Foto: F64

Latvijas basketbolists Žanis Peiners iepriekš nebija domājis, ka kādu dienu varētu spēlēt ULEB Eirolīgas turnīrā, saspēles vadītājs atklāja turnīra rīkotājiem.

Pašlaik 28 gadus vecais Peiners pārstāv Turcijas klubu Stambulas "Dariššafaka Tekfen", kas spēlē gan vietējā čempionātā, gan ULEB Eirolīgā. Viņš Turcijas vienības rindas papildināja jūnijā, parakstot līgumu pēc sistēmas 1+1.

Peineram ir sirds problēmas, kas viņam ir traucējušas karjeras attīstībā. "Nekad neesmu domājis par savu basketbolista karjeru ilgtermiņā, jo kuru katru dienu ārsti man var pateikt, ka man ir jābeidz spēlēt, lai saudzētu veselību."

"Nekad nebiju domājis, ka spēlēšu Eirolīgā. Tā nedomāju pat pirms gada. Iepriekš uzskatīju, ka varbūt varu sasniegt noteiktu līmeni, par 100% nenoslogojot sevi, turklāt laika gaitā sapratu, ka varu strādāt arvien vairāk un ik gadu uzlaboju savu līmeni. Sapratu arī to, ka ar basketbolu varu nopelnīt naudu," atklāja basketbolists.

Peiners šosezon Eirolīgā nospēlējis deviņus mačus un vidēji laukumā pavadījis 20 minūtes un 16 sekundes, gūstot 8,9 punktus, sakrājot 1,6 atlēkušās bumbas un atdodot 1,8 rezultatīvas piespēles.

Savukārt Turcijas čempionātā viņam sešās spēlēs, laukumā pavadot vidēji 25 minūtes un 13 sekundes, 10,3 punkti, 3,5 atlēkušās bumbas un 1,8 rezultatīvas piespēles.

Peiners nekad nav spēlējis Latvijas jauniešu izlasēs, tomēr pēdējos gados ir visai stabils nacionālās izlases basketbolists. Profesionālo karjeru viņš uzsāka "VEF Rīga" komandā, bet tur ilgi nenoturējās, turklāt sirds problēmu dēļ par viņu interesi neizrādīja arī citas komandas izņemot "Latvijas Universitāti", kur viņš tobrīd studēja.

"Pēc augstskolas pabeigšana četrus piecus gadus spēlēju aptuveni vienādā līmenī un tobrīd pat nebiju iedomājies par spēlēšanu Eirolīgā. Pirms pieciem gadiem es nevienai komandai nebiju vajadzīgs, bet šobrīd spēlēju Eiropas prestižākajā turnīrā. Gribu izbaudīt spēlēšanu šeit, jo, iespējams, tā var būt mana vienīgā sezona tādā līmenī," noteica Peiners, kurš atklāja, ka viņam spēlēšana Eirolīgā ir sapņa piepildījums.

"Dariššafaka Tekfen" Eirolīgas kopvērtējumā ierindojas pēdējā vietā 16 komandu konkurencē ar vienu panākumu deviņos mačos, bet Turcijas spēcīgākajā līgā Peinera pārstāvētā komanda ieņem 13.vietu 15 vienību starpā, gūstot divus panākumus sešās spēlēs.

Iepriekšējo sezonu Peiners pavadīja Lietuvas klubā Panevēžas "Lietkabelis", kur bija viens no vienības līderiem un izpelnījās interesi no citām komandām Vācijā, VTB Vienotajā līgā un Turcijā.

"Dariššafaka" iepriekšējā sezonā triumfēja ULEB Eirokausā, izcīnot tiesības šajā sezonā startēt ULEB Eirolīgā. Savukārt Turcijas čempionātā "Dariššafaka" regulārajā turnīrā ieņēma sesto vietu, bet "play-off" apstājās ceturtdaļfinālā, kur atzina Stambulas "Anadolu Efes" pārākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!