Foto: AFP/Scanpix

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis no Ņujorkas "Knicks" komandas ir viena no uzlecošajām Nacionālās basketbola asocioācijas (NBA) zvaigznēm, tāpēc viņa sniegumam seko līdzi gan fani, gan basketbola žurnālisti. "Knicks" komanda pēc daudzsološā sezonas sākuma tomēr atkal ir starp līgas lejasdaļas komandām, bet latvieša sniegums ir uzlabojies, salīdzinot ar pagājušo gadu.

Porziņģim "sausā" statistika izskatās ļoti cienījami – viņš vidēji spēlē gūst 18,1 punktu, izcīna 7,3 atlēkušās bumbas, izdara 1,4 rezultatīvas piespēles un bloķē divus metienus spēlē. Tāpat viņš tālmetienus realizē ar 37,2 procentu precizitāti, un visi šie rādītāji 21 gadu vecam spēlētājam ļāvuši kļūt par Ņujorkas fanu mīluli. Salīdzinot ar debijas sezonu, viņš vidēji gūst par 4,2 punktiem vairāk, kā arī metienus izdara ar augstāku precizitāti, bet pārējie rādītāji ir diezgan līdzīgi.

Tomēr portālā "basketball-reference.com" apkopotā statistika liecina, ka viņa efektivitāte vidēji spēlē ir kritusies, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu. Tāpat viņš ir otrajā vietā vidēji spēlē nopelnīto piezīmju ziņā. Kā norāda "bleacherreport.com" žurnālists Jarons Veicmans, tad brīžiem Porziņģis izskatās pēc kārtējā garā spēlētāja, kuram neizdodas atrast sev vietu laukumā. Papētot vēl vienu no daudzajiem NBA statistiskas rādītājiem, "Knicks" uzbrukums izskatās labāk, kad Porziņģis ir uz rezervistu soliņa.

Tomēr tie ir tikai cipari, kuru nozīmi var vērtēt dažādi. Ilggadējs NBA spēlētājs un pašreizējais basketbola eksperts Grants Hils norāda, ka brīžiem Porziņģis laukumā neizskatās pilnībā nodarbināts. "Rodas sajūta, ka viņš var izdarīt vairāk, un mēs to visi gribam redzēt," sacīja Hils.

Joprojām tiek uzsvērts, ka Porziņģis vēl nedemonstrē pienācīgi labu sniegumu spēlē ar muguru pret grozu jeb "postā". Lai arī sezonas sākumā mediji rakstīja, ka šajā spēles elementā viņš ir ievērojami progresējis, pēc jaunā gada Porziņģa sniegums tiek vērtēts ne tik atzinīgi. Tāpat latvietis biežāk varētu atrast komandas biedrus ar precīzām piespēlēm, jo visbiežāk pēc bumbas saņemšanas Porziņģis izdarīs metienu pa grozu.

"Viņš ir daudz agresīvāks, saņemot bumbu zem groza, pēc tam viņš veic apspēlēšanu, taču gribētu, lai Porziņģis biežāk izdara metienu, nevis veic māņkustības un driblus," pēc vienas no spēlēm teica "Knicks" galvenais treneris Džefs Hornačeks.

Ja salīdzina ar pagājušo sezonu, tad latvietis zem groza jūtas drošāk, jo pretinieku garie spēlētāji viņu vairs nevar tik viegli izgrūst ārā no pozīcijas. To norāda NBA TV kanāla analītiķis, arī bijušas basketbolists Stīvs Smits.

Porziņģim bumba jādala ar tādiem spēlētājiem kā Karmelo Entoniju un Deriku Rouzu, līdz ar to latvietim ir mazāk iespēju noslēgt uzbrukumus. Saspēles vadītājs Rouzs ne vienmēr ar piespēlēm apdāvina Porziņģi, un tas arī ietekmē viņa sniegumu, uzskata NBA apskatnieki.

Pētot statistikas rādītājus, Porziņģa spēlē var atrast pietiekami daudz trūkumus, tomēr ārvalstu žurnālisti uzsver, ka latvietis būs NBA zvaigzne vēl daudzus gadus. Tas jāsaprot arī Ņujorkas "Knicks" komandai, kurai jādara viss, lai Porziņģis komandā justos laimīgs, raksta portāls "cbssports.com".

Pēc iepriekšējās spēles, kurā "Knicks" zaudēja Bruklinas "Nets" komandai, Porziņģis diezgan atklāti kritizēja komandu.

"Visa kopējā situācija šobrīd ir ļoti smaga. Mēs kaut ko nedarām pareizi un nekas nesanāk. Mums ir jāatrod risinājums. Lai arī cik regulārā čempionāta maču sezonā atlicis, mums ir jāatdod visi spēki, lai neko nenožēlotu sezonas noslēgumā," pēc iepriekšējās spēles Ziemeļamerikas žurnālistiem teica Porziņģis.

Joprojām īsti nav skaidrs virziens, kuru "Knicks" prezidents Fils Džeksons izvēlējies, īstenojot komandas pārbūvēšanas procesu. Ja komandā turpināsies šāds apjukums arī turpmāk, tad nebūs nekāds pārsteigums, ja Porziņģis izvēlēsies doties uz kādu citu, daudz sakārtotāku, komandu, prognozē Ziemeļamerikas basketbola eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!