Foto: F64

Latvijas izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers pirms pirmdien notikušā valstsvienības atklātā treniņa uzsvēra, ka gatavs piedalīties sarunās ar dažādu klubu pārstāvjiem, lai uz 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēm varētu ierasties ULEB Eirolīgā spēlējoši Latvijas basketbolisti, bet izlases sniegumu noteiks spēja pāris dienās sagatavoties spēlēm.

Štelmahers medijiem un plašākai publikai pirmdien tika pirmo reizi stādīts priekšā kā jaunais valstsvienības galvenais treneris. Speciālista vadībā 12 izlases basketbolisti aizvadīja pirmo izlases treniņu 2019. gada vasarā.

Laukumā devās aizsargi Aigars Šķēle, Artūrs Žagars, Ingus Jakovičs, Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Kaspars Vecvagars, uzbrucēji Andrejs Gražulis, Artjoms Butjankovs, Artūrs Strautiņš, Mareks Mejeris un Žanis Peiners, kā arī centra pozīcijas spēlētājs Anžejs Pasečņiks. Treniņā nepiedalījās klātesošie Jānis Timma un Dairis Bertāns.

"Pirmajos treniņos principā iepazīsimies viens ar otru," par saviem plāniem stāstīja Štelmahers. “Plānoju izstāstīt savu uzbrukuma un aizsardzības filozofiju, iziesim cauri tām bez kontakta. Katram trenerim svarīgas savas lietas. Izstāstīšu tās, lai, kad spēlētāji atbrauc nākamreiz, dzird to jau otro reizi. Primārais, ko spēlētājiem pateikšu – ja varbūt nav tik veiksmīgi sezona sākusies klubā, viņiem, atbraucot uz izlasi, nav jādomā pierādīt sevi saviem treneriem un samest 20 punktus. Jābūt vienai idejai – palīdzēt izlasei kaut vai ar trim vai pieciem punktiem, nevis pierādīt sevi savai komandai, ka re kā māku spēlēt. Tās dažas kļūdas var izšķirt visu."

Jau ziņots, ka izlases jaunajam stūrmanim līgums paredz sadarbību līdz kvalifikācijas cikla beigām, bet līgumsaistības tiks turpinātas, ja komanda kvalificēsies 2021. gada Eiropas čempionātam. Treneris darbu valstsvienībā apvienos ar Tallinas "Kalev"/"Cramo" galvenā trenera pienākumiem. Arīdzan šo izaicinājumu bijušais saspēles vadītājs pieņēma šovasar.

"Sieva uzreiz pateica, ka vajag piekrist darbam izlasē. Tēvs bišķiņ minstinājās, bet pēc tam saprata, ka, ja varu palīdzēt, tas ir pareizais ceļš. Iespēja uzņemties darbu izlasē bija primārais, līgumā ar "Kalev" ierakstītais jautājums. Es nebūtu “Kalev” treneris, ja nevarētu darbus apvienot. Ja pirms tam citi treneri to savienojuši, tad kāpēc gan to nevarētu izdarīt. Protams, sistēma nav pārāk patīkama, kad dažos logos viss ātri jāizdara. Man patīk strādāt tā, ka spēlētājiem ar laiku ievirzu savu filozofiju," par savu lēmumu pieņemt darbu izlasē nianses atklāja bijušais basketbola kluba "Ventspils" galvenais treneris.

Speciālists arīdzan uzsvēra, ka svarīgākais šajā ciklā būs spēja ātri sagatavoties spēlēm, kas norisināsies klubu sezonas laikā atsevišķos Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) spēļu “logos”. Gaidāmajam ciklam galvenajam trenerim nolūkoti asistenti no Latvijas, bet šobrīd konkrētus uzvārdus izlases vadība vēl nevēlējās atklāt, jo notiek sarunas ar treneru pārstāvētajiem klubiem.

Spēles notiks trijos “logos” – 2020. gada februārī un novembrī, kā arī 2021. gada februārī. Izlases pretinieki H grupā būs Grieķijas un Bulgārijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas izlases.

"Spēlētājiem neko jaunu neiemācīšu. Izlases treneriem jāstrādā ar gatavu produktu. Dažās dienās pārejot no kluba uz izlasi, treneris nevar pārāk daudz kaut ko izdomāt, lai spēlētājiem nebūtu pilnas galvas. Galvenais ir veselība, lai viņi varētu atbraukt. Tas ir primārais, nevis kaut ko mainīt. Viņi māk spēlēt basketbolu," pārliecību par sev pieejamajiem basketbolistiem pauda Štelmahers.

Preses konferencē piedalījās arī ilggadējais kapteinis Jānis Blūms, kurš nupat vienojies ar Latvijas čempionvienību "VEF Rīga". 37 gadus vecais basketbolists pēc skarbajiem izteikumiem par Latvijas Basketbola savienību (LBS) un bijušo izlases galveno treneri Arni Vecvagaru nav mainījis savu patriotisko nostāju pret izlasi un pauda gatavību arī turpmāk palīdzēt valstsvienībai.

"Pieļauju, ka kāds no jums ir pārsteigts mani vēl šeit redzēt. Man nekas pēdējos 20 gadus nav mainījies – ja varu palīdzēt izlasei, vienmēr palīdzēšu. Šajā gadījumā mani arī uzrunāja, tāpēc esmu ieradies un palīdzēšu, cik būs spēka. Attiecībā uz pagātni – neko nevaram mainīt, varam tikai to neatkārtot un izdarīt secinājumus. Mums tagad vairāk jākoncentrējas uz nākotni. Eirolīgas spēlētāju nepieejamība nebūs attaisnojums. Jāspēlē ar labākajiem pieejamajiem basketbolistiem. Spēles būs ļoti smagas, uzvaras būs patiešām jāizcīna," izteicās Blūms, kurš arī minēja cerību, ka visi basketbolisti būs gatavi doties palīgā valstsvienībai.

Tomēr darbs pie labāko spēlētāju nodrošināšanas vēl būs veicams sezonas gaitā. Taujāts par Jāņa Strēlnieka izteikumiem, kuros Maskavas CSKA saspēles vadītājs atklāja, ka viņu uz valstsvienību kluba vadība sezonas gaitā nelaidīs, Štelmahers situāciju neuzskatīja par zaudētu.

"Principā mēģināšu runāt ar treneri [Dimitri] Itudi. Iespējams, to sanāks VTB līgā kādā situācijā izdarīt. Varbūt uzstādāmi kādi noteikumi, cik Strēlnieks var izlasē spēlēt. Varbūt tomēr viss mainīsies – tagad saka "nē", pēc tam jau "varbūt", beigās "lai brauc". Mēģināsim arī visi pārējie runāt ar spēlētājiem un treneriem, lai izlasē būtu vislabākie iespējamie spēlētāji. Ja būs nepieciešams, tad runāšu arī es," gatavību piedalīties izlases komplektācijā izteica galvenais treneris.

Neziņu par savu nākotni pauda arī Dairis Bertāns, kurš šovasar pastiprinājis otru Krievijas klubu ULEB Eirolīgā – Maskavas apgabala "Himki" vienību. Tur basketbolista liktenis varētu būt atkarīgs no galvenā trenera lietuvieša Rima Kurtinaiša.

"Neesmu vēl ticis līdz pirmajam treniņam, tāpēc nav bijusi iespēja par to runāt. Jautājums paliks aktuālāks, kad sāksies sezona. Protams, arī no savas puses darīšu, cik varēšu," gatavību tiekties pēc iespējas pārstāvēt izlasi pauda Dairis Bertāns, kurš gaidāmajā sezonā būs Jāņa Timmas komandas biedrs.

Savukārt par Latvijas izlases līdera Kristapa Porziņģa iespējamo dalību finālturnīrā zināmu optimismu izteica ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs.

"Mums ir bijusi saruna. Ja ar veselību viss ir kārtībā un tiek sakārtoti organizatoriskie jautājumi, neredzu nevienu iemeslu, kāpēc Kristaps finālturnīrā nespēlētu. Tas ir patālu nākotnē, bet pie tā strādāsim," solīja Štālbergs.

Otrdien gaidāms vēl viens izlases treniņš, bet paralēli jau atklāta biļešu tirgošana uz pirmo mājas spēli, kas 21. februārī norisināsies "Arēnā Rīga" pret Bosnijas un Hercegovinas izlasi, atklāja LBS prezidents Valdis Voins, kurš arīdzan pirmdien parakstīja jaunu sadarbības līgumu ar valstsvienības atbalstītāju putnu fabriku "Ķekava".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!