Polijas basketbola izlases kapteiņa Mateuša Poņitkas ģimene pēc tautieša Marčina Gortata izteikumiem saņēmusi draudus, atklāja Poņitka, kurš pirmdien preses konferencē skaidroja savu lēmumu uz brīdi atgriezties Sanktpēterburgas "Zeņit" komandas rindās, ziņo medijs "basketnews.com".

Ziņots, ka 28 gadus vecais Mateušs Poņitka pagājušajā nedēļā atgriezās VTB Vienotās līgas komandas Sanktpēterburgas "Zeņit" rindās, bet pēc vienas spēles pārtrauca līgumsaistības ar komandu. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā kaut uz brīdi klubā atgriezās tikai viņš un četri amerikāņi, savukārt citi ārzemnieki savas saistības ar "Zeņit" pārrāvuši.

Poņitka pirmdien pirmo reizi publiski skaidroja savu rīcību, par kuru viņš no daudziem Polijā saņēma kritiku.

"Esmu ļoti priecīgs būt Polijā," teica Poņitka. "Vēlos teikt paldies savai sievai un manam aģentam par viņu atbalstu un palīdzību. Vēlos arī pateikties "Zeņit" komandai par gandrīz trim kopā pavadītiem gadiem. Esmu pret Krievijas agresiju Ukrainā. Karš ir ļauns. Neatkarīgai valstij jāpaliek neatkarīgai."

"Karam sākoties, biju Krievijā. Jau no paša sākuma biju apņēmies atgriezties Polijā. Taču man bija garantēts līgums uz trim gadiem. Man svarīgākais bija nodrošināt manas ģimenes aizbraukšanu [no Krievijas]," stāstīja basketbolists.

Basketbolists skaidroja, ka no kluba saņēma atļauju pamest valsti, taču līgums pieprasīja viņa atgriešanos uz nākamo spēli pret Maskavas CSKA. Poņitka paralēli centies atrisināt līguma laušanas jautājumu.

"Nospēlēju un vēlreiz sēdos pie sarunu galda. Panācām vienošanos par līguma laušanu. Uzreiz pēc kara sākuma nevarēju tik viegli aizbraukt tāpēc, ka man bija līgums," Polijas medijiem uzsvēra sportists.

Skarbākais sportista publiskais kritiķis, iespējams, bija Polijas basketbola leģenda Marčins Gortats, kurš sociālajā vietnē "Twitter" pauda viedokli par Poņitkas lēmumu. Karjeru noslēgušais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājs savu tautieti nosauca par individuālistu, kā arī pauda skumjas par Poņitkas kapteiņa lomu Polijas izlasē.

Poņitka pirmdien atbildēja kritiķiem un uzsvēra, ka šādu lietu rakstīšana par publiskām personām ir bīstama. "Mana ģimene saņem draudus," uzsvēra Poņitka, kurš vērsās pret naidīgu izteikumu publicēšanu. Vienības kapteinis arī nepalika atbildi parādā Gortatam.

"Gortats runāja par mana rakstura trūkumu. Kā 126 izlases spēļu dalībnieks, vēlos viņam prasīt – kur bija viņa raksturs, kad viņš aizliedza mums runāt ar žurnālistiem 2013. gada Eiropas čempionātā? Kur bija viņa raksturs, kad viņa apdrošināšana bija svarīgāka nekā spēlēšana Polijas izlasē 2011. gada čempionātā?"

Nu jau bijušais "Zeņit" vienības basketbolists nekautrējās ironizēt, ka viņam tagad skaidrs, kāpēc Gortata iesauka bija "Poļu āmurs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!