Foto: AFP/Scanpix

Šī gada Latvijas labākais sportists Kristaps Porziņģis svētdien savāca 22 punktus un 12 atlēkušās bumbas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Ziemassvētku spēlē, tomēr viņa pārstāvētā Ņujorkas "Knicks" komanda piedzīvoja zaudējumu.

"Knicks" savā laukumā ar rezultātu 114:119 (28:22, 20:34, 34:32, 32:31) piekāpās Bostonas "Celtics" basketbolistiem.

Porziņģis atgriezās laukumā, neskatoties uz to, ka iepriekšējo spēli ceturtdien nepabeidza ceļgala sasituma dēļ. "Celtics" svarīgu izrāvienu veica otrajā ceturtdaļā, kad iemeta 11 punktus pēc kārtas. Turpinājumā mājiniekiem ilgstoši neizdevās pietuvoties tuvāk par diviem punktiem, tomēr pēdējās divās minūtēs Porziņģa un Karmelo Entonija rezultativitātes uzplaiksnījums ļāva "Knicks" panākt pat 112:112. Beigas gan pārliecinošāk aizvadīja "Celtics" un guva uzvaru.

Porziņģis šoreiz nospēlēja 37 minūtes, realizējot septiņus no 12 izpildītajiem divpunktu metieniem, divus no četriem tālmetieniem un abus soda metienus.

Tāpat Porziņģis tika pie 12 atlēkušajām bumbām, divām pārtvertām bumbām, četriem blokiem, piecām kļūdām un četrām piezīmēm.

Porziņģis bez "double-double" bija palicis iepriekšējās piecās spēlēs. Šī ir pirmā reize šosezon un trešā karjerā, kad Porziņģis vienā mačā izcēlies ar piecām kļūdām.

"Knicks" rindās rezultatīvākais ar 29 punktiem bija Karmelo Entonijs, bet 25 punktus sameta Deriks Rouzs.

Tikmēr "Celtics" rindās 27 punktus atzīmējās Aizija Tomass, bet pa 16 punktiem guva Džejs Krauders un Kellijs Oliniks.

Spēle sākās ar neprecīzu Porziņģa tālmetienu, bet pirmā viņa pozitīvā darbība bija trešajā minūtē, kad Emirs Džonsons pret latvieti pārkāpa noteikumus. Drīz vien Porziņģim arī sekoja precīzs pustālais metiens un pārtverta bumba. Pēc Kortnija Lī metiena "Knicks" pārņēma vadību ar 12:9, savukārt latvietis tika nomainīts pie rezultāta 14:13, bet viņš jau bija pieļāvis trīs kļūdas.

"Knicks" ilgstoši saglabāja nelielu vadību, tomēr pretinieki bija viena metiena attālumā un Oliniks ar tālmetienu panāca izlīdzinājumu 20:20. Ceturtdaļas pēdējā minūtē Poriņģis atgriezās laukumā un palīdzēja "Knicks" veikt sešu punktu izrāvienu, pēc 12 spēlētām minūtēm esot priekšā ar 28:22.

Otrās ceturtdaļas sākumā Porziņģis izcēlās ar diviem precīziem divpunktu metieniem, bet viņa trīspunktnieks lidoja grozam garām. Spēle temps ceturtdaļas ievadā bija augsts, bet rezultāts auga līdzvērtīgi. Ceturtdaļas vidū Porziņģim bija iespēja izcelties skaistā epizodē, tomēr viņa caurgājiens no tālmetiena līnijas noslēdzās ar piezīmi uzbrukumā.

"Celtics" vadību atguva, kad Krauders ļoti īsā brīdī iemeta trīs tālmetienus un "Knicks" jau nokļuva iedzinējos ar 37:42. Savukārt vēl pēc diviem viesu tālmetieniem rezultāts bija jau 39:48. Puslaika izskaņā Porziņģis izcēlās ar iespaidīgu bloku un arī spēcīgu bumbas triecienu grozā no augšas, bet "Knicks" zaudēja ar 48:56. Otrajā ceturtdaļā Porziņģis bija nospēlējis visas 12 minūtes un tieši viņam pēc puslaika bija ilgākais spēles laiks starp visiem basketbolistiem.

Otrā puslaika sākuma daļā Porziņģis izcēlās ar akrobātisku metienu pēc Žoakima Noā piespēles, bet pēc tam, kad "Celtics" pirmoreiz panāca 11 punktu pārsvaru, latvietis momentā atbildēja ar savu pirmo tālmetienu duelī. Tas viņam tobrīd deva 13 punktus un rezultatīvākā spēlētāja statusu vienībā.

Pēdējās piecas ceturtdaļas minūtes Porziņģis pavadīja uz rezervistu soliņa. Šajā laikā iespēlējās "Knicks" līderi Entonijs un Rouzs, kas mājiniekiem ļāva pietuvoties līdz pieciem punktiem, bet divas minūtes pirms tās beigām Kortnijs Lī ar tālmetienu panāca pat 80:82. Savukārt pirms pēdējām 12 minūtēm mājinieki bija iedzinējos ar 82:88.

Izšķirošo spēles nogriezni viesi sāka ar pieciem punktiem pēc kārtas, kas "Knicks" komandai jau atkal deva 11 punktu deficītu, bet šajā brīdī laukumā devās Porziņģis. Ievērojami pietuvoties "Knicks" neizdevās, bet, kad Porziņģis iemeta divus punktus ar sodu, mājinieki samazināja deficītu līdz 91:99. Tāpat Porziņģis īsā laikā izpildīja divus blokus.

Kaut brīžiem "Knicks" veica sekmīgas epizodes, "Celtics" meta ar augstu precizitāti un allaž atbildēja rezultatīvi. Tomēr pēdējās divās minūtēs "Knicks" izdevās atjaunot intrigu - Entonijs un Porziņģis iemeta pa tālmetienam, bet vēl pēc īsa brīža Porziņģis ātrajā uzbrukumā realizēja divus punktus ar sodu, kas "Knicks" vienībai nepilnu 40 sekunžu laikā ļāva pietuvoties līdz 110:112.

66 sekundes pirms pamatlaika beigām Entonijs ar caurgājienu jau panāca izlīdzinājumu. Turpinājumā Markuss Smārts ar tālmetienu atguva vadību viesiem, bet grūts Entonija trīspunktu raidījums lidoja grozam garām un mirkli vēlāk viņš arī pazaudēja bumbu, pēdējās 18 sekundēs vairs mājiniekiem neizglābjoties no piecu punktu deficīta. Turklāt šajā laikā reizi Als Horfords bloķēja latvieti.

Zīmīgi, ka iepriekšējā sezonas spēlē pret "Celtics" Porziņģis realizēja vien piecus no 15 metieniem no spēles, bet "Knicks" kapitulēja ar 87:111. Savā karjerā latvietis sešos mačos pret "Celtics" tagad cietis jau piecas neveiksmes.

Jau pirms spēles bija zināms, ka šī dueļa uzvarētāja izvirzīsies Austrumu konferences trešajā pozīcijā.

Kopvērtējumā tagad Austrumu konferences trešajā pozīcijā esošajai "Celtics" komandai ir 18 uzvaras 31 spēlē, bet "Knicks" atrodas piektajā pozīcijā ar 16 panākumiem 30 dueļos.

Nākamajā spēlē "Knicks" trešdien viesosies pie Atlantas "Hawks". Pēc tam šogad gaidāmi arī izbraukuma dueļi Ņūorleānā un Hjūstonā.

Tikmēr svētdien pusnaktī pēc Latvijas laika sāksies spēle, kurā Dāvja Bertāna pārstāvētā Sanantonio "Spurs" vienība uzņems Čikāgas "Bulls". Ar 24 panākumiem 30 mačos pašlaik Sanantonio basketbolisti ir stabilā Rietumu konferences otrajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!