Foto: Publicitātes foto
Trešdien ar divām spēlēm sākas "Mastercard" Baltijas Basketbola līgas (BBL) elites divīzijas jaunā sezona.

Plkst.18 maču uzsāks divi Igaunijas klubi Tallinas TTU/"Kalev" un Tallinas "Kalev/Cramo", bet plkst.18.30 pagājušās sezonas trešā spēcīgākā Latvijas komanda "Ventspils" savā laukumā spēkosies ar Lietuvas vienību Prienu "Rūdupis".

BBL regulārajā čempionātā šosezon Latviju pārstāvēs visi tie četri klubi, kas elites divīzijā spēlēja arī aizvadītajā sezonā - "Ventspils", "VEF Rīga", "Valmiera" un "Liepājas Lauvas".

Savukārt Lietuvas spēcīgākie klubi Viļņas "Lietuvos rytas" un Kauņas "Žalgiris" dalību BBL turnīrā uzsāks tikai no ceturtdaļfināla.

BBL regulārajā čempionātā četras komandas būs arī Lietuvai - "Šiauliai", Ķēdaiņu "Ņevežis", Rūdupis" un Viļņas "Perlas", bet Igaunija būs pārstāvēta ar trim vienībām - "Kalev/Cramo", TTU/"Kalev" un Tartu "Rock". Tāpat BBL regulārajā čempionātā nākamajā sezonā spēlēs arī Zviedrijas komanda Norčēpingas "Dolphins".

"Dolphins", "Rūdupis", "Perlas" un TTU/"Kalev" komandas aizvadītajā sezonā spēlēja BBL "Challenge Cup" turnīrā.

Šīs sezonas "Challenge Cup" turnīrs startēs 12.oktobrī. Tajā Latviju šosezon pārstāvēs tikai viens klubs - Jelgavas "Zemgale", kas A grupā cīnīsies pret trijām Lietuvas komandām Palangas "Naglis", Klaipēdas ""Neptunas" un "Alytus", kā arī ar Kazahstānas vienību Atirau "Barsi".

BBL jaunā sezona sākās ar BBL kausa izcīņas turnīru, kas aizvadītajā nedēļas nogalē notika Tartu. Mačā par pirmo vietu "Rock" ar rezultātu 61:57 pieveica "Lietuvos rytas", bet spēlē par trešo vietu "Ventspils" ar 82:56 pārliecinoši uzvarēja "Kalev/Cramo" vienību.

Šis turnīrs tiek rīkots kā BBL sezonas atklāšanas pasākums. Pirmo reizi tas norisinājās 2008.gadā, kad tā nosaukums bija Prezidentu kausa izcīņa.

Jaunajā BBL sezonā nelielas izmaiņas skārušas arī protestu iesniegšanu, jo turpmāk varēs izmantot arī video atkārtojumus.

Lielas diskusijas par video atkārtojumu nepieciešamību strīdīgās epizodēs sākās pēc aizvadītās sezonas mača par trešo vietu 24.aprīlī, kurā "Ventspils" ar 83:84 zaudēja "Šiauliai", tomēr tika konstatēts, ka pēdējie divi punkti gūti jau pēc spēles beigu signāla, tāpēc tika nolemts 25.aprīlī aizvadīt pārspēli, uz ko "Ventspils" vienība neieradās.

Ventspilnieki nebija mierā ar lēmumu par pārspēli un vēlējās, lai viņiem automātiski tiktu piešķirta uzvara. Šī iemesla dēļ komanda jau 24.aprīļa vakarā no Viļņas atgriezās Latvijā, bet 26.aprīlī "Ventspils" komanda iesniedza oficiālu protestu par šo spēli.

Tomēr BBL valde "Ventspils" protestu noraidīja un pieņēma lēmumu anulēt aizvadītā mača par trešo vietu rezultātu, tāpēc bronzas medaļas piešķirtas abām komandām.

Aizvadītajā BBL elites divīzijas turnīrā pēc viena gada pārtraukuma atkal triumfēja "Žalgiris", kas finālmačā ar 73:66 pieveica "Lietuvos rytas" vienību.

Turnīra līdzšinējos sešos pastāvēšanas gados visas reizes finālā tikušas "Lietuvos rytas" un "Žalgiris", un katra komanda ir triumfējusi pa trīs reizēm. Savukārt Latvijas komandas trīs reizes spējušas ierindoties trešajā vietā, kad 2007. un 2010.gadā to paveica "Ventspils" komanda, bet 2008.gadā - "ASK Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!