Foto: F64

Ministru kabinets (MK) priekšlikumu par 2025. gada Eiropas čempionāta finālturnīra basketbolā vīriešiem ("EuroBasket 2025") rīkošanu Latvijā izvērtēs 30. novembra sēdē, sarunā ar portālu "Delfi" apliecināja Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Latvijas Nacionālā Sporta padome (LNSP) šī gada 20. augustā atbalstīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) pieteikumu kandidēt ne tikai uz 2025. gada Eiropas čempionāta finālturnīra grupas rīkošanu, bet arī izslēgšanas maču uzņemšanu. Atbalstu izrādījusi arī IZM, kura ar projektu vērsusies pie citām ministrijām, lai ieceri saskaņotu.

Tiesa, Latvijas Basketbola savienībai jau 30. novembrī nepieciešams Starptautiskajā basketbola federācijā (FIBA) iesniegt garantijas par iespējām uzņemt čempionātu.

IZM apstiprina, ka pēdējā MK sēdē līdz šim datumam, kas tieši norisināsies 30. novembrī, jautājums tiks izskatīts, portālam "Delfi" apliecināja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, kura uzsvēra, ka nav pamata bažām par jautājuma neiekļaušanu dienaskārtībā.

Informatīvajam dokumentam par čempionāta organizēšanu gan vēl nepieciešamas pāris formalitātes, norāda IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs. Pirmkārt, finālturnīra rīkošanai atbalstu izteikusi Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja, bet tam vēl bija nepieciešams pašas Rīgas domes atbalsts.

Pēc pulksten 15.00 tapa zināms, ka Rīgas domes trešdien aizvadītajā sēdē lēma atbalstīt čempionāta rīkošanu.

Apstiprinājums no domes puses sniedz IZM iespēju reāli apliecināt domes apņemšanos, ka tā budžetā paredzēs līdzekļus čempionāta rīkošanai. LBS iegūstot tiesības uz grupu turnīra uzņemšanu, pašvaldībai budžetā būs jāparedz 1 miljonu eiro liels atbalsts. Ja LBS tiks pie tiesībām organizēt arī finālturnīru, Rīgas dome turnīram atvēlēs 1,5 miljonus eiro.

Otrkārt, IZM tuvāko pāris dienu laikā sagaida oficiālo atzinumu no Finanšu ministrijas (FM), ar kuru tā strādājusi pie informatīvā ziņojuma saskaņošanas. Ziņojums paredzēs, ka valsts finansējums grupas turnīra uzņemšanai nepārsniegs 4,515 miljonus eiro, bet abu turnīra fāžu rīkošanai nebūs lielāks par 10 miljoniem eiro, uzsver Severs.

Tā kā no 2022. līdz 2024. gadam valsts budžetā šīm sacensībām šobrīd nav paredzēts atbalsts, IZM pozitīvas FIBA atbildes gadījumā pie valdības vērsīsies ar attiecīgiem finanšu pieprasījumiem.

IZM Sporta departamenta direktors arīdzan paredz, ka 2025. gada Eiropas čempionāts basketbolā varētu nebūt vienīgais ar sportu saistītais jautājums, kas tiks izskatīts 30. novembra sēdē.

Abu Eiropas čempionāta turnīra posmu organizēšanai pieteikusies ne tikai Latvija, bet arī Krievija, Ukraina un Ungārija. Tikai grupas uzņemšanai pieteikušās Kipra un Somija. Nākamā gada janvārī potenciālās organizatores apmeklēs FIBA Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") vadība, bet martā tās valde jau veic balsojumu.

Latvija iepriekš pilnvērtīgi organizējusi 2009. gada Eiropas čempionātu sievietēm, kā arī 2019. gada Eiropas čempionāta grupu turnīru. Savukārt 2015. gadā Latvija bija viena no četrām valstīm, kas uzņēma meistarsacīkstes vīriešiem, kuru noslēguma fāze norisinājās Francijā.

Šobrīd valstsvienība pēc četrām izcīnītām uzvarām 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas posmā uzsāks turnīra otro posmu, jau ceturtdien, 25. novembrī Serbijā spēkojoties ar mājinieku izlasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!