Foto: FIBA

Ukrainas basketbola izlases pārstāvis Andrijs Voinalovičs iekļauts "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) kluba "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" sastāvā, liecina komandas pieteikums līgas mājaslapā.

Par ukraiņa iekļaušanu Vidzemes kluba sastāvā ziņo arī Ukrainas basketbola žurnālists Oleksandrs Prošuta.

Portāls "Delfi" vēlāk precizēja, ka Voinalovičs šobrīd uzturas Kijivā. Vismaz pagaidām nav zināms, vai ukrainis patiešām izies laukumā "Valmiera Glass" komandas sastāvā.

22 gadus vecais Voinalovičs līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā pārstāvēja Ainara Bagatska vadīto basketbola klubu "Kyiv". 2,07 metrus garais uzbrucējs bija viens no sešiem basketbolistiem, kurš bija pieejams vai palicis kopā ar komandu tās pagaidām pēdējā mačā. Šajā spēlē laukumā gāja arī Bagatska asistents Oleksijs Rubans.

Uzbrucējs šosezon 31 Ukrainas superlīgas un FIBA Eiropas kausa spēlē vidēji atzīmējās ar 5,2 punktiem un 2,3 atlēkušajām bumbām. Iepriekšējās četras sezonas viņš pārstāvēja Ukrainas superlīgas klubu "Khimik".

Savukārt pagājušā gada februārī 2022. gada Eiropas čempionāta atlases turnīrā viņš Bagatska vadībā debitēja Ukrainas basketbola izlases rindās. Pieaugušo valstsvienības sastāvā viņš aizvadījis trīs oficiālas spēles, bet savulaik arī piedalījies četros Eiropas čempionātos, pārstāvot U-16, U-18 un U-20 izlases.

Voinalovičs ar izlasi bija arī emocionālajā spēlē Spānijā, pēc kuras Ukrainas izlase kara dēļ nevarēja atgriezties dzimtenē. Teju visi valstsvienības pārstāvji devās uz Latviju, kur šobrīd apmetušies arī vairāki bērni no Ukrainas, kuri nodarbojas ar basketbolu.

Valmieras vienība ar septiņām uzvarām 23 spēlēs ieņem desmito vietu Latvijas-Igaunijas čempionātā. Klubs kopš Ukrainas kara sākuma skatītājus savās mājas spēlēs ielaiž par ziedojumiem, kas tiek novirzīti palīdzībai Ukrainai. Iepriekšējā spēlē nauda tika izmantota tieši Ukrainas bērniem, kuri patvērumu raduši Valmierā.

Ziņots, ka Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga" pievienojās Ukrainas izlases saspēles vadītājs Vitālijs Zotovs. Latvijas Basketbola savienība (LBS) un Igaunijas Basketbola federācija (EK) 1. martā lēma, ka Latvijas-Igaunijas līgas klubi varēs pieteikt pa vienam Ukrainas pilsonim, kuram netiks piemērots ārzemnieka statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!