Foto: Reuters/Scanpix

Latvieši jau vairākas reizes sevi ir pierādījuši kā fanātiskus balsotājus, tāpēc diezgan droši var teikt, ka Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Zvaigžņu spēlē tiks iebalsots Ņujorkas "Knicks" rindās spēlējošais Kristaps Porziņģis, uzskata bijušais Latvijas vēstnieks ASV, 12. Saeimas deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

Kalniņš ir dzimis bēgļu nometnē Vācijā, bet 1951. gadā, kad viņam biji divi gadi, ģimene emigrēja uz ASV. Tā kā Kalniņš ilglaicīgi dzīvojis ASV, tad interneta portāls "SB Nation" sarunā ar bijušo Latvijas vēstnieku vairāk centās noskaidrot par Porziņģa straujo ienākšanu NBA.

"Par Porziņģi pirmo reizi dzirdēju pirms diviem gadiem no kāda Saeimas deputāta palīga. Viņš man ieteica atcerēties šo vārdu, jo Porziņģis daudz ko sasniegs. Viņam bija taisnība," saka Kalniņš.

Lai gan bijušais Latvijas vēstnieks ir ilglaicīgs Čikāgas "Bulls" fans vēl kopš leģendāra Maikla Džordana laikiem, viņš ir sajūsmā par Porziņģa fenomenu Ņujorkas "Knicks" rindās. "Ticu Porziņģa potenciālam, jo viņu izvēlējās Fils Džeksons. Tā kā esmu kaislīgs "Bulls" fans kopš [Maikla] Džordana/ [Skotija] Pipena laikiem, īpaši cienu Džeksonu un viņa intelektuālo/ filozofisko pieeju spēlētājiem un pašai spēlei."

Kalniņš intervijā atzīst, ka basketbols šobrīd nav no populārākajiem sporta veidiem, taču atgādina, ka tieši Latvijas vīriešu basketbola izlase 1935. gadā bija pirmā Eiropas čempione, par ko uzņemta arī filma "Sapņu komanda". Pēc Kalniņa domām, šobrīd populārākais sports ir hokejs, labi panākumi ir bobslejistiem un skeletonistiem, bet BMX sacensībās Latvijai ir divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs.

2015. gada NBA draftā "Knicks" izvēlējās Porziņģi ar ceturto numuru, un tajā brīdī zālē Ņujorkas fani izsvilpa latvieti. Politiķis uzsver, ka latviešiem tas tikai dod papildus motivāciju, jo tas ir ierasts, ka latviešus citur uztver ar skepsi. Tieši lielā pārliecība par saviem spēkiem un spējām palīdz daudziem latviešiem kaut ko sasniegt dzīvē, lai pierādītu kritiķiem, ka viņi ir kļūdījušies. "Mēs ticam Kristapam un viņš tam tiks pāri," pārliecināts ir Kalniņš.

Pagājušajā nedēļā sākās līdzjutēju balsošana par NBA Zvaigžņu spēles sākumsastāviem, un viens no galvenajiem kandidātiem noteikti ir Porziņģis, uzskata Kalniņš. "Latvijā ir viens no ātrākajiem internetiem pasaulē, un mēs esam kibernētiski fanātiķi. Latvieši bieži balso. Pirms dažiem gadiem mēs iebalsojam galvaspilsētu Rīgu par otro populārāko pilsētu galda spēlē "Monopoly". 2015. gada izdevumā Rīga bija trešā," uz faktiem norāda Kalniņš.

Tā kā Porziņģis ar savu sniegumu strauji izkarojis Ņujorkas fanu popularitāti, kas nav viegli izdarāms, drīzumā ņujorkieši savos ceļojumos par galamērķi varētu izvēlēties Latviju, spriež "SB Nation". Kalniņš tāpēc atgādina, ka nesen prestižā izdevuma "USA Today" aptaujā par Eiropas skaistāko pilsētu atzīta Rīga. "Bet lustēšanās Rīgā, vajag izbraukt ārpus pilsētas, redzēt mūsu laukus un mežus. Mums ir stalti brieži, skaistas lapsas, un Latvija ir viens no putnu (īpaši, stārķu) vērotāju galamērķiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!