Foto: FIBA
Otrdien vietu nākamajā Pasaules kausa kārtā nodrošināja Dominikānas basketbola izlase, kas ar rezultātu 70:68 (16:21, 21:18, 18:13, 15:16) negaidīti pārspēja Vācijas valstsvienību, savus pretiniekus, visticamāk, izslēdzot no cīņas par augstākajām vietām.

Spēles pirmajā puslaikā vadību pārsvarā uzturēja Vācijas izlase, kas pamanījās sasniegt rezultātu 27:18. Tomēr ne viena, ne otra komanda diži tālu nespēja atrauties.

Dominikāna turpināja spēlēt iedzinēju lomā, bet Luisa Montero tālmetiens pašā trešās ceturtdaļas izskaņā ļāva izlasei izrauties vadībā 55:52. Tam sekoja sekmīgs pēdējās ceturtdaļas ievads, kas izlasei nodrošināja jau astoņu punktu pārsvaru.

Vācija deficītu sadeldēja, un pat uz brīdi izvirzījās vadībā, bet virsroku tomēr guva Dominikānas izlases aizrautīgais cīņasspars.

Eloja Vargasa ātri gūti seši punkti un Helvisa Solano tālmetiens nepilnas trīs minūtes pirms spēles beigām nodrošināja Dominikānai vadību 69:63. Vācija vēl spēja pietuvoties līdz viena punkta deficītam, bet komandas līderis Deniss Šrūders no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Oklahomsitijas "Thunder" pēdējo triju uzbrukumu laikā izpildīja divas avantūriskas piespēles, kā arī ātrajā uzbrukumā nerealizēja sarežģītu divsoļa metienu.

Dominikānas izlases rindās 17 punktus guva Viktors Lizs, bet ar 16 punktiem izcēlās Elojs Vargass. Savukārt starp vāciešiem rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Deniss Šrūders. Tiesa, saspēles vadītājs trāpīja vien piecus no 18 izpildītajiem metieniem no spēles.

G grupā par līderi kļuvusi Dominikāna, kas uzvarējusi abās spēlēs, bet Vācijai divos mačos piedzīvoti divi zaudējumi. Vāciešus no iespējas iekļūt labāko sešpadsmitniekā var vien izglābt pastarīte Jordānija, kurai otrdien būs jāliedz Francijas izlasei izcīnīt savu otro uzvaru.

Otrdienas rīta spēlē H grupā Austrālijas izlase ar 81:68 (18:16, 18:17, 24:17, 21:18) pieveica Senegālu. Latviešu izcelsmes galvenā trenera Andreja Lēmaņa vadītā valstsvienība demonstrēja nesavtīgu basketbolu, izceļoties ar 28 rezultatīvām piespēlēm, kas ir izlases jauns rekords.

Austrālijas izlases rindās 22 punktus guva saspēles vadītājs Patijs Milzs, bet Džo Ingsla kontā 17 punkti, desmit atlēkušās bumbas un deviņas piespēles. Zaudētāju labā 14 punktus guva Ksane Dalmeida.

Valstsvienība guvusi divas uzvaras divās spēlēs, bet Senegāla abos mačos piekāpusies. Otrajā grupas spēlē otrdien Lietuvas izlase, kas pirmajā mačā sagrāva Senegālu, var nodrošināt vietu nākamajā kārtā, pieveicot Kanādas izlasi, kas turnīra ievadā atzina Austrālijas pārākumu.

Savukārt E grupā Čehijas valstsvienība nodrošināja iespēju pēdējā apakšgrupas spēlē cīnīties par vietu sešpadsmitniekā. Čehi ar rezultātu 89:76 (18:18, 27:22, 19:15, 25:21) apspēlēja Japānas izlasi, kura zaudējusi reālistiskas iespējas kvalificēties nākamajai kārtai.

Uzvarētāju labā ar 22 punktiem izcēlās Bleiks Šlibs un Jaromirs Bohačiks, kuri kopā trāpīja desmit no 17 tālmetieniem. Japānas izlases līdera lomā atkal iejutās Dāvja Bertāna konkurents Vašingtonas "Wizards" komandā Rui Hačimura, kurš guva 21 punktu, trāpot astoņus no 11 divpunktu metieniem.

Čehijas izlase divās spēlēs guvusi vienu uzvaru, bet pirmo turnīra spēli uzvarēja gan ASV, gan Turcijas izlases, kuras tiksies otrdienas pēcpusdienas spēlē. Savukārt Japānas valstsvienība jau divreiz piekāpusies. Pirmajās grupas spēlēs ASV pieveica Čehiju, bet Turcija apspēlēja Japānu.

Tikmēr F apakšgrupā Jaunzēlande pārspēja Latvijas basketbola izlases pārdarītājus Melnkalni, svinot panākumu ar rezultātu 93:83 (31:26, 22:18, 13:21, 27:18).

Uzvarētāju rindās 25 punkti, septiņas rezultatīvas piespēles un sešas atlēkušās bumbas Korijam Vebsteram, bet 20 "ači" Aizekam Fotu. Savukārt zaudētāju labā 18 punktus guva Nikola Ivanovičs.

Tādējādi Jaunzēlande, kura pirmajā spēlē piekāpās Brazīlijas valstsvienībai, izcīnījusi vienu uzvaru divās spēlēs, bet pa vienai uzvarai vienā spēlē ir Grieķijas un Brazīlijas izlasēm. Melnkalne pagaidām divu spēļu laikā nav izjutusi uzvaras garšu.

No katras grupas tālāk tiks divas labākās vienības, kuras tad izspēlēs jaunu grupu turnīru ar citas grupas divām stiprākajām komandām. Katra no šo attiecīgo grupu divām veiksminiecēm iekļūs ceturtdaļfinālā.

Savukārt pārējās vienības sadalīs 17. līdz 32. vietu, kam var būt arī nozīme 2020. gada olimpisko spēļu saistībā, jo uz to kvalificēsies katra kontinenta labākās izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!