Foto: FIBA

Nīderlandes basketbola izlase ceturtdien, neskatoties uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, viesos tomēr aizvadīs 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra spēli ar Krievijas valstsvienību, paziņots Nīderlandes basketbola asociācija (BN) mājaslapā.

Ceturtdien norisinās pirmās 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra Eiropas zonas februāra "loga" spēles. Pulksten 17.00 Permā paredzēta tikšanās starp Krievijas un Nīderlandes izlasēm, kas pagaidām nav atcelta.

BN garā paziņojumā skaidro, ka Nīderlandes basketbolistus šokējuši notikumi Ukrainā. Asociāciju galvenokārt uztrauc savas delegācijas drošība, bet situācija tiek uzmanīta, cieši konsultējoties ar Starptautisko basketbola federāciju (FIBA), Nīderlandes olimpisko komiteju (NOC) un valsts ārlietu ministriju.

Paziņojumā uzsvērts, ka Permas pilsēta atrodas vairāk nekā 2000 kilometrus no Krievijas un Ukrainas robežas, bet spēlētāju drošību uzmana Krievijas basketbola federācija (RBF) un vietējās autoritātes. Piektdienas rītā gaidāmajam lidojumam mājās uz Nīderlandi tikšot sagādāti visi iespējamie drošības apstākļi.

Starptautiskā sportā un ārvalstu diplomātijā tiek sekots principiem, ka plaša, starptautiska boikota gadījumā Nīderlande tam sekotu, uzsver BN. Šobrīd gan netiek ievērots kāds ar sportu saistīts boikots, kā arī tāds netiks piekopts individuāli no BN puses. Turklāt NOC atbalsta visus sportistus, kuri šajā smagajā laikā piedalās sporta sacensībās, ieskaitot Ukrainas un Krievijas sportistus un organizācijas.

BN atzīst, ka situācijai ir "morāls aspekts". Izlases basketbolisti un tās darbinieki jūtoties ļoti nekomfortabli. Pēc garas un noteikti ne vienkāršas konsultēšanās ar izlasi, kā arī visu argumentu izskatīšanas, ticis lemts, ka spēle tiks aizvadīta. BN apzinās, ka šāds lēmums izraisīs dažāda veida reakcijas, kā arī sola turpmākus paziņojumus pēc atgriešanās Nīderlandē.

Svētdien abām komandām jāaizvada spēle Nīderlandē. Asociācija vēl veiks "intensīvas konsultācijas" ar visām iesaistītajām pusēm, un sniegs ziņas attiecībā uz šo maču.

Latvijas basketbola izlase piektdien viesojas Beļģijas pilsētā Monsā, bet pirmdien savās mājās uzņems Beļģijas izlasi.

Savukārt Ainara Bagatska vadītā Ukrainas basketbola izlase ceturtdienas vakarā Kordovā spēkosies ar vietējo Spānijas izlasi. FIBA jau pirmdien atcēla svētdien Kijevā paredzēto spēli starp abām valstsvienībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!