Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas izlases basketbolists Rodions Kurucs apzinās, ka viņa vietu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienībā Bruklinas "Nets" šosezon ietekmēja vairāku veterānu pievienošanās klubam, bet cēsnieks sagaida vairāk iespēju spēlēt gaidāmajā NBA noslēguma turnīrā Orlando, video konferences intervijā ar žurnālistiem atzina Kurucs.

Pēc NBA sezonas pārtraukšanas 11. martā Kurucs paguva pusotru mēnesi pavadīt Latvijā, kā arī trenēties kopā ar Vašingtonas "Wizards" uzbrucēju Dāvi Bertānu. "Nets" basketbolistam treniņos vēlāk palīdzējis individuāls treneris, ar kuru Kurucs strādājis pie "pick-and-roll" sadarbības, dribla un metieniem no laukuma stūra.

Pēdējās trīs nedēļas Kurucs jau aizvadījis ASV. 22 gadus vecajam basketbolistam tika vaicāts, kādus iespaidus viņš guvis par ASV notiekošajiem protestiem pret rasismu un policijas brutalitāti.

"Esmu dzirdējis no puišiem, ka šī problēma bijusi jau ilgu laiku," atbildēja Kurucs. "Viņi par to īsti nevēlējās runāt ne ģērbtuvē, ne čatā. Jāsaka, ka nezinu par to daudz. Uzskatu, ka katrai dzīvei ir nozīme, bet vēstījums "Melno dzīvēm ir nozīme" [“Black Lives Matter"] ir tieši par situāciju ASV. Neskatos ziņas, lai uzzinātu detaļas, bet gan koncentrējos uz savu darbu. Protams, ka Orlando likšu kādu uzrakstu uz sava krekla muguras, kā to darīs visi spēlētāji."

Jau ziņots, ka NBA atļaus tās spēlētājiem noslēguma turnīrā uzvārdus uz krekliem aizstāt ar sociāla taisnīguma saukļiem. Vairākus NBA pārstāvjus gan nomāc bažas, vai turnīrs Orlando būs pilnībā drošs tā dalībniekiem, kuri varētu inficēties ar Covid-19. Kurucs pauda uzticību NBA vadības plānam.

"Neuztraucos par to. Domāju, ka NBA dara visu, lai sagādātu drošību un vīruss neiekļūtu "burbulī". Nedomāju, ka tā būs problēma. Ja visi sekos noteikumiem, visticamāk, būsim drošībā," atzina basketbolists.

Viņa komandas biedri "Nets" vienībā Spensers Dinvidijs un Deandrē Džordans gan ar slimību jau inficējušies, kas viņus piespiedīs izlaist spēles. Personīgu iemeslu dēļ uz Orlando nedosies Kuruca konkurents uzbrucēju pozīcijās Vilsons Čandlers, bet savainojumi šādu iespēju liedz Kairijam Ērvingam, Kevinam Durantam un Nikolasam Klakstonam. Kurucs norādīja, ka tas sniegs iespēju ne tikai viņam, bet arī citiem komandas gados jaunajiem basketbolistiem kā Džananam Musam.

Ja debijas gadā NBA Kurucs laukumā gāja 63 spēlēs, vidēji atzīmējoties ar 20,5 minūtēm laukumā un 8,5 punktiem, tad šosezon cēsnieks piedalījās vien 39 mačos, caurmērā sakrājot 12,8 minūtes un 4,2 punktus spēlē. Latvijas izlases spēlētājs gan to nav uztvēris negatīvi.

"Nebiju īsti nikns vai vīlies tāpēc, ka esmu gājis tam cauri "Barcelona" komandā. Zinu, ka situācija mainījās, mums tagad bija daudz veterānu, kuriem bija jāspēlē. Saglabāju gatavību spēlēt, smagi strādāju un gaidīju savu iespēju. Tagad tā ir klāt, un būšu priecīgs to izmantot," izteicās Kurucs.

Sezonas gaitā komandas treneri viņam norādījuši, ka spēles laiku var izpelnīties, laukumā veicot pareizas izvēles, izpildot brīvus metienus, liekot aizsegus, kustoties bez bumbas un cīnoties par atlēkušajām vai brīvām bumbām. Tiesa, tas basketbolistam jādara stabili katru spēli.

"Pagājušosezon, piemēram, dažās spēlēs man bija piecas atlēkušās bumbas, bet tad nākamajā spēlē jau neviena. Treneri vēlējās, lai spēlēju stabilāk," atklāja uzbrucējs.

Rodions pēdējo nedēļu laikā arī vērojis brāļa Artūra Kuruca spēles Spānijas augstākajā līgā (ACB), kurā triumfēja tieši viņa pārstāvētā "Baskonia" vienība. Tur novērotais mudina vecāko brāli domāt, ka spēles bez skatītājiem nemaz nav tik slikts risinājums. Turklāt tas ļaus līdzjutējiem dzirdēt, kā spēlētāji brūķē muti, atzina Kurucs. Savukārt par komandas iespējām noslēguma turnīrā līgas otrgadnieks izteicās pietiekami pārliecinoši.

"Mums noteikti jābūt izslēgšanas spēlēs. Pirmajā kārtā, visticamāk, būsim izsēti ar 7. numuru un spēlēsim pret Toronto ["Raptors"]. Ar to komandu esam labi sacentušies. Domāju, ka noteikti varam viņus pieveikt pirmajā kārtā. Tad jau redzēsim, kas mūs sagaidītu otrajā kārtā," par pērnā gada čempionvienību kā "Nets" pretinieci sprieda basketbolists.

Bruklinas komanda ar 30 uzvarām 64 mačos ieņem septīto vietu Austrumu konferencē. Vietu "play-off" tā varētu zaudēt, ja nokristu uz astoto pozīciju, kā arī novājinātā Vašingtonas "Wizards" vienība pietuvotos līdz četru uzvaru attālumam. Tad "Nets" būtu jāpieveic "Wizards" vienā no diviem mačiem cīņā par vietu izslēgšanas spēlēs.

NBA sezona atsāksies 31. jūlijā ar 22 komandu līdzdalību, tām tiekoties "Disney's ESPN Wide World of Sports Complex" telpās Orlando.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!