Foto: DELFI.lt

Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB) sākusi disciplināro procedūru par Lietuvas komandas Viļņas "Lietuvos Rytas" prezidenta Gedvīda Vainauska rasistiskiem izteikumiem.

Runājot par aizvadīto sezonu, ceturtdien Vainausks izteicās, ka komandā nedrīkstētu būt vairāk par diviem melnādainajiem spēlētājiem, jo citādi sākoties problēmas.

Lietuvā tas jau nodēvēts par "rasisma skandālu".

"Vienmēr esam uzskatījis, ka komandā nevar būt vairāk kā divi melnie spēlētāji. Trenerim Tomam Pačēsam patīk spēlēt ar melnajiem spēlētājiem - lai viņus kontrolētu, mācītu viņus privāti. Tā mums radās jau četri spēlētāji ar melnu ādas krāsu. Pēkšņi viņi sapulcējās, lai izveidotu.... kā to nosaukt... kaut ko līdzīgu bandai. Tā nedrīkst būt. Ne vairāk kā divi melnie spēlētāji. Man ir 23 gadu pieredze biznesā. Komandās nedrīkst turēt vairāk par diviem melnajiem (smaida). Tāpēc, ka tad sākas sliktas lietas," pauda vienības prezidents.

Šie Vainauska vārdi, pārtulkoti angliski, jau tās pašas dienas vakarā aplidoja mediju telpu arī ārpus Lietuvas.

Jau nākamajā dienā uz to reaģējusi ULEB vadība, kas oficiālā paziņojumā uzsvērusi, ka norobežojas no šiem vārdiem un tie nav "ne basketbola kā sporta veida, ne Eiropas basketbola ģimenes, ne Eirolīgas organizācijas viedoklis".

Tāpat tā ierosinājusi jautājumu izbeigt "Lietuvos Rytas" pārstāvniecību Eirokausa turnīra padomē.

"Vainauska kunga paustais ir dziļi aizvainojošs, kaitīgs un pretrunā ar iekļaušanos un cieņu," teikts paziņojumā. "Eirolīga turpinās cieši atbalstīt dažādas kultūras un etniskās atšķirības izmantojot sportu ka tiltu starp tām."

Aizvadītajā sezonā "Lietuvos Rytas" trešo reizi pēdējās četrās sezonās nespēja iekļūt Lietuvas Basketbola līgas finālā, bet Eirokausā tika līdz TOP16 fāzei, tomēr ceturtdaļfinālā neiekļuva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!