Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sporta preču ražotājs "Nike" apturējis sadarbību ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Bruklinas "Nets" aizsargu Kairiju Ērvingu.

Pagājušajā nedēļā viens no "Nets" līderiem Ērvings vietnēs "Twitter" un "Instagram" publiskoja ierakstus, kuros reklamēja antisemītisku filmu, un par to saņēma plašu nosodījumu, savu viedokli publiski paužot arī kluba īpašniekam Džozefam Cai.

Ceturtdien tika ziņots, ka "Nets" un tās basketbolists Ērvings kopā ziedos vienu miljonu ASV dolāru (apmēram 1,02 miljoni eiro) organizācijām, kas cīnās pret antisemītismu, naidu un neiecietību.

Ērvings sākotnēji atteicās atvainoties, sakot, ka viņš nebija tas, kurš veidoja šo filmu. Ceturtdien "Nets" piesprieda Ērvingam vismaz piecu maču diskvalifikāciju un pēc tam basketbolists tomēr atvainojās.

"Nike" nolēmusi apturēt sadarbību ar Ērvingu, pārtraucot izplatīt viņa zīmola "Kyrie 8" apavus.

Ērvings ar "Nike" sadarbību sāka 2011. gadā neilgi pēc tam, kad viņu draftā ar pirmo numuru izraudzījās Klīvlendas "Cavaliers". 2014. gadā pirmo reizi tirdzniecībā nonāca Ērvinga zīmola apavi un šajā laikā basketbolists ar tiem katru gadu nopelnījis apmēram 11 miljonus ASV dolāru.

Ērvings otro sezonu pēc kārtas tiek uz laiku izslēgts no komandas. Pagājušajā sezonā 30 gadu vecais aizsargs atteicās vakcinēties pret Covid-19, kā dēļ nedrīkstēja piedalīties mājas spēlēs, bet decembrī viņš atgriezās komandā.

Ērvings, aizvadot savu 11.sezonu NBA, astoņās spēlēs vidēji mačā guvis 26,9 punktus, atdevis 5,1 rezultatīvu piespēli un izcīnījis 5,1 atlēkušo bumbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!