Foto: F64

Latvijas basketbolists Anžejs Pasečņiks trešdien guva 16 punktus ULEB Eiropas kausa otrā posma noslēdzošās - sestās - kārtas mačā, palīdzot viņa pārstāvētajai Spānijas komandai Grankanārijas "Herbalife" savā laukumā ar 108:61 (31:12, 27:13, 25:21, 25:15) pieveikt Jeruzalemes "Hapoel Bank Yahav" no Izraēlas.

Līdz ar to šis kļuvis par Pasečņika rezultatīvāko maču "Herbalife" sastāvā.

Pasečņiks šajā mačā nospēlēja tikai 13 minūtes un 58 sekundes, bet pa to laiku pamanījās grozā raidīt visus septiņus izpildītos divpunktu metienus un abus soda metienus.

Latvijas basketbolists izcēlās arī ar sešām atlēkušajām bumbām, vienu rezultatīvu piespēli, vienu pārtvertu bumbu, vienu bloķētu metienu, trim kļūdām, vienu piezīmi un vienu izprovocētu noteikumu pārkāpumu, kas viņam ļāva tikt pie 22 efektivitātes punktiem.

Pasečņiks bija komandas trešais rezultatīvākais basketbolists, bet labākais punktu guvējs bija Pavlo Agilars. Tikmēr Alens Omičs pamanījās izcelties ar 18 punktiem un 17 atlēkušajām bumbām.

Ar sešām spēlēs gūtiem pieciem panākumiem "Herbalife" triumfēja H apakšgrupas kopvērtējumā, bet tai ar četrām uzvarām sekoja Francijas vienība "Strasbourg". Trīs panākumi bija Saratovas "Avtodor" no Krievijas, kamēr Izraēlas klubs neizcīnīja nevienu uzvaru.

Tikmēr latviešu basketbolists Jānis Timma trešdien guva sešus punktus, bet viņa un Kaspara Bērziņa pārstāvētā Krievijas komanda Sanktpēterburgas "Zeņit" izbraukumā ar 72:85 (17:21, 20:24, 16:22, 19:18) piekāpās Ludvigsburgas "MHP Riesen".

Timma šajā spēlē laukumā pavadīja 23 minūtes un 27 sekundes, grozā raidot divus no sešiem tālmetieniem, bet aizmetot garām vienīgo divpunktnieku.

Latvietis izcēlās arī ar trim atlēkušajām bumbām, trim rezultatīvām piespēlēm un trim pārtvertam bumbām, kā arī trim piezīmēm un vienu izprovocētu noteikumu pārkāpumu, kas viņam ļāva tikt pie trim efektivitātes punktiem.

Bērziņš savukārt šim mačam pieteikts nebija.

Ar četrām uzvarām sešās spēlēs "Zeņit" tik un tā kļuva par L apakšgrupas uzvarētājiem, aiz sevis atstājot Polijas čempionus Zelona Guras "Stelmet" un "MHP Riesen", kam bija pa trim panākumiem. Viena uzvara tikmēr bija Venēcijas "Umana Reyer" vienībai no Itālijas.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka latviešu talantīgai basketbolists Artūrs Strautiņš trešdien tika pie iespaidīga spēles laika otrā posma noslēdzošajā mačā, taču viņa un vēl viena Latvijas spēlētāja Ojāra Siliņa pārstāvētā Itālijas vicečempione Redžio di Emīlijas "Grissin Bon" cieta zaudējumu un izstājās no turnīra.

"Grissin Bon" izbraukumā ar 66:109 (18:24, 17:28, 14:29, 17:28) kapitulēja Turcijas klubam Izmiras "Pinar Karsiyaka".

Strautiņš šajā mačā laukumā pavadīja 32 minūtes un 56 sekundes, kuru laikā guva astoņus punktus. Latvietis realizēja divus no pieciem tālmetieniem un abus soda metienus, taču visi trīs viņa divpunktnieki lidoja grozam secen.

Tāpat Strautiņš izcēlās arī ar četrām atlēkušajām bumbām, vienu pārtvertu piespēli, trim piezīmēm, diviem izprovocētiem noteikumu pārkāpumiem un pieciem efektivitātes punktiem.

Tikmēr Siliņš nospēlēja 28 minūtes un vienu sekundi, gūdams sešus punktus. Viņš iemeta divus no astoņiem tālmetieniem, bet neviens no viņa četriem divpunktu raidījumiem nebija precīzs. Latvijas basketbolists izcēlās arī ar divām atlēkušajām bumbām, divām rezultatīvām piespēlēm, trim piezīmēm, vienu izprovocētu noteikumu pārkāpumu un -1 efektivitātes punktu.

"Pinar Karsiyaka" sastāvā 25 punktus šajā mačā guva Kenijs Gabriels.

Ar četriem panākumiem piecās spēlēs K apakšgrupā jau uzvarējusi Itālijas komanda Trento "Dolomiti Energia", kamēr tai ar trim uzvarām sešos mačos seko "Pinar Karsiyaka". Tāda pati bilance bija arī ir citam Turcijas klubam "Trabzonspor Medical Park", bet "Grissin Bon" ar divām uzvarām sešos mačos otro posmu noslēdza ceturtajā vietā apakšgrupā.

Savukārt M apakšgrupas mačā vietu nākamajā kārtā nodrošinājusi Krievijas komanda "Ņižņij Novgorod", ko trenē latvieši Ainars Bagatskis, Artūrs Štālbergs un Oskars Ernšteins. Tā izšķirošajā spēlē izbraukumā ar 95:84 (27:23, 20:18, 19:25, 15:15, 14:3) pagarinājumā pārspēja Telavivas "Maccabi FOX" no Izraēlas.

Jau vēstīts, ka ar zaudējumu ULEB Eiropas kausa sezonu noslēgusi latviešu centra Ronalda Zaķa pārstāvētā Slovēnijas komanda Ļubļanas "Union Olimpija", kas arī M apakšgrupas spēlē izbraukumā ar 64:72 (15:18, 18:19, 15:20, 16:15) piekāpās Krievijas klubam Kazaņas "Unics".

Zaķis šajā mačā laukumā pavadīja 16 minūtes un 29 sekundes, kuru laikā iemeta astoņus punktus.

Latvietis realizēja trīs no pieciem divpunktu metieniem un divus no četriem soda metieniem. Tāpat Zaķa rēķinā piecas atlēkušās bumbas, divas kļūdas, viena piezīme un divi izprovocēti noteikumu pārkāpumi, kas ļāva tikt pie septiņiem efektivitātes punktiem.

Par šī mača rezultatīvāko basketbolistu kļuva "Unics" komandu pārstāvošais horvāts Marko Baničs, kurš guva 14 punktus.

Ar sešām uzvarām tikpat mačos "Unics" triumfēja M apakšgrupas kopvērtējumā, bet otrā ar trim panākumiem bija tieši "Ņižņij Novgorod", no kuras par panākuma tiesu atpalika "Maccabi FOX". Tikmēr pēdējā ar vienu uzvaru sešos mačos šajā apakšgrupā palika "Union Olimpija".

Kā zināms, Latvijas izlases basketbolista Daira Bertāna pārstāvētā Spānijas komanda Bilbao "Dominion" trešdien cieta zaudējumu ULEB Eiropas kausa otrā posma izšķirošajā mačā, tādejādi noslēdzot savu dalību šajā turnīrā.

"Dominion" izbraukumā ar 65:73 (14:19, 13:15, 25:16, 13:23) piekāpās Turcijas klubam Bandirmas "Banvit".

Bertāns šajā spēlē nospēlēja 35 minūtes un 50 sekundes, gūdams septiņus punktus. Latvietis grozā raidīja abus divpunktu metienus un vienu no astoņiem trīspunktniekiem.

Tāpat Bertāna rēķinā četras atlēkušās bumbas, trīs rezultatīvas piespēles, viens bloķēts metiens, četras piezīmes un divi izprovocēti noteikumu pārkāpumi, kas ļāva tikt pie sešiem efektivitātes punktiem.

Bilbao komandu šajā mačā iegāza neveiksmīgi aizvadītā ceturtā ceturtdaļa, jo pirms tās Spānijas klubs atradās vadībā ar 52:50. Tomēr pamatlaika izšķirošajos brīžos labāk nospēlēja "Banvit", kam līdz ar to izdevās nodrošināt vietu izslēgšanas spēlēs.

Uzvarētājiem ar 24 punktiem šajā spēlē izcēlās amerikāņu aizsargs Kortnijs Fortsons.

G apakšgrupas kopvērtējumā labākās ar četrām uzvarām sešās spēlēs bija Minhenes "Bayern" no Vācijas un "Banvit". Pie trim panākumiem tika "Dominion", kamēr pie vienas uzvaras tika cits Vācijas klubs Ulmas "Ratiopharm".

Grupu turnīra pirmajā kārtā 36 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās, pa sešām komandām katrā, kas izspēlēja divu apļu turnīru. Pirms izlozes komandas, balstoties uz ģeogrāfisko principu, bija sadalītas divās apakšgrupās.

Sacensību otro posmu sasniedza četras katras grupas labākās komandas, kurām pievienojās astoņas vienības, kas nepārvarēja ULEB Eirolīgas sacensību pirmo posmu. Šīs 32 komandas ir sadalītas astoņās grupās, pa četrām vienībām katrā, kas izspēlēs divu apļu turnīru.

Otro posmu pārvarēs katras grupas divas labākās komandas, kas pēc tam izspēlēs astotdaļfinālu, ceturtdaļfinālu, pusfinālu un finālu. Izslēgšanas turnīrā visās fāzēs uzvarētāji tiks noskaidroti divu spēļu summā. Sacensību uzvarētāji kvalificēsies 2016./2017.gada ULEB Eirolīgas turnīram.

Aizvadītajā sezonā ULEB kausa izcīņā triumfēja Maskavas apgabala "Himki", kuru trenēja Latvijā labi zināmais Lietuvas speciālists Rims Kurtinaitis.

Kā zināms, šosezon pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nav pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā. Dalība Eiropas kausā pienācās Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau pagājušās vasaras sākumā pavēstīja, ka šosezon šajā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī Latvijas vicečempione "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!