Foto: AFP/Scanpix

Pēc tam, kad 21.novembrī Stambulā pirms ULEB Eirolīgas turnīra spēles tika nodurts Serbijas basketbola kluba Belgradas "Crvena Zvezda Telekom" līdzjutējs, sacensību rīkotāji bargi sodījuši gan šo komandu, gan spēles mājiniekus, Stambulas "Galatasaray Liv Hospital".

"Galatasaray Liv Hospital" vienībai būs jāsamaksā naudas sods 100 000 eiro apjomā, kā arī tai norīkots trīs mājas spēles aizvadīt tukšu tribīņu priekšā. Tikmēr "Crvena Zvezda Telekom" komandai piespriests 50 000 eiro naudas sodu, bet bez skatītājiem tai būs jāaizvada viena mājas spēle.

Liegumi mājas spēļu durvis atvērt līdzjutējiem attiecas uz nākamajiem Eirolīgas vai Eiropas kausa mačiem. Klubiem ir tiesības sodu apstrīdēt.

Stambulas un Belgradas klubi atzīti par atbildīgiem līdzjutēju sadursmēs pirms mača. Tie abi neesot izdarījuši visu iespējamo, lai no šādām sadursmēm izvairītos.

Kā ziņots, pirms minētā mača līdz nāvei sadurts tika viesu komandas 25 gadus vecais līdzjutējs Marko Ivkovičs. Pēc dūriena saņemšanas krūtīs viņš tika nogādāts slimnīcā, kur gan piecas stundas ilga operācija viņa dzīvību neglāba.

Tāpat pirms mača spēles arēnas tuvumā izcēlās nekārtības starp abu komandu atbalstītājiem un vietējo policiju. Stambulā bija ieradušies ap 300 Belgradas kluba fanu, lielākā daļa no kuriem gan spēli neredzēja, jo nebija iegādājušies biļetes. Pēc lieguma ieiet spēles zālē "Crvena Zvezda Telekom" atbalstītāji uzsāka nemierus, kamēr Stambulas kluba fani viņiem pretī kliedza vārdus "Kosova, Kosova".

Serbijas premjerministrs Aleksandrs Vučičs iepriekš bija paguvis izteikties, ka "Galatasaray Liv Hospital" komandas galvenais treneris Ergins Atamans nav Serbijā gaidīts, jo nosaucis nogalināto vīrieti un pārējos Belgradas kluba līdzjutējus par teroristiem. Atamans pēc spēles bija asi izteicies par viesu komandas atbalstītāju sarīkotajām nekārtībām, tomēr dienu vēlāk publiski par paša teikto atvainojās, apgalvojot, ka preses konferences laikā nav bijis informēts par notikušo traģēdiju.

Belgradas kluba prezidents Nebojša Čovičs notikušajā vaino mača rīkotājus no Turcijas puses, kuri nav spējuši novērst līdzjutēju nemierus. Viņš uzskata, ka Turcijas policisti lieliski apzinājušies šādu sadursmju iespējamās sekas. Tāpat Čovičs apgalvo, ka viesu komandas atbalstītāji spēles zālē nav laisti apzināti. Viņiem melots, ka visas biļetes tikušas izpirktas, tomēr mača gaitā tribīnēs bija redzamas brīvas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!