Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Par Krievijas vīriešu un sieviešu basketbolu izlašu jaunajiem galvenajiem treneriem pirmdien nosaukti grieķu speciālists Fotis Kacikaris un lietuvietis Alfrēds Vainausks, ziņo šis valsts basketbola federācijas mājaslapa internetā.

Kacikaris vīriešu izlases galvenā stratēģa amatā nomainījis amerikāņu treneri Deividu Blatu, kurš oktobra beigās nepagarināja līgumu ar Krievijas Basketbola federāciju.

Grieķijas speciālists pēdējās divas sezonas ir Spānijas kluba Bilbao "Gescrap Bizkaia" galvenais treneris. Viņa vadībā Bilbao vienība Spānijas čempionātā tika pie sudraba godalgām, ieguva tiesības 2011./2012.gada sezonā startēt ULEB Eirolīgā, kā arī iekļuva Spānijas kausa izcīņas finālčetriniekā. Iepriekšējā sezonā Bilbao klubs iekļuva arī ULEB Eirolīgas turnīra ceturtdaļfinālā.

Tikmēr par sieviešu izlases galveno treneri apstiprināts lietuvietis Vainausks, kurš kļuvis par pirmo ārzemju speciālistu pie šīs valstsvienības stūres.

Vienošanās ar abiem speciālistiem panākta uz nākamajiem četriem gadiem, kas nozīmē abu treneru atrašanos pie valstsvienību stūres līdz 2016.gada Riodežaneiro olimpisko spēļu beigām.

Pēc apstiprināšanas amatā abi treneri pauda gandarījumu par panākto vienošanos.

"Trenēt Krievijas izlasi ir liels gods. Esmu priecīgs atgriezties Krievijā, kur man ir daudz paziņu," sacīja Kacikaris. "Krievijas basketbols šobrīd atrodas uz pacēluma viļņa, par ko liecina arī komandas sasniegtais pagājušajā Londonas Olimpiādē."

Kā zināms, Krievija Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas godalgas.

Arī Vainausks izcēla Krievijas izlases spēku starptautiskajā arēnā. "Krievijas izlase vēsturiski uzskatāma par spēcīgāko Eiropā, tāpēc tai vienmēr bijuši visaugstākie mērķi," sacīja Lietuvas speciālists.

Viņš arī atzina, ka šīs valsts nacionālās komandas trenēšana ir liels pagodinājums.

"Valstsvienības vadīšana man ir liels gods un vēl lielāka atbildība. Priecājos, ka man radusies iespēja strādāt ar vienu no pasaules labākajām komandām.”

Vīriešu valstsvienības jaunais vadītājs Kacikaris turpinās darbu arī Bilbao klubā, kas ir viens no Latvijas čempionvienības "VEF Rīga" pretiniekiem Eiropas kausa izcīņas "Top 16" kārtā.

Kacikaris savas 14 gadus ilgās trenera karjera laikā vadījis arī Grieķijas komandu Atēnu AEK, Krievijas klubu Sanktpēterburgas "Dinamo" un spāņu vienību "Valencia Basket".

Kā zināms, izraēliešu izcelsmes treneris Blats Krievijas vīriešu izlasi izlasi vadīja kopš 2006.gada. Viņa vadībā komanda 2007.gadā kļuva par Eiropas čempioniem, taču nespēja izkļūt no apakšgrupas 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!