Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienība Bruklinas "Nets" vismaz uz piecām spēlēm diskvalificējusi savu aizsargu Kairiju Ērvingu, kurš iepriekš izteica antisemītiskus komentārus.

Pagājušajā nedēļā viens no "Nets" līderiem Ērvings vietnēs "Twitter" un "Instagram" publiskoja ierakstus, kuros reklamēja antisemītisku filmu, un par to saņēma plašu nosodījumu.

Savukārt vēlāk Ērvings un "Nets" nāca klajā ar publisku paziņojumu, ka katrs atvēlēs 500 000 ASV dolāru organizācijām, kas cīnās pret antisemītismu, naidu un neiecietību, tādējādi cenšoties izkļūt no situācijas, kas nonākusi NBA, līdzjutēju un visas sabiedrības redzeslokā.

Tiesa, nu "Nets" paziņojusi, ka diskvalificē Ērvingu uz vismaz pieciem mačiem, jo viņš vairākkārt nav spējis apgalvot, ka basketbolistam tiešām nav antisemītisku uzskatu, par ko klubs ir sašutis.

Ērvings atteicās atvainoties ceturtdien notikušajā mediju sesijā pēc treniņa, un "Nets" pēc tam paziņoja, ka basketbolists "pašlaik nevar būt saistīts ar Bruklinas "Nets"".

"Šāda nespēja noliegt antisemītismu, ja tiek dota skaidra iespēja to darīt, ir dziļi satraucoša un ir pretrunā ar mūsu organizācijas vērtībā, kā arī ir komandai kaitīga rīcība," savā paziņojumā norāda "Nets".

Aptuveni četras stundas pēc tam, kad "Nets" paziņoja par diskvalifikāciju, Ērvings tomēr atvainojās par pagājušās nedēļas ierakstu sociālajos tīklos, paužot, ka viņa nodoms nebija izrādīt necieņu ebreju kultūrai. Šādu rīcību daudzi, tostarp NBA komisārs Ādams Silvers, gan gaidīja krietni ātrāk.

Jau otro sezonu pēc kārtas "Nets" būs aizsūtījusi Ērvingu prom no komandas. Pērn tas notika, jo viņš atteicās vakcinēties pret Covid-19, kas liedza piedalīties mājas spēlēs. Pēc tam Ērvings atgriezās pie komandas, lai piedalītos tikai izbraukuma mačos, bet ierobežojums Ņujorkā tika atcelts pavasarī, kas aizsargam ļāva piedalīties arī mājas spēlēs.

Ērvings šosezon "Nets" rindās astoņās spēlēs vidēji atzīmējies ar 26,9 punktiem, 5,1 rezultatīvu piespēli un 5,1 atlēkušo bumbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!