Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas izlases basketbolists Kristaps Porziņģis pirmajā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Dalasas "Mavericks" izslēgšanas spēlē demonstrējis lielisku disciplīnu, atzinīgus vārdus par liepājnieku pēc spēles teica vienības galvenais treneris Riks Kārlails.

Ziņots, ka "Mavericks" uzvarēja pirmās kārtas sērijas pirmajā spēlē, ar rezultātu 113:103 pieveicot Losandželosas "Clippers" vienību.

Kristaps Porziņģis spēles laikā sakrāja 14 punktus, no kuriem četri tika gūti pamatlaika pēdējās 100 sekundēs. Basketbolists otrajā un trešajā ceturtdaļā punktus no spēles neguva. Taču jāuzsver, ka liepājnieku sedza divkārtējais "Gada aizsardzības spēlētājs" Kavai Lenards, kamēr "Clippers" centrs Ivica Zubacs tika "slēpts" pret Dorianu Finiju-Smitu.

Dalasas komandas galvenais treneris Riks Kārlails, preses konferences ievadā izsakot komentāru par spēli, gandrīz uzreiz pievērsa uzmanību Porziņģa sniegumam mačā.

"Spēles ievads bija svarīgs, tas deva mums labu impulsu. Lieliskas komandas vienmēr veiks izrāvienus. Kad viņi otrajā puslaikā atguva vadību, mēs saglabājām lielisku mieru un turpinājām spēlēt agresīvi. Tā jādara "play-off" sērijās," stāsta Kārlails.

"Domāju, ka Porziņģis šajā spēlē bija ļoti pacietīgs," turpināja speciālists. "Viņu sedza viens no pasaulē pieciem labākajiem aizsardzības spēlētājiem – Kavai [Lenards]. Tik ļoti viņi ciena viņa spējas uzbrukumā. Viņš bija pacietīgs un meklēja veidus, kā izveidot pārsvaru. Pāris spēles nogriežņos viņš bija mazliet neapmierināts un izpildīja ne tos labākos metienus. Taču kopumā man ļoti patika viņa disciplīna. Viņa soda metieniem spēles beigās bija milzu nozīme, un "slam dunk" palīdzēja noslēgt spēli."

Par trenera minēto pacietību tika vaicāts arī Porziņģim: "Pacietība ir nozīmīga lieta – nekļūt neapmierinātam, ka neesi daļa no uzbrukuma, bet vienkārši darīt to, kas nāk par labu komandai," atzina spēlētājs. "Mēs pirms nākamās spēles pielāgosimies. Šī bija lieliska komandas uzvara."

Luka Dončičs jau spēles pirmajā puslaikā sakrāja 24 punktus, vairākas reizes pēc "pick-and-roll" aizsega sagaidot sedzēju maiņu, tad uzbrūkot "viens pret vienu" pret Zubacu. Otrajā puslaikā "Clippers" komanda mainīja stratēģiju, bieži sūtot palīgā otro spēlētāju, kas piespieda Dončičam laikus atbrīvoties no bumbas.

"Luka ir praktiski redzējis cilvēcei katru zināmo pieeju aizsardzībā – katra vieda segšanu divatā, dažādus veidus kā mainīties. Palīgā nākot otram sedzējam, svarīgi nonākt pareizajā vietā laukumā. Viņš ļoti labi spēlē pret mainīšanos. Šodien viņš atrada labu līdzsvaru starp metieniem pēc atkāpiena un caurgājieniem," uzsvēra Kārlails.

Treneris noteica, ka Dončičs pāris reizes spēles izskaņā nav izpelnījies tiesnešu labvēlību. Savukārt sērijas turpinājumā viņam jācenšas uzbrukt dažādos veidos.

Daļēji šīs stratēģijas dēļ slovēnis gan pēdējā ceturtdaļā guva tikai vienu punktu. Porziņģis uzsvēra, ka uzvara ir visas komandas panākums: "Domāju, ka mums ir daudz ieroču. Man šonakt nekrita metieni, bet mēs tāpat bijām spējīgi uzvarēt. Citi puiši nospēlēja labi – Tims [Hārdavejs] bija lielisks, Dodo [Dorians Finijs-Smits] arī, Lukam bija liela spēle. Esmu drošs, ka viņi pielāgosies, bet mēs arī būsim vēl labāki," aizraujošo otro spēli prognozēja liepājnieks.

Abas komandas nākamo spēli aizvadīs otrdien.

Pērn emocijām bagātā sērijā ar rezultātu 4-2 uzvarēja "Clippers" komanda, kura dalasiešus pieveica pēdējās divās spēles pēc kārtas. Porziņģis pirmajā spēlē sakrāja divas tehniskās piezīmes, par ko tika izraidīts no mača, bet pēc trešās spēles vairs nedevās laukumā labā ceļgala meniska savainojuma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!