Foto: F64
Latvijas galvaspilsētā Rīgā, kā arī Serbijas pilsētās Nišā un Zreņaninā ceturtdien sākas 2019. gada Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm. Latvijas valstsvienība jau pirmajā čempionāta dienā aizvadīs svarīgu spēli cīņā par tikšanu ārā no grupu turnīra, pulksten 18.30 spēkojoties ar Lielbritānijas izlasi.

Mājinieču A grupā arīdzan spēlēs Spānijas un Ukrainas izlases, kuras pirmo mačo aizvadīs tieši pēc Latvijas un Lielbritānijas tikšanās, laukumā dodoties pulksten 21.00. Ukrainas valstsvienības meistarību Latvija pārbaudīs piektdien, pulksten 18.30. Šāds pats spēles sākuma laiks paredzēts svētdien, kad latvietes grupu turnīru noslēgs, tiekoties ar grupas favorīti Spānijas izlasi.

Rīgā spēles aizvadīs arī B grupa, kuru pārstāv Zviedrijas, Francijas, Čehijas un Melnkalnes izlases. Zviedrijas valstsvienība apzināti iekļauta starp komandām, kuras spēlē Latvijā, lai piesaistītu vairāk tuvu esošās valsts līdzjutēju.

Ceturtdien, piektdien un svētdien "Arēna Rīga" zālē būs vērojamas kopā divpadsmit A un B grupu spēles. Mači katru dienu tiks aizvadīti pulksten 13.00, 15.30, 18.30 un 21.00. Nišā sacentīsies C grupas pārstāves Ungārija, Turcija, Itālija, Slovēnija, bet Zreņaninā tiks aizvadītas D jeb "nāves grupas" spēles, kurās par vietu zem saules būs jācīnās Baltkrievijas, Krievijas, Beļģijas un Serbijas izlasēm.

Katras grupas uzvarētāja nopelnīs ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu. Savukārt otro un trešo vietu ieguvējas izspēlēs ceturtdaļfināla kvalifikācijas spēlēs. Rīga pirmdien uzņems otrās labākās A grupas vienības tikšanos pret B grupas trešo vietu, kā arī A grupas trešās vietas ieguvējas spēli pret B grupas otro vietu. Otrdien pēc šāda paša principa tiks aizvadītas B un C grupas spēles, čempionātam no tā brīža noritot vien Serbijas galvaspilsētā Belgradā.

Sākoties Eiropas čempionātam, portāls "Delfi" piedāvā ieskatu Latvijas valstsvienības sastāvā, ar kādām pretiniecēm izlase spēlēs šajā turnīrā un kas no komandas sagaidāms, lai tā ieņemtu vietu starp čempionāta labākajām sešām komandām, kas dotu ceļazīmi uz 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Četru potenciāli vadošo spēlētāju iztrūkums


Foto: F64

Galvenā trenera Mārtiņa Zībarta vadītajai izlasei čempionātā nāksies iztikt bez četrām potenciālajām izlases līderēm.

Izlases kandidāšu sarakstā iekļautas netika Kitija Laksa un Anete Šteinberga. Laksa 16. novembrī, pārstāvot Dienvidfloridas Universitātes komandu Amerikas Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) spēlē, guva ceļgala krustenisko saišu savainojumu. Basketboliste pagaidām atkopjas no traumas, taču pārbaudes spēļu laikā bija redzama uz Latvijas izlases soliņa, atbalstot savu komandu.

Savukārt Venēcijas "Reyer" kluba uzbrucēja Anete Šteinberga, kura 2018. gada Pasaules kausā basketbolā bija Latvijas izlases līdere gan gūtajos punktos (19,3 vidēji spēlē), gan atlēkušajās bumbās (11,7), izlasei atteikusi personīgu iemeslu dēļ.

"Domāju, ka tomēr tas psiholoģiskais spiediens, ko pati uz sevi izdaru, ir tāds lūzuma punkts. Man varbūt jāatkāpjas, lai saglabātu sevi nākamajai sezonai, un jāpaņem pauze. Fiziski, psiholoģiski un cilvēciski tas man ir vajadzīgs," iemeslus nepiedalīties šī gada čempionātā skaidroja basketboliste, kura nekonkrēti arī norādīja uz iepriekš saņemtu kritiku.

Izlases vadības nostāja bijusi Šteinbergas lēmumu diži nekomentēt. Valstsvienības jaunā ģenerālmenedžere Gunta Baško, kura arī pieskaitāma pie nu jau komandai iztrūkstošām basketbolistēm, vien minēja, ka ciena Šteinbergas lēmumu, tāpēc nevēlas to sīkāk iztirzāt.

Toties kandidāšu sarakstā bija iekļauta Aija Putniņa un ASV saspēles vadītāja Šeilanija Pedija, kuras tomēr izlasei nevarēs palīdzēt.

Putniņa izlases treniņa laikā savainoja kājas muskuli, kas viscaur sagatavošanās ciklam radīja neziņu par centra pozīcijas spēlētājas gatavību atgriezties laukumā. Basketboliste šķietami pat atguvās no savainojuma un turnīrā Čehijā piedalījās spēlē pret Bosniju un Hercegovinu, taču tās arī bija viņas vienīgās nospēlētās piecas minūtes pirms čempionāta.

Putniņa, kura izlases rindās aizvadījusi 129 spēles, būtu bijusi vispieredzējušākā komandas dalībniece šajā turnīrā. Ungārijas kluba "DVTK Miskolc" spēlētāja kopā ar Zani Eglīti dala sesto vietu starp basketbolistēm, kuras Latvijas valstsvienībā nospēlējušas visvairāk spēles.

Latvijas Basketbola savienība (LBS) turnīram bija nolūkojusi arī "TTT Rīga" komandas amerikāņu basketbolisti Šeilaniju Pediju, kurai bija plānots pirms čempionāta iegūt Latvijas pilsonību.

Pedija aizvadītajā Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas sezonā tika nominēta vērtīgākās spēlētājas apbalvojumam. Amerikāniete Eirolīgas spēlēs TTT labā vidēji spēlē guva 15,2 punktus un atdeva 5,3 rezultatīvas piespēles, palīdzot komandai pirmo reizi neatkarīgās Latvijas laikā sasniegt spēcīgākā Eiropas klubu turnīra ceturtdaļfinālu.

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija gan nolēma Pedijas naturalizācijas jautājumu nevirzīt tālākai izskatīšanai Saeimas sēdē.

Pārbaudes spēļu pārsteigumu autores

Foto: F64

Latvijas valstsvienība jūnijā piedalījās astoņās pārbaudes spēlēs (komanda aizvadīja arī līdzjutējiem slēgtu spēli pret Baltkrieviju), kurās tika izcīnītas piecas uzvaras. Izlases galvenais trumpis šajos mačos bija veiksmīga spēle aizsardzībā, sešās spēlēs piespiežot pretinieces gūt vien 65 punktus vai mazāk.

Raizes gan sagādāja ievērojamais kļūdu skaits uzbrukumā, izlasei pirmo septiņu spēļu laikā caurmērā 19,3 reizes atdodot bumbu pretiniecēm. Cerību stariņu sagādāja pēdējā spēle pret Slovēniju, kurā valstsvienība kļūdījās vien desmit reizes un sasniedza labāko rezultātu šajā rādītājā.

Par izlases galvenajām līderēm uzskatāmas saspēles vadītāja Elīna Dikeluaka un daudzpusīgā garā gala spēlētāja Kristīne Vītola. Abas basketbolistes pārbaudes spēļu laikā tieši bija rezultatīvākās izlases rindās.

Ilggadējo izlase kapteini Guntu Baško šajā pienākumā aizstās Aija Brumermane, kura, visticamāk, būs komandas pamatpiecnieka centra spēlētāja un rūpēsies par aizsardzības stabilitāti. Pārbaudes spēles ļauj spriest, ka pirmajā piecniekā vieta atradīsies "TTT Rīga" vienības kapteinei Ievai Pulverei, kā arī tālmetienu speciālistei Katei Krēsliņai.

Trešā rezultatīvākā sagatavošanās cikla laikā bija centra pozīcijas spēlētāja Zenta Meļņika. Basketboliste vidēji spēlē izcēlās ar 10,8 punktiem, 6,3 atlēkušajām bumbām un 70,7 procentu precizitāti metienos no spēles. Meļņika savainojuma dēļ nevarēja piedalīties pērnā gada Pasaules kausā, toties šogad izlases treneri varētu būt relatīvi droši par centra un spēka uzbrucējas pozīcijām.

Vērā ņemams spēles laiks sagaidāms arī Karlīnei Pilāberei, kura vasaras ievadā vēl trenējās kā 3x3 basketboliste. Neskaidrība par Putniņas veselību pamudināja treneri Zībartu uzaicināt TTT spēlētāju uz izlasi jau gandrīz trīs nedēļas pēc pirmā oficiālā treniņa.

Pilābere, kura valstsvienības rindās pēdējo reizi laukumā gāja 2011. gada Eiropas čempionātā, pārsteidza noslēdzošajā pārbaudes spēlē pret Slovēniju, gūstot 26 punktus un savācot septiņas atlēkušās bumbas.

Lielāku lomu nekā pērn nāksies uzņemties 20 gadus vecajai Dignai Strautmanei, kā arī par gadu vecākajai māsai Paulai Strautmanei. Digna "izšāva" spēlē pret Ungāriju, trāpot četrus tālmetienus un gūstot 14 punktus, bet Paula realizēja četrus no septiņiem tālmetieniem pret Bosniju un Hercegovinu, sasniedzot 16 punktu atzīmi.

Par izlases lielāko trūkumu pirms sagatavošanās cikla sākuma tika uzskatīta saspēles vadītājas pozīcija. Lai izpalīdzētu Dikeulakai, nolūkota tika tieši Pedija. Tomēr pārbaudes spēlēs enerģisku spēli demonstrēja Vācijas kluba "Freiburg" pārstāve Ilze Jākobsone, kura neatlaidīgi kāpināja spēles tempu un ar piespēlēm meklēja brīvas komandas biedrenes. Mačā pret Bosniju un Hercegovinu Jākobsone izcēlās ar deviņām rezultatīvām piespēlēm.

Visticamāk, mazāka loma sagaidāma izlases rindās mazpieredzējušajai Laurai Ikstenai, kā arī 19 gadus vecajai studentu basketbolistei Luīze Šeptei.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs:

Elīna Dikeluaka (Vroclavas "Šlenza", Polija), Ilze Jākobsone ("Freiburg", Vācija), Ieva Pulvere, Kate Krēsliņa, Aija Brumermane, Karlīne Pilābere (visas - "TTT Rīga"), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida"), Laura Ikstena (Sedlces PGE MKK, Polija), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinnipakas Universitāte, NCAA), Lūize Šepte (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Zenta Meļņika (Sanmartīno "Fila", Itālija).

Galvenais treneris Mārtiņš Zībarts, treneri Aigars Nerips, Matīss Rožlapa un Ziedonis Jansons, fiziskās sagatavotības treneris Ivars Ikstens, ārsts Mārtiņš Pulveris, fizioterapeiti Līga Folkmane-Eglīte un Ansis Briedis, menedžeris Dinārs Kvedovs, ģenerālmenedžere Gunta Baško, direktors Edijs Eglītis.

Pārbaudes spēļu rezultāti:

1. jūnijs, Latvija 51:77 Spānija
2. jūnijs, Latvija 79:65 Ungārija
7. jūnijs, Latvija 47:62 Turcija
13. jūnijs, Latvija 85:62 Bosnija un Hercegovina
14. jūnijs, Latvija 69:63 Čehija
15. jūnijs, Latvija 69:63 Ungārija
20. jūnijs, Latvija 74:56 Ķīna
22. jūnijs, Latvija 79:80 Slovēnija

Kā tikt uz Tokijas olimpiskajām spēlēm

Foto: F64

"Pirmā lieta ir maksimāli saliedētas komandas izveidošana. Domāju, ka ar komandas spēku varam sasniegt lielas lietas. Galvenais mērķis ir olimpisko spēļu ceļazīme. Ejot soli pa solim, varam to izdarīt," šī čempionāta mērķi pēc pirmā presei atklātā treniņa izteica galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Latvijas sieviešu basketbola izlase jau reiz piedalījusies olimpiskajās spēlēs. Komanda 2007. gada Eiropas čempionātā izcīnīja ceturto vietu, nopelnot vietu nākamā gada kvalifikācijas turnīrā. 2008. gada Pekinas olimpiādē valstsvienību no šī gada kandidāšu saraksta pārstāvēja Brumermane, Dikeluaka un Putniņa.

Šoreiz jāizpilda diezgan līdzīgs uzdevums. 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā dalību nopelnīs Eiropas čempionāta pirmās sešas vietas ieņēmušās valstsvienības.

Sākotnējais minimālais uzdevums sešinieka sasniegšanai ir ieņemt vismaz trešo vietu savā A grupā. Kāds varētu steigties grupas pastarīša statusu piedēvēt Lielbritānijas izlasei, kura uz 2017. gada Eiropas čempionātu nemaz nekvalificējās. Tomēr tai palīgā ieradies ievērojams spēks no Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) – Minesotas "Lynx" uzbrucēja Temi Fagbenle.

Pieredzi WNBA guvusi arī aizsardze Kārlija Samuelsona, bet uzbrucēja Johanna Līdhama gadiem ilgi spēlējusi vadošajās Francijas līgas komandās.

Jāciena arī Ukrainas izlase, kura gan kopš triumfa 1995. gada Eiropas čempionātā nav ieņēmusi augstāku vietu par desmito. Vairākas izlases spēlētājas pārstāv spēcīgas Eiropas līgas, bet par komandas līderi uzskatāma Aļina Jagupova, kura ar 21,3 punktiem vidēji spēlē bija rezultatīvākā čempionāta spēlētāja 2017. gadā.

2017. gada čempionei Spānijai nepalīdzēs šī turnīra vērtīgākā spēlētāja Alba Torensa, tomēr komandas rindās spēlēs vairākas no kontinenta vadošajām basketbolistēm kā pagājušā gada Pasaules kausa simboliskā piecnieka pārstāve Astou Ndoura. Zīmīgi gan, ka pēdējā pārbaudes spēlē pirms čempionāta Spānija vien ar 67:65 pieveica Lielbritānijas valstsvienību.

Turnīra turpinājumā jāpaveic 2017. gada čempionātā paveiktais, proti, jāizcīna divas uzvaras ļoti atbildīgos brīžos. Ja Latvija tiks ārā no grupas kā otrās vai trešās vietas ieguvēja, tad kvalifikācijas spēlē par ceturtdaļfinālu nāksies tikties ar trešās vai otrās ieņēmēju B grupā. Šajā grupā par favorīti uzskatāma 2017. gada bronzas medaļniece Francija, bet par iekļūšanu trijniekā varētu cīnīties Čehija, Melnkalne un Zviedrija.

Ja valstsvienība ceturtdaļfinālam kvalificētos kā grupas uzvarētāja, tad tā spēlētu pret C grupas otrās vietas un D grupas trešās vietas spēles uzvarētāju. Savukārt kvalificēšanās caur papildu kārtu liktu Latvijas izlasei ceturtdaļfinālā spēlēt pret C vai D grupas uzvarētāju.

Tikšanai sešiniekā nepieciešama būtu vairs viena uzvara. Derētu iekļūšana labāko četriniekā, uzvarot ceturtdaļfināla spēlē, vai uzvara piektās līdz astotās vietas izspēlē, kurā ceturtdaļfinālā izkritušās komandas tiks sadalītas divos pāros.

Zvaigznes, kurām sekot līdzi

Foto: F64

Bez jau nosauktajām A grupas komandu līderēm Rīgā uzmanību vēl vērts pievērst bijušajai Buržas kluba basketbolistei Marinei Johanesai, kura jau vienojusies ar WNBA vienību Ņujorkas "Liberty". 24 gadus vecā Francijas izlases aizsardze ar 15,1 punktu vidēji spēlē aizvadītajā Eirolīgas sezonā bija rezultatīvākā Eiropā dzimusī basketboliste.

Gan komandas spēks, gan individuāla meistarība sagaidāma no 2017. gada bronzas medaļas ieguvušās Beļģijas izlases, kura arī pieskaitāma turnīra favorītēm. Jekaterinburgas UGMK uzbrucēja Emma Mēsemana ir otrā no divām eiropietēm kopā ar Ndouru, kura pērn iekļuva Pasaules kausa simboliskajā piecniekā.

Beļģietēm grupu turnīrā gan būs jācīnās ar mājiniecēm Serbijas izlasi, no kuras izceļama Krievijas superkluba Kurskas "Dinamo" uzbrucēja Sonja Petroviča. Pēc izkrišanas pirms ceturtdaļfināla pagājušajā čempionātā reabilitēties vēlēsies Krievijas izlase un gan WNBA, gan Jekaterinburgas klubā spēlējošā centra spēlētāja Marija Vadejeva.

Grupā gaisu jauks arī Baltkrievija, kura vēl 2016. gadā piedalījās olimpiskajās spēlēs. Par komandas līderi joprojām uzskatāma Stambulas "Fenerbahce" pārstāve Anastasija Veramejenka. Baltkrievietei ceļi ar Latvijas basketboli mijušies vairākkārt. Vēl aizvadītajā Eirolīgas sezonā spēlētājas pārstāvētajai "Fenerbahce" vienībai divreiz nācās piekāpties TTT.

Taču C grupā spēlējušās Itālijas izlases līdere Sesīlija Zandalasīni rūgtumu pret latvietēm piedzīvojusi tieši nesen. "Fenerbahce" basketboliste Itālijas izlases sastāvā 2017. gada Eiropas čempionātā zaudēja Latvijas valstsvienībai cīņā par piekto un sesto vietu, latvietēm šajā spēlē izcīnot ceļazīmi uz Pasaules kausu.

Čempionāta organizēšanai nepieciešamais naudas aizņēmums

Foto: F64

Latvijas Basketbola savienība jau trešo reizi organizē kādu no pieaugušo Eiropas čempionātiem basketbolā, taču šoreiz tas noticis ne bez dažādām intrigām. 2009. gadā viss sieviešu čempionāts norisinājās Latvijā, spēlēm tiekot aizvadītām Liepājā, Valmierā un Rīgā, bet 2015. gadā Rīga bija mājvieta vienam no četriem vīriešu čempionāta grupu turnīriem.

Aizbildinoties ar FIBA pieaugušajām prasībām komandu ēdināšanā, pārvadāšanā un izmitināšanā, LBS čempionāta budžetā saskārās ar 196 000 eiro lielu deficītu.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) 2018. gada 29. novembrī tika informēta par čempionāta sarīkošanas objektīvo izmaksu pieaugumu 274 240 EUR apmērā, tomēr Nacionālā sporta padome (NSP) pēc vairākiem LBS lūgumiem organizācijai tomēr nepiešķīra papildu līdzekļus.

Savienības pārstāvji, lūdzot atbalstu, gan norādījuši uz 2015. gada čempionātu, kura rīkošanai piešķirtais valsts līdzfinansējums bija 1,76 miljoni eiro, bet tas tika noslēgts ar 667 000 eiro peļņu. LBS padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars atzina, ka savienībai nav pieejami šādi dati par 2009. gadā rīkoto sieviešu Eiropas čempionātu basketbolā.

"Tā ir politiska izšķiršanās. Mēs daudz gūstam no basketbola. Taču mums kaut kas jāinvestē tajā arī. To govi nevar turpināt slaukt un slaukt, bet ēst nedot," izteicās Bondars.

Vārdus neaiztaupīja arī LBS prezidents Valdis Voins, kurš norādīja, ka "konstruktīvas komunikācijas trūkums vairāk nekā pusgada garumā no valsts institūciju puses liecina par būtiskiem trūkumiem sporta nozares pārvaldībā, kā arī "atbildīgo" ierēdņu bezatbildību un nekompetenci."

LBS sarunās ar FIBA izdevās panākt izdevumu samazināšanu par 43 000 EUR, tomēr čempionāta rīkošanai savienībai nāksies ņemt aizņēmumu.

Pienācis laiks lūkoties, vai neparedzētās ķibeles gan sastāvā komplektācijā, gan tā rīkošanā netraucēs sasniegt izvirzītos mērķus. Ja uz laukuma izvirzīts mērķis sasniegt labāko sešinieku, tad no paša turnīra LBS pieļauj iespēju sagaidīt ap miljonu eiro lielu peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!