Foto: F64

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" Eiropas kausa turnīra otrā posma jeb "Top16" sacensību otrās kārtas mačā otrdien savā laukumā ar rezultātu 99:76 (25:21, 25:23, 25:17, 24:15) uzvarēja spēcīgo Spānijas vienību Bilbao "Uxue", kas pagājušajā sezonā sekmīgi spēlēja ULEB Eirolīgā.

Latvijas klubs tādējādi tika pie savas pirmās uzvaras turnīra otrajā kārtā.

"VEF Rīga" labā 30 punktus guva Ērls Roulends, bet Gatis Jahovičs - 16 punktus.


1.puslaiks

Maču "VEF Rīga" sāka ļoti veiksmīgi, gūstot astoņus punktus pēc kārtas, seši no kuriem Kaspara Bērziņa kontā. Viesi gan uz to atbildēja ar sešiem pēc kārtas gūtiem punktiem, tādējādi neļaujot mājiniekiem veikt vērā ņemamu izrāvienu. Pabijuši zaudētajos ar vienu punktu, "VEF Rīga" pēc piecām nospēlētām minūtēm atradās vadībā ar 11:10. Turpinājumā cīņa vairs neritēja tik rezultatīvi, divas minūtes pirms ceturtdaļas beigām rezultātam esot neizšķirtam 16:16, tomēr pēdējās minūtes nedaudz veiksmīgāk aizvadīja laukuma saimnieki, kas pirmo ceturtdaļu noslēdza ar četru punktu pārsvaru - 25:21.

Arī otro ceturtdaļu laukuma saimnieki sāka ar teicamu spēli uzbrukumā un agresīvu aizsardzību, divu minūšu laikā panākot 31:23 savā labā. Viesi gan deva ātru atbildi, gūstot sešus punktus pēc kārtas, tomēr pārsvaru pilnībā "VEF Rīga" neizsēja un ceturtdaļas vidū atradās vadībā ar 33:29. Ar veiksmīgu cīņu zem groziem un ļoti ciešu pretspēli aizsardzībā rīdzinieki arī cīņas turpinājumā saglabāja vadības grožus - 42:36 un 45:39. Puslaika pēdējās minūtēs laukuma saimnieki tā arī neļāva "Uxue" komandai izpausties uzbrukumā, bet uzbrukumā turpināja būt precīzi, atpūtā dodoties ar sešu punktu pārsvaru - 50:44.

2.puslaiks

Lai arī trešās ceturtdaļas ievadā viesi pārņēma vadību ar rezultātu 51:50, "VEF Rīga" ātri vien atjaunoja pārsvaru, apskaužami precīzi izmantojot savas iespējas uzbrukumā un aizsardzībā turpinot demonstrēt ļoti ciešu segšanu. Ceturtdaļas vidū rīdzinieki atradās vadībā ar 60:53, bet pirms pēdējās minūtes "VEF Rīga" pārsvars bija jau 11 punktu izteiksmē - 69:58. Atlikušajā laikā sarežģītus tālmetienus realizēja Kristaps Janičenoks un Roulends, kas ļāva laukuma saimniekiem atpūtā doties ar 14 punktu pārsvaru - 75:61.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā lielisku sniegumu tupināja demonstrēt Roulends, kurš teju pašrocīgi panāca 80:63 mājinieku labā. "VEF Rīga" amerikāņu saspēles vadītājs iedvesmoja laukuma saimniekus uz sava pārsvara palielināšanu arī turpinājumā, kas ceturtdaļas vidū sasniedza jau 20 punktu robežu - 86:66. Minūti vēlāk laukumu piecu piezīmju dēļ bija spiests pamest Bērziņš, bet divas minūtes pirms mača beigām Rīgas kluba pārsvars bija sarucis par četriem punktiem - 92:76. Atlikušajā laikā Spānijas komandas centieni samazināt punktu starpību bija ļoti haotiski, kas ļāva "VEF Rīga" svinēt uzvaru ar rezultātu 99:76.

Vēl vienā šīs grupas spēlē trešdien Nimburkas CEZ no Čehijas uzņems citu Spānijas vienību "Valencia Basket".

Kā ziņots, pirmajā kārtā "VEF Rīga" sīvā cīņā ar 82:86 izbraukumā piekāpās Valensijas vienībai, bet "Uxue" samērā pārsteidzoši ar 83:85 savā laukumā piekāpās CEZ basketbolistiem.

Savu iepriekšējo maču "VEF Rīga" aizvadīja sestdien, kad VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) spēlē savā laukumā ar 94:89 uzvarēja Klaipēdas "Neptunas" vienību no Lietuvas. Savukārt "Uxue" svētdien Spānijas čempionāta ietvaros ar 78:70 uzvarēja "CB Canarias" komandu.

Komandas savstarpēji aizvadīs divu apļu turnīru, bet pēc tam pirmo divu vietu ieguvējas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarētājs tiks noskaidrots divu maču summā, bet finālā tiks aizvadīta viena spēle.

Kā ziņots, apakšgrupu turnīrs rīdziniekiem izvērtās ļoti dramatisks un dalība nākamajā kārtā izšķīrās izbraukuma spēlē Francijā, kurā ar 69:67 tika pieveikta vietējā Lemānas "Sarthe Basket" komanda.

Sacensību "Top16" fāzi "VEF Rīga" komanda sasniegusi otro gadu pēc kārtas, turklāt otro reizi šajā posmā sacenšas tieši ar "Valencia Basket" un CEZ vienībām. Pirms gada pirmās divas vietas grupā izcīnīja tieši "Valencia Basket" un CEZ, bet "VEF Rīga" pēc zaudējuma pēdējā mačā Spānijas vienībai, ko toreiz pārstāvēja arī latvietis Rihards Kuksiks, palika trešajā vietā un ceturtdaļfinālu nesasniedza.

"VEF Rīga" ar CEZ komandu šosezon spēlē vienā apakšgrupā arī VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) regulārajā čempionātā. Pirmoreiz šosezon abas komandas savā starpā tikās 18.novembrī, kad rīdzinieki viesos pēdējās sekundēs izcīnīja uzvaru ar 83:81.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!