Foto: Reuters/Scanpix

Pirmās sarunas kopš 1.jūlijā izsludinātā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) lokauta starp līgas vadību un Spēlētāju asociāciju izrādījušās nesekmīgas.

Pirmdien abas puses aizvadīja divas ar pusi stundas ilgas sarunas, kas bija pirmā reize kopš 1.jūlija, kad pie viena galda sēdēja NBA komisārs Deivids Sterns, Spēlētāju asociācijas direktors Bilijs Hanters un Spēlētāju asociācijas prezidents Dereks Fišers, kurš spēlē Losandželosas "Lakers" komandā.

Pēc šīm sarunām Sterns izteicās, ka viņš nav drošs par spēlētāju vēlmi nopietni iesaistīties problēmas atrisināšanā.

Aizvadītajā sezonā NBA piedzīvoja zaudējumus 300 miljonu ASV dolāru (153,87 miljonu latu) apmērā, bet ar pozitīvu ienākumu un izdevumu bilanci sezonu noslēdza tikai astoņi līgas klubi. Sterns uzskata, ka par to atbildīga ir arī Spēlētāju asociācija.

Tikmēr Spēlētāju asociācijas pārstāvji pauduši pārliecību, ka lielie zaudējumi ir sekas NBA klubu pārpirkšanai, kā dēļ jaunie īpašnieki ir spiesti aizņemties milzīgas naudas summas.

Nākamās sarunas paredzēts aizvadīt augustā.

Tiek izteikta cerība, ka līdz paredzētajam jaunās sezonas sākumam 1.novembrī tiks panākta jauna vienošanās par kolektīvo līgumu.

Kā ziņots, NBA komandu īpašnieki jaunajā kolektīvajā līgumā vēlas pārmaiņas algu griestos, īsākus līgumus ar spēlētājiem, mazākus ikgada algu paaugstinājumus, mazākas garantētās naudas summas, kā arī par 40%, kas ir no 2,1 miljarda līdz 800 miljoniem dolāru (no 1,08 miljardiem līdz 419,6 miljoniem latu), samazināt komandas spēlētāju algas un pabalstus.

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) jau devusi oficiālu atļauju NBA spēlētājiem lokauta laikā spēlēt citu valstu komandās.

Tikmēr NBA komandām lokauta laikā aizliegts veikt jebkādas darbības ar spēlētājiem, savukārt paši basketbolisti nedrīkst atrasties komandu telpās vai sporta zālēs.

Iepriekšējais lokauts notika 1998./1999.gada sezonā, kad regulārais čempionāts tika saīsināts no 82 līdz 50 spēlēm. Tajā sezonā arī nenotika NBA Zvaigžņu spēle, un amerikāņi nevarēja pārstāvēt savu valstsvienību 1998.gada pasaules čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!