Foto: bkventspils.lv
Latvijas klubu basketbolam trešdienas, 19. oktobra, vakars būs ļoti saspringts, jo tiks aizvadītas saistošas spēles dažādu līmeņu turnīros.

Aizvadītās sezonas Latvijas trešā spēcīgākā komanda BK "Ventspils" sāks jaunizveidoto FIBA Čempionu līgas turnīru, bet "Olybet" Latvijas Basketbola līgā (LBL) risināsies Rīgas klubu derbijs starp "VEF Rīga" un "Barons"/LDz.

Vēl Baltijas Basketbola līgā (BBL) piecas Latvijas komandas aizvadīs regulārā čempionāta spēles, savukārt Latvijas-Igaunijas basketbola līgas ietvaros savā starpā tiksies Latvijas TOP komandas – "TTT Rīga"- "Vega 1/Liepāja".

Piedāvājam portāla "basket.lv" apkopojumu par gaidāmajiem mačiem:

BK “Ventspils” sāks cīņas Basketbola Čempionu līgas turnīrā


Foto: bkventspils.lv

Otrdien, 18. oktobrī sākās FIBA rīkotās Basketbola Čempionu līgas (BCL) pirmais čempionāts, kura pamatturnīrā piedalās 40 komandas no 22 valstīm. Latvijas pārstāvji BK "Ventspils" cīņā iesaistīties trešdien 19. oktobrī, plkst.19, kad Ventspilī viesosies Vācijas komandas "EWE Basket" no Oldenburgas. Spēli tiešraidē translēs TV kanāls "360", kas pieejams "Lattelecom" interaktīvajā televīzijā un izklaides platformā "Shortcut". Pirmajā posmā C grupas turnīrā piedalās astoņas komandas, izslēgšanas turnīram kvalificēsies pa četrām labākajām, kā arī četras no piecām piekto vietu ieguvējām.

TURNĪRA STATUSS. Prestižākais klubu turnīrs Eiropā ir un paliek ULEB rīkotais Eirolīgas čempionāts, kurā šosezon piedalās 16 komandas no 9 valstīm. Tā kā FIBA un ULEB neizdevās panākt vienošanos par ietekmes sfēru sadali, Čempionu līgai nav izdevies viennozīmīgi ieņemt otro vietu šajā hierarhijā. Tomēr ULEB rīkotā Eiropas kausa izcīņa šosezon zaudējusi iepriekšējo jaudu, spējot piesaistīt tikai 20 komandas no 9 valstīm. Par kvalitāti var diskutēt, bet kvantitātes ziņā Čempionu līga vērtējama augstāk.

IZSPĒLES SISTĒMA. Tā kā virkne basketbola lielvalstu un klubu Čempionu līgai pievienojās jau pēc turnīra oficiālās prezentācijas, FIBA operatīvi mainīja izspēles formulu un palielināja pamatturnīra dalībnieku skaitu. Sākotnēji paredzētajām četrām grupām pievienota piektā. Visās piedalās pa astoņām komandām, kuras izspēlēs divus apļus. Astoņas labākās komandas – pieci grupu uzvarētāj, kā arī trīs labākie otro vietu ieguvēji – iekļūs astotdaļfinālā. 16 nākamās komandas – divi otro vietu, visi trešo un ceturto vietu, kā arī četri labākie piekto vietu ieguvēji – kvalificēsies izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai, kurā divu spēļu summā tiks noskaidroti vēl astoņi astotdaļfināla dalībnieki. Savukārt komandas, kuras ierindosies no 25. līdz 32.vietai (sliktākā starp 5.vietu ieguvējām, visi 6.vietu ieguvēji un divas labākās starp 7.vietu ieguvējām) varēs piedalīties FIBA kausa izcīņas izslēgšanas turnīrā.

BK "VENTSPILS" PLUSI. Līdzsvarots sastāvs – ir gan pieredzējuši "vilki", gan jauni talanti, gan ambiciozs vidusslānis; nav izteikti vāju pozīciju. Plašā spēlētāju rotācija dod iespēju uzturēt augstu spēles intensitāti, piedevām pretiniekiem jābūt gataviem, ka nepatikšanas var gaidīt no ikviena ventspilnieka. OlyBet LBL čempionāta sākumā ventspilnieki apliecinājuši lielu pārsvaru pār konkurentiem un, iespējams, vietējā "frontē" nesaskarsies ar nopietnām problēmām, iegūstot iespēju koncentrēt spēkus starptautiskajām cīņām.

BK "VENTSPILS" MĪNUSI. Atjauninātais sastāvs nav pietiekami saspēlēts, lomu dalīšanas process vēl nav pabeigts. Centriem un spēka uzbrucējiem var pietrūkt stabilitātes cīņā ar augsta līmeņa pretiniekiem. Divi potenciālie līderi – Kristaps Janičenoks un Māris Gulbis – pēc savainojumiem ierindā atgriezīsies turnīra gaitā un jautājums, vai pagūs atgūt sportisko formu

KONKURENTI. "ASVEL Villeurbanne" – Francijas čempioni; "EWE Basket Oldenburg" – Vācijas čempionātā 2.vieta pamatturnīrā, zaudējums ceturtdaļfinālā; "Openjobmetis Varese" – 9. vieta Itālijas čempionātā; Saloniku PAOK – 5. vieta Grieķijas čempionātā; Klaipēdas "Neptūnas" – 2. vieta Lietuvas čempionātā; "Rosa Radom" – 2. vieta Polijas čempionātā, "Muratbey Usak Sportif" – 7. vieta urcijas čempionātā.

JUBILEJAS SEZONA. 1997. gada rudenī, līdz ar Olimpiskā centra atklāšanu, BK "Ventspils" iesaistījās Eiropas kausu izcīņā un šī būs jau 20.sezona starptautiskajā apritē. 1998. gada sezonā startēts Radivojes Korāča kausa izcīņā (astotdaļfināls), 1999. un 2000.gadā – Eiropas klubu Kausa izcīņā (labākais rezultāts – astotdaļfināls), 2001. un 2002. gadā – Ziemeļeiropas Basketbola līgā (3. vieta – 2002), 2003. gadā – FIBA Čempionu kausa izcīņā (3. vieta), no 2004. līdz 2010. un 2015. gadā – ULEB Eiropas kausa izcīņā (ceturtdaļfināls – 2005. gadā), 2011. - 2014. un 2016. gadā – FIBA Izaicinājuma kausā (ceturtdaļfināls 2011. un 2012. gadā).

OlyBet LBL: Aizkrauklē vicečempioni pret čempionu sagrāvējiem


Foto: Mikus Kļaviņš/ vefriga.com
OlyBet Latvijas Basketbola līgas čempionātā trešdien, 19. oktobrī, plkst.19:30 Aizkrauklē valsts vicečempioni un jaunās sezonas vicelīderi "VEF Rīga" tiksies ar "Barons kvartāls" komandu kas svētdien pārliecinoši sagrāva čempionvienību "Valmiera/ORDO" (104:71). Spēli translēs kanāls "Best4Sport TV", kas pieejams "Lattelecom" televīzijā un izklaides platformā "Shortcut".

"VEF Rīga" komandai pēc prestižās uzvaras VTB Vienotās līgas spēlē Himkos (76:73) un veiksmīgās izglābšanās Jūrmalā (74:71) bija nedēļa laika spēku atjaunošanai un koncentrēšanai. Arī uzbrukuma arsenāla papildināšanai un slīpēšanai, lai dažādotu spēli un mazliet noņemtu slodzi no tālmetienu artilērijas. Pirmajos mačos tā attaisnojusi cerības (Jānim Blūmam vidēji 15,7 punkti), tomēr snieguma un rezultātu stabilitātei nāks par labu, ja kvalitatīvu spiedienu uz groza apakšu izdosies radīt regulāri un ne tikai Mārtiņa Meiera (13,3 punkti un 6,3 atlēkušās bumbas) spēkiem vien.

"Barons kvartāls" pēc divām neveiksmēm OlyBet LBL startā jau izcīnījis četras uzvaras, turklāt divas pēdējās – pārliecinoši ne tikai pēc rezultāta, bet arī spēles satura (pret "Ogre/Kumho Tyre" 99:73, pret "Valmiera/ORDO" 104:71). Agresīvā aizsardzība un gana daudzveidīgais uzbrukums iepriekšējiem pretiniekiem sagādāja neatrisināmas problēmas. Pirmajās piecās spēlēs septiņi vīri vidēji guvuši vairāk par 8 punktiem. Redzēs, cik iedarbīgi šie trumpji izskatīsies uz "VEF Rīga" līderu individuālās meistarības un pieredzes fona. Un vēl redzēs, ko pret savu bijušo komandu iespēs "baronu" līdz šim rezultatīvākais spēlētājs Dāvis Geks (15,6).


Baltijas līga: revanša noskaņa Jūrmalā, dubulteksāmens Igaunijā


Foto: F64
Trešdien, 19.oktobr, Triobet
Baltijas Basketbola līgas
čempionātā spēles aizvadīs piecas Latvijas komandas. Plkst.18:30 Jēkabpilī mājinieki uzņems Pasvāles "Pieno žvaigzdes", bet Tallinā spēlēs TTU – "Valmiera/ORDO". Savukārt plkst.19 Jūrmalas Valsts Ģimnāzijas zālē sāksies spēle "Jūrmala/Fēnikss" – "Liepāja Triobet", bet Rakverē pret "Tarvas" komandu laukumā izies "Ogre/Kumho Tyre". Latvijā notiekošās spēles translēs "sportacentrs.com", Igaunijā notiekošos mačus varēs redzēt Delfi.ee.

A grupa

"Liepāja/Triobet" (0-1) turnīru sākuši ar zaudējumu izbraukumā Rīgā "Barons kvartālam" (70:75), "Jūrmala/Fēnikss" šī būs pirmā spēle.

Pirms divām nedēļām komandas jau tikās Olybet LBL spēlē un toreiz Liepājā pagarinājumā uzvaru izrāva jūrmalnieki. Kopš tā laika "Jūrmala/Fēnikss" piedzīvojusi jau četrus zaudējumus OlyBet LBL turnīrā, savukārt liepājnieki piecu neveiksmju sēriju ar oficiālo pirmo uzvaru sezonā pārtrauca tikai pagājušajā sestdienā (86:74 pret "Ogre/Kumho Tyre"). Abām komandām nepieciešamība un iespēja iegūt pārliecību pēc ne visai veiksmīgā sezonas sākuma.

B grupa

BK "Jēkabpils" (1-0) BBL turnīru sāka ar izbraukumā pagarinājumā izrautu uzvaru pār debitantiem "Ogre/Kumho Tyre" (86:82), turklāt jēkabpilieši uzvarējuši divās pēdējās OlyBet LBL spēlēs. Pasvāles komanda Lietuvas līgas turnīrā 10 komandu konkurencē pagaidām ieņem 7. vietu (3-4).

"Valmiera/ORDO" (1-0) Triobet BBL startēja ar pārliecinošu uzvaru pār Igaunijas čempionāta piekto labāko komandu Rakveras "Tarvas" (85:52), toties svētdien cieta nepatīkamu sagrāvi pašmāju čempionātā pret "Barons kvartāls" (71:104). Latvijas čempionu pretinieki Tallinas TTU Igaunijas līgā ar 4 uzvarām 4 spēlēs ieņem 1. vietu.

"Ogre/Kumho Tyre" (0-1) debijas spēlē palika pussoļa attālumā no uzvaras (pagarinājumā 82:86 pret "Jēkabpili") un pēc tam piedzīvoja neveiksmi OlyBet LBL spēlē Liepājā, kas ogrēniešiem bija jau trešā pēc kārtas. Jācer, ka izbraukumā labs palīgs komandai būs Kaspara Bērziņa pieredze un meistarība.


Latvijas sieviešu basketbola "dūžu" duelis


Foto: Romualds Vambuts

Latvijas-Igaunijas basketbola līgā trešdien, 19. oktobrī, notiks viena spēle. "TTT Rīga" (2-0) plkst. 19:30 "Elektrum" Olimpiskajā centrā uzņems "Vega 1/Liepāja" vienību (2-0).

Armanda Misus trenētajām liepājniecēm četru dienu laikā paredzētas spēles pret Igaunijas un Latvijas čempionēm. Svētdien, 16. oktobrī, "Vega 1/Liepāja" savā laukumā pārliecinoši apspēlēja "FCR Media/Rapla" – 75:67 (igaunietes deviņus punktus atspēlēja pamatlaika pēdējā minūtē). Trīs diennaktis vēlāk jātiekas ar vēl spēcīgāku pretinieku.

TTT nedēļas nogali pavadīja Igaunijā, 10 spēlētāju sastāvā tiekot galā ar Tallinas Universitāti (85:57) un no igauņu juniorēm veidoto "G4S Noorteliiga" vienību – 136:45. Svētdienas uzvarā 9 no 10 rīdzinieču spēlētājām guva 10 vai vairāk punktus.

Lai gan abām komandām priekšā vēl daudz spēļu, trešdien var izšķirties, kura vienība iegūs augstāku pozīciju pirmā apļa kopvērtējumā. Rīdziniecēm būs nozīmīgākā spēle pirms Eiropas kausa pamatturnīra sākuma, savukārt liepājniecēm šajos apstākļos nav, ko zaudēt.

TTT trumpis cīņā ar Liepāju ir priekšējā līnija. Rīdzinieču centri – Giedre Paugaite un Ieva Kūlīte – apveltītas ar 190 centimetru augumiem, kamēr viešņām tik garu spēlētāju nav. TTT ir arī plašāka rotācija saspēles vadītāju un uzbrucēju pozīcijās. Mājinieču rezervistes var pastiprināt spēli, kamēr Liepājai vairāk jāpaļaujas uz pamatspēkiem.

Sezonas sākumā Liepājas motoru veido aizsardzes Ilze Jākobsone un Kristīne Silarāja, kā arī lietuviešu uzbrucēja Kriste Druskite. Spēlē pret Raplu otrajā puslaikā rezultatīvi nospēlēja Kristīna Petermane un Laura Audere, bet spēka uzbrucējai Ievai Vītolai pagaidām nav izdevies pietuvoties pērnās sezonas rādītājiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!