Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Dalasas "Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails neturpinās darbu klubā, ar kuru viņu vēl vieno līgumsaistības, ziņo medija ESPN žurnālists Adrians Vodžnarovskis.

Riks Kārlails par savu lēmumu informējis kluba īpašnieku Marku Kjūbanu. Speciālists komandu vadījis jau kopš 2008. gada, bet viņam ar komandu līgums bija vēl uz divām sezonām. Pirms atkāpšanās no amata viņš bija treneris ar trešo šobrīd ilgāko stāžu vienā komandā aiz Grega Popoviča ("Spurs") un Ērika Spolstras ("Heat").

Starp Kārlailu un komandas līderi Luku Dončiču valdījusi spriedze, kas uztraukusi "Mavericks" kluba pārstāvjus, ziņo medija ESPN žurnālists Tims Makmāns. Pirms viņa lēmuma tika sagaidīts, ka nākamsezon galvenā trenera krēsls nebūtu bijis drošs.

Savukārt komandas īpašnieks Marks Kjūbans atzinis, ka klubs pieturēsies pie sava plāna vispirms nolīgt ģenerālmenedžeri, bet tad meklēt jaunu galveno treneri, ziņo medija "New York Times" žurnālists Marks Stains.

61 gadu vecais Riks Kārlails kā spēlētājs NBA aizvadīja piecas nepilnas sezonas 1980. gados. Aizsargs pārsvarā pildīja rezervista funkcijas, bet 1986. gadā izcīnīja NBA titulu ar Bostonas "Celtics" komandu, kuras 1985./1986. gada sezonas modelis tiek uzskatīts par vienu no līgas vēsturē varenākajām komandām.

Bijušais basketbolists kopš 1989. gada bijis treneris, kā galvenais treneris strādājot Detroitas "Pistons", Indiānas "Pacers" un Dalasas "Mavericks" klubos. Viņa vadītās komandas 19 sezonās tikai piecas reizes nav iekļuvušas NBA izslēgšanas spēlēs.

Kārlaila vadībā Dalasas "Mavericks" vienība 2011. gadā izcīnīja pirmo NBA čempionu titulu kluba pastāvēšanas vēsturē. Dalasas klubs finālā ar rezultātu 4-2 pieveica zvaigžņoto Maiami "Heat" komandu, bet par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju tika atzīta kluba leģenda Dirks Novickis.

Divas pilnas sezonas Kārlaila trenētajā komandā spēlējis arī Latvijas izlaes basketbolists Kristaps Porziņģis, kurš Dalasa klubam pievienojās 2019. gada februārī.

Kārlails tagad kļuvis par vienu no galvenajiem kandidātiem uz kādu pieejamu galvenā trenera posteni, ziņo Vodžnarovskis. Galveno treneri šobrīd meklē Bostonas "Celtics", Indiānas "Pacers", "Pelicans", Orlando "Magic", "Wizards" un Portlendas "Trail Blazers" komandas.

Trešdien jau ziņots, ka sadarbību ar klubu pārtraucis arī ģenerālmenedžeris Donijs Nelsons, kurš vienībā nostrādājis 24 sezonas. Medijam ESPN zināms, ka lēmums tika pieņemts jau svētdien.

ESPN žurnālists Tims Makmāns, kurš uzsver, ka komandas ģenerālmenedžeris zaudējis ietekmi organizācijā kopš tā darbā pieņēma Haralbosu Vulgarisu. Dalasas klubs bijušo profesionālo sporta likmju licēju Vulgarisu 2018. gadā pieņēma darbā kā kvantitatīvu pētījumu un attīstības direktoru.

Vulgariss šo pāris gadu laikā ieguvis milzu lomu Dalasas kluba vadībā, pirmdien publicētā medija "The Athletic" rakstā ziņoja žurnālisti Tims Keito un Sams Eimiks. Funkcionāram bijusi teikšana maiņas darījumos, jauno spēlētāju draftā, kā arī viņš veicis ieteikumus spēlētāju izmantošanas ziņā, kurus vērā ņēmis komandas galvenais treneris Riks Kārlails.

Vairāki spēlētāji, starp kuriem bijis arī komandas līderis Luka Dončičs, vairākkārt bijuši sašutuši par Kārlaila piekoptajām maiņām, par kurām, viņuprāt, atbildīgs bijis Vulgariss. Medijam "The Athletic" šīs aizdomas apstiprināja vairāki avoti no kluba vadības puses, kuriem arī bijuši iebildumi pret Vulgarisa pieeju darbam.

Komandas īpašnieks Marks Kjūbens rakstu tūlīt pēc tā publicēšanas sociālajā vietnē "Twitter" nodēvēja par pilnīgiem meliem, kā arī apgalvoja, ka autori pie viņa pēc komentāra tāpēc vērsušies vien īsi pirms raksta publicēšanas.

Šajā sezonā "Mavericks" iekļuva izslēgšanas spēlēs un pirmajā kārtā izšķirošajā spēlē piekāpās Losandželosas "Clippers", tomēr teju visas sezonas garumā medijos tika iztirzātas Kristapa Porziņģa un Lukas Dončiča nesaprašanās laukumā. Nelsona pēctecim, visticamāk, viens no pirmajiem uzdevumiem būs atrisināt šo situāciju komandā.

Jau kopš preses konferences pēc "Mavericks" un "Clippers" vienību pēdējās spēles Dalasas kluba pārstāvji arī saņēmuši vairākus jautājumus par Porziņģa nākotni komandā. Medijs MVP martā jau ieskicēja situāciju, kuras dēļ basketbolists esošā līguma beigas diez vai sagaidīs Dalasas klubā, kā arī izpētīja trūkumus viņa sadarbībai laukumā ar komandas līderi Luku Dončiču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!