Foto: DELFI
Basketbola klubs "VEF Rīga" trešdien paziņojuši, ka turpmāk komandu trenēs lietuvietis Ramūns Butauts, kurš stāsies sava tautieša Rima Kurtinaiša vietā.

Tuvākajās dienās ar Butautu tiks noslēgts līgums līdz sezonas beigām un vēl uz nākamajām divām sezonām.

Butautam šī ir atgriešanās Latvijā kā galvenajam trenerim. No 2005.gada līdz 2008.gadam bija "ASK Rīga" galvenais treneris. No "ASK Rīga" Butauts aizgāja 2008.gada nogalē, kad klubs jau bija uz izjukšanas robežas.

Pirms "ASK Rīga" Butauts trenēja "Šiauliai", bet 2009.gadā kļuva par Ukrainas kluba "Doņeck" galveno treneri. 2009.gada nogalē Butauts aizgāja "Doņeck", kuru skāra krīze, un uzreiz pievienojās slavenajam lietuviešu klubam Kauņas "Žalgiris". Taču titulētā Kauņas kluba galvenā trenera amatā Butautas nenoturējās pat divus mēnešus, jo pērnā gada februārī tika atlaists.

Kopš tā brīža Butauts komandas nav trenējis un nebija domājis trenēt šosezon, tomēr piekrita "VEF Rīga" piedāvājumam.

Jau ziņojām, ka otrdien Rims Kurtinaitis aizvadīja savu pēdējo spēli kā "VEF Rīga" galvenais treneris. Viņš ir parakstījis līgumu ar Maskavas apgabala klubu "Himki", un jau šodien dodas uz Tallinu, kur komanda aizvadīs VTB Vienotās basketbola līgas spēli ar vietējo "Kalev".

"VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups neslēpa, ka par Kurtinaiša pāreju klubs arī iegūs finansiālu labumu, taču nevēlējās par to runāt, jo "tā ir kluba iekšējā lieta". Pēc vortāla "Delfi Sports" rīcībā esošās neoficiālās informācijas, "Himki" par Kurtinaiša pāreju "vefiņam" ir samaksājuši aptuveni 100 000 eiro.

"Neslēpsim, ka trenerim tāda iespēja – trenēt Eirolīgas līmeņa klubu - varbūt ir reizi mūžā. Mums bija mutiska vienošanās, ja Kurtinaitim ir kāds Eirolīgas kluba piedāvājums, tad mēs neliekam šķēršļus. Tāpēc klubs piekrita Kuretinaiša pārejai," teica Jaunups, piebilstot, ka vadījušies nevis pēc noslēgtā līguma, bet tīri draudzīgu un cilvēcisku apsvērumu dēļ.

Kā skaidroja Jaunups, ja neizdotos vienoties ar Butautu, tad, visticamāk, komandu līdz sezonas beigām vadītu "VEF Juniors" galvenais treneris un līdzšinējais Kurtinaiša palīgs Nikolajs Mazurs, kurš vadīja komandu arī pērnās sezonas izskaņā, kad no galvenā trenera amata atkāpās Valdis Valters.

Lai gan basketbola sabiedrībā jau vairākas dienas virmoja runas par Kurtinaiša pārcelšanos, Jaunups apgalvoja, ka līgums starp Kurtinaiti un "Himki" joprojām nav noslēgts, bet "tas tiks izdarīts tuvākajās dienās".

Sestdien "VEF Rīga" aizvadīs "MasterCard" Baltijas Basketbola līgas (BBL) ceturtdaļfināla otro spēli pret "Rudupis", un, iespējams, ka Kurtinaitis vēl vadīs komandu šajā spēlē.

"Tas ir kā audzināt bērnu. Es šo "bērnu" esmu uzlicis uz kājām, mums patiešām ir izveidojusies Komanda. Gribas pabeigt šo posmu, lai komanda iekļūst BBL "Final Four"," teica Kurtinaitis. ""Himki" vēlas, lai jau trešdien parakstu līgumu Tallinā ["Himki" spēlēs pret "Kalev/Cramo"] un sestdien jau vadu komandu, bet sestdien "VEF Rīga" ir spēle. Skatīsimies, varbūt vienosimies."

Kurtinaitis arī piebilda, ka līdzīga situācija viņam līdz šim bijusi vienu reizi, kad sezonas vidū nākas pārcelties uz citu darba vietu, lai gan viss apmierina arī pašreizējā. "Es spēlēju Austrālijā, kad man 36 gadu vecumā piedāvāja spēlēt "Real Madrid". Es aizgāju pie kluba vadības un atklāti pateicu. Jo paši saprotiet, 36 gadu vecumā tikt spēlēt "Real Madrid" tas ir sapnis. Un tagad ir līdzīga situācija."

Kurtinaitis neslēpa, ka jaunajā darba vietā viņš varēs augt kā treneris un varēs realizēt savas ieceres, jo "VEF Rīga" komanda objektīvi finansiāli nevarēja atļauties viņa izvēlētos spēlētājus. "Tur nebūs budžeta problēmu, tur nav naudas problēmas. Varēšu atļauties tos spēlētājus, kurus vēlēšos. Pat zvaigznes."

"VEF Rīga" Kurtinaitis pievienojās pagājušajā vasarā, noslēdzot ar klubu līgumu uz vienu sezonu, ar iespēju to pagarināt vēl uz vienu gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!