Foto: AP/Scanpix

Latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis, kurš ceturtdien Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā tika izvēlēts ar augsto ceturto numuru, tuvākajās trijās sezonās algā varētu saņemt vairāk par 10 miljoniem ASV dolāru, vēsta izdevums "The Forbes".

Kā zināms, Porziņģi ar ceturto numuru izvēlējās Ņujorkas "Knicks". Tādējādi viņš kļuvis par visu laiku visaugstāk draftēto Latvijas un arī Baltijas basketbolistu.

NBA nolikums paredz, ka draftā izvēlētajiem jaunajiem basketbolistiem ir jāsaņem garantēts līgums uz 2+1 gadiem, ar iespēju to pagarināt uz vēl vienu sezonu. NBA izstrādātā algu aprēķinu sistēma paredz, ka šī gada drafta ceturtajam numuram pirmajā gadā jāsaņem 3 326 700 ASV dolāru, nākamajā gadā – 3 476 400 ASV dolāru, bet trešajā sezonā – 3 626 100 ASV dolāri. Ja klubs izdomās pagarināt līgumu uz ceturto gadu, tad basketbolistam jāsaņem 26,5% algas pieaugums.

Pēc NBA nolikuma, klubs drīkst piedāvāt basketbolistam 80%-120% lielu atalgojumu pēc šīs noteiktās vērtību skalas. Tādējādi Porziņģis divos gados maksimāli drīkstēs saņemt 12 515 040 ASV dolāru, bet minimālajai līguma summai jābūt 8 343 360 ASV dolāriem.

Kā norāda "Forbes", lai gan basketbolista aģenti par NBA jaunā spēlētāja līgumu nedrīkst saņemt procentus par ieguldīto darbu, viņi vaiga sviedros cenšas "izsist" 120% atalgojumu savam klientam, kas bieži arī izdodas. Aģenti sev procentus drīkst saņemt tikai no basketbolista otrā NBA līguma. "Forbes" gan bilst, ka savu daļu par ieguldīto darbu aģenti saņem savādākā veidā, slēdzot reklāmas līgumus, kuros aģentiem ir ierakstīti lielāki procenti par paveikto.

Andris Biedriņš, kuru 2004. gadā ar 11. numuru izvēlējās Goldensteitas "Warriors", pirmajos trijos gados kopā saņēma 5 572 080 ASV dolāru lielu atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!