Foto: AP/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonu otrdien sāka latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis un viņa pārstāvētā Ņujorkas "Knicks", kas izbraukumā ar rezultātu 88:117 zaudēja pašreizējiem NBA čempioniem Klīvlendas "Cavaliers". Savukārt debijas spēli aizvadīja Dāvis Bertāns, kurš Sanantonio "Spurs" uzvarā pret Goldensteitas "Warriors" guva piecus punktus.

Porziņģis sezonas pirmajā spēlē laukumā pavadīja 32:48 minūtes, kuru laikā guva 16 punktus, realizējot divus no astoņiem divpunktu metieniem, trīs no pieciem tālmetieniem un trīs no sešiem soda metieniem. Tāpat latvieša kontā arī septiņas atlēkušās bumbas, divi bloķēti metieni, viena pārtverta bumba, piecas piezīmes un divas kļūdas. Porziņģa +/- koeficents bija -20.

"Knicks" komandā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Karmelo Entonijs, bet Deriks Rouzs izcēlās ar 17 punktiem. Savukārt uzvarētājiem 29 punktus sameta Kairijs Īrvings, 23 punkti Kevinam Lovam, bet Lebrons Džeimss izcēlās ar 19 punktiem, 14 rezultatīvām piespēlēm un 11 atlēkušajām bumbām.

Pirms spēles "Cavaliers" svinīgā ceremonijā saņēma pagājušajā gadā izcīnītos NBA čempionu gredzenus, kā arī pie griestiem tika pacelts plakāts, kas vēsta par komandas pirmo titulu pastāvēšanas vēsturē.

Porziņģim vajadzēja nospēlēt tikai 45 sekundes, lai tiktu pie pirmajiem gūtajiem punktiem jaunajā sezonā, kad viņš iebakstīja bumbu grozā pēc komandas biedra neprecīzā metiena. Nedaudz vēlāk viņš netrāpīja pustālo metienu un realizēja vienu no diviem soda metieniem. Mača turpinājumā latvietis tika pie pirmās atlēkušās bumbas un bloķētā metiena, apturot Tristianu Tompsonu. Mača sākumā laukumā cīņa starp abām komandām bija līdzīga.

Porzingis with the BIG block on @NBAonTNT! #NBARapidReplay #KiaTipOff16 https://t.co/oMQd7PdYVU— NBA (@NBA) October 25, 2016

Kad Porziņģis un citi "Knicks" pamatsastāva spēlētāji pirmajā ceturtdaļā devās atvilkt elpu, "Cavaliers" veica izrāvienu un panāca 12 punktu pārsvaru. Pēc tam pašreizējie NBA čempioni turpināja darboties pārliecinoši, tomēr, atgriežoties laukumā "Knicks" pamatsastāvam, rezultāts tika izlīdzināts (41:41), jo ņujorkieši guva 10 punktus pēc kārtas, tālmetienu realizējot arī Porziņģim. Vēlāk latvietis divas reizes stājās uz soda metienu līnijas, taču abas reizes viņš iemeta vienu no diviem metieniem. Puslaika izskaņā "Knicks" bija iedzinējos ar 45:48. Pirmajā puslaikā Porziņģis guva astoņus punktus un izcīnīja četras atlēkušās bumbas, bet Karmelo Entonijs un Deriks Rouzs izcēlās ar 13 un 12 punktiem.

Watch the #Knicks 10-0 run! #NYKvsCLE pic.twitter.com/KKGaOO5R5g— NEW YORK KNICKS (@nyknicks) October 26, 2016

Otro puslaiku "Cavaliers" ar Lebronu Džeimsu priekšgalā iesāka pārliecinoši, veicot izrāvienu un panākot 12 punktu pārsvaru (61:49). Porziņģis ceturtdaļas sākumā izcīnīja atlēkušo bumbu uzbrukumā un kaut kā to iedabūja grozā. Trešajā ceturtdaļā "Knicks" komandai aizsardzībā neizdevās apturēt Klīvlendas komandas līderus, kuri ielika pamatus uzvarai. Tad Porziņģim izdevās skaista epizode, kad viņš ar abām rokām bloķēja Dž.R. Smitu, bet brīdi vēlāk latvietis realizēja divus tālmetienus pēc kārtas, panākot rezultātu 63:78, tomēr viņa komandai neizdevās vēl vairāk pietuvoties pretiniekiem, un ceturtdaļa noslēdzās ar 64:82.

Pēdējā ceturtdaļā Porziņģis pie punktiem netika, un "Knicks" komanda tā arī nespēja vairs pacīnīties par uzvaru šajā spēlē. Spēles pēdējās minūtēs laukumā spēlēja abu komandu rezervisti.

"Spurs" savā sezonas pirmajā spēlē tikās pret spēcīgo Goldensteitas "Warriors", kas pagājušajā sezonā izcīnīja 73 uzvaras un iekļuva NBA finālā, gūstot pārliecinošu uzvaru ar rezultātu 129:100.

Bertāns šajā mačā laukumā devās mača izskaņā, kad jau uzvarētājs praktiski bija noskaidrots. Latvietis 3:41 minūtē guva piecus punktus, realizējot vienīgo izmesto divpunktu metienu un vienīgo izmesto tālmetienu. Tāpat viņš izcīnīja vienu atlēkušo bumbu un ieguva +/- koeficientu +6.

"Spurs" labā 35 punktus guva Kavai Lenards, 26 punktus un 14 atlēkušās bumbas pievienoja Lamarkuss Oldridžs, bet 20 punktus guva Džonatans Simonss. Kevinš Durants savā pirmajā spēlē "Warriors" sastāvā guva 27 punktus un izcīnīja 10 atlēkušās bumbas, Stefans Karijs sameta 26 punktus, bet Dreimona Grīna kontā 18 punkti un 12 atlēkušās bumbas.

Spēles pirmās minūtes ritēja līdzīgā cīņā un abas komandas ik pa laikam bija vadībā, bet "Spurs" basketbolisti pirmās ceturtdaļas izskaņā veica 13:2 izrāvienu un ieguva drošāku pārsvaru 31:20. Arī turpinājumā Sanantonio komanda darbojās drošāk un apturēja "Warriors" centienus mainīt spēles gaitu. Pirmā puslaika izskaņā "Spurs" panāca 18 punktu pārsvaru (64:46).

"Warriors" basketbolistiem mača turpinājumā tā arī neizdevās veikts izrāvienu un izlīdzināt spēles gaitu, jo "Spurs" atbildēja uz pretinieku gūtajiem punktiem ar saviem precīzajiem uzbrukumiem. 3:41 minūti pirms spēles beigām laukumā devās Bertāns, kurš vispirms iemeta pustālo metienu, bet tad aizsardzībā izcīnīja vienu atlēkušo bumbu. Spēles pēdējā minūtē latvietis realizēta tālmetienu, panākot rezultātu 127:100.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!