Foto: FIBA
Polijas vīriešu basketbola izlase trešdien Pekinā svinēja uzvaru Pasaules kausa apakšgrupu turnīra trešajā spēlē, pirmo posmu noslēdzot ar trim uzvarām, bet otro reizi spēles galotnē panākumu izrāva Puertoriko valstsvienība, kura arīdzan nodrošināja vietu labāko sešpadsmitniekā.

Poļi, kuri Pasaules kausa izcīņā atgriezušies pēc 52 gadu pārtraukuma, A apakšgrupas duelī ar rezultātu 80:63 (20:24, 16:8, 19:17, 25:14) guva virsroku pār Kotdivuāru.

Polijas izlasē rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Adams Vačinskis, 14 punktus guva Damjans Kuligs, bet 12 punkti bija Mateušam Poņitkam. Tikmēr Kotdivuāras valstsvienībā ar 23 punktiem izcēlās Šarls Abū, bet 18 punktus iemeta Deons Tompsons.

Poļi bija vadībā no otrās ceturtdaļas vidus, mača otrajā desmitminūtē veicot izrāvienu 16:4. Trešajā ceturtdaļā Kotdivuāra pāris reizes pietuvojās līdz viena precīza tālmetiena attālumam, taču nespēja lauzt cīņas gaitu.

Ar trīs uzvarām trīs spēlēs Polija ieņem pirmo vietu apakšgrupā, tālāk ar vienu panākumu divās cīņās seko Ķīna un Venecuēla, kuras vēlāk savstarpējā spēlē sadalīs ceļazīmi uz otro posmu, bet Kotdivuāra iekrājusi trīs zaudējumus.

Polija otrā posma I apakšgrupā tiksies ar Krieviju un Argentīnu, kā arī līdzi ņems rezultātu mačā ar A grupas otrās vietas ieguvēju.

Savukārt pamatīga drāma tika sagādāta C apakšgrupas cīņā par otro vietu. Pa uzvarai pret Irānas valstsvienību bija izcīnījušas gan Tunisijas, gan Puertoriko izlases, kuras trešdien tikās savā starpā.

Lielākā daļa spēles aizritēja līdzīgā cīņā, abām komandām vairākkārt apmainoties ar vadību. Tomēr pēdējā ceturdaļā notikumus kontrolēja Tunisija, kura sasniedza arī astoņu punktu pārsvaru.

Spēles atrisinājums bija jāgūst pēdējās minūtēs. Tunisijas izlases veterāns Makrams Ben Romdhane divos uzbrukumos pēc kārtas lieki sarežģīja situāciju, netrāpot no groza apakšas, uz ko Devons Koljē un Davids Uertass atbildēja ar precīziem metieniem lēcienā, izlīdzinot rezultātu.

Savā pēdējā ilgajā uzbrukumā komandas līderim Salam Mežri nācās izpildīt metienu teju no laukuma centra līnijas, bet Puertoriko aizsargs Garijs Brauns atbildēja ar precīzu tālmetienu pēc dribla, nodrošinot komandai uzvaru ar rezultātu 67:64 (19:18, 19:14, 14:23, 15:9).

Rezultatīvākais uzvarētāju rindās bija NBA pieredzi guvušais veterāns Renaldo Balkmans, kura kontā 14 punkti un deviņas atlēkušās bumbas, bet tunisiešu labā pa 14 punktiem guva Mežri un Omars Abada.

Apakšgrupas labākās komandas godu izcīnījusi jau Spānijas izlase, kura uzvarējusi abās spēlēs, bet vēlāk trešdien tiksies ar grupas pastarīti Irānas izlasi.

Puertoriko pirmo uzvaru turnīrā izcīnīja, neticamiem metieniem bagātā pēdējā pamatlaika minūtē pārspējot Irānas valstsvienību.

D apakšgrupā tikās divas komandas, kuras jau bija zaudējušas cerības uz labāko sešpadsmitnieku. Angola šajā spēlē ar rezultātu 84:81 (21:20, 17:14, 18:12, 17:27, 11:8) papidlaikā pārspēja Filipīnas.

Uzvarētājiem ar 20 punktiem izcēlās Valdelīsiu Žuakins, bet pretiniekiem 23 punkti un 12 atlēkušās bumbas bija Andrajam Blatčem.

Šajā grupā pa divām uzvarām divās spēlēs ir Serbijai un Itālijai, kuras vēlāk cīnīsies par pirmo vietu grupā, viens panākums trīs mačos ir Angolai, bet Filipīnas palikušas bešā.

Līdzīga spēle tika aizvadīta B apakšgrupā, kur cīņu par trešo vietu grupā aizvadīja bez uzvarām palikušās Nigērijas un Korejas izlases. Nigērija savus pretiniekus sakāva ar rezultātu 108:66 (17:15, 32:16, 30:19, 29:16).

Uzvarētāju labā 17 punktus guva Latvijas izlases basketbolista Žaņa Peinera pērnās sezonas komandas biedrs Stambulas "Darussafaka" vienībā Maikls Eriks, bet 16 punkti Andra Biedriņa bijušajam komandas biedram Goldensteitas "Warriors" vienībā Aikam Diogu.

Korejiešu labā izcēlās Guna Ra, kura kontā 18 punkti un 11 atlēkušās bumbas.

Šīs grupas pirmo vietu ieņems Argentīnas vai Krievijas izlase, kuras izcīnījušas pa divām uzvarām, bet savā starpā trešdienas pēcpusdienā.

No katras grupas tālāk tiks divas labākās vienības, kuras tad izspēlēs jaunu grupu turnīru ar citas grupas divām stiprākajām komandām. Katra no šo attiecīgo grupu divām veiksminiecēm iekļūs ceturtdaļfinālā.

Savukārt pārējās vienības sadalīs 17. līdz 32. vietu, kam var būt arī nozīme 2020. gada olimpisko spēļu saistībā. Neviena Āfrikas izlase nav spējusi kvalificēties otrajam posmam, kas nozīmē, ka šīs valstsvienības kontinenta vienīgo ceļazīmi uz Tokiju sadalīs tieši šajā Pasaules kausa fāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!