eiropas čempionāta finālturnīrā 2013.gada vasarā.

Kā ziņots, Nerips bija vienīgais kandidāts uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu. Viņš no 2006. līdz 2008.gadam, kā arī 2010. un 2011.gadā valstsvienībā darbojies kā viens no treneru kolektīva dalībniekiem, bet pašlaik vada valsts čempionvienību "TTT Rīga".

Tāpat Nerips kā galvenais treneris dažādos Eiropas čempionātos vadījis gan Latvijas U-16, gan U-18, gan U-20 meiteņu valstsvienības.

Šī gada Eiropas čempionātā Latvijas izlasi vadīja Grieķijas speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās aizvadītajā gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvijas valstsvienība ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

Zvirgzdiņš arī tagad bija galvenais pretendents uz darbu Latvijas izlasē, tomēr viņš jau pirms tam bija apstiprinājis kļūšanu par Krievijas sieviešu valstsvienības konsultantu.

Jau vēstīts, ka 2013.gada Eiropas basketbola čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvijas sieviešu valstsvienība nākamajā vasarā spēkosies ar Grieķiju, Itāliju, Somiju un Luksemburgu.

Finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas tika sadalītas piecās grupās, pa piecām vienībām katrā.

Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas.

Kvalifikācijas turnīra spēles notiks no nākamā gada 13.jūnija līdz 14.jūlijam.

Savukārt finālturnīrs no 2013.gada 15. līdz 13.jūnijam notiks Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!