Slovēnijas basketbola zvaigzne Luka Dončičs jau laikus pauda gatavību šovasar pārstāvēt dzimtenes izlasi, bet Slovēnijas Basketbola federācija (KZS) šobrīd vēl nav uzzinājusi, kā tai apdrošināt basketbolista līgumu.

Pirms gaidāmajām 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra spēlēm Slovēnijas izlases sastāvā iekļauts ne tikai Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Dalasas "Mavericks" zvaigzne Luka Dončičs, bet arī 36 gadus vecais Gorans Dragičs, kurš 2017. gadā jau bija noslēdzis karjeru izlasē.

KZS abu basketbolistu saistībā gan vēl nav sakārtojusi apdrošināšanas jautājumu, federācijas mājaslapā neslēpj bijušais basketbolists un federācijas ģenerālsekretārs Rašo Nesterovičs. "Mūsu komandā ir viena no basketbola pasaules lielākajām zvaigznēm, kura ir gatava uzupurēt savu laiku vasaras vidū, bet mēs trīs nedēļas pirms spēles ar Horvātiju vēl neesam saņēmuši informāciju no FIBA [Starptautiskā Basketbola federācijas]."

Federācija pati atklāti publicējusi, ka pirms 2017. gada Eiropas čempionāta atlases turnīra samaksājusi 15 tūkstošus ASV dolāru par Gorana Dragiča apdrošināšanu. Tiesa, Dončičam nākamajā sezonā stāsies spēkā pagājušogad noslēgts līgums, kas viņu atalgos ar 207,1 miljoniem ASV dolāru pirms nodokļu nomaksas. KZS prezidents Matejs Erjavecs vēl pērn aplēsa, ka slovēņa apdrošināšana varētu izmaksāt 100 tūkstošus ASV dolāru.

"Nevaru runāt par skaitļiem tāpēc, ka šis ir pilnībā citāds gadījums," nosaka Nesterovičs. "Un tā ir galvenā problēma, jo mums no FIBA pat nav nekādas informācijas par šo skaitli. Viņi pat neoficiāli mums ieteica censties vienoties ar Dalasas kluba īpašnieku [Marku Kjūbanu]."

Nesterovičs gan paudis cerības, ka situācija tiks atrisināta un Dončičs piedalīsies gan PK atlases turnīra spēlēs, gan septembrī gaidāmajā Eiropas čempionātā.

Slovēnijas izlase 30. jūnijā un 3. jūlijā mājās pret Horvātiju un izbraukumā pret Zviedriju aizvadīs svarīgas Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēles. Spēļu rezultāti noteiks, vai slovēņi sasniegs nākamo atlases turnīra kārtu, kuras pirmie mači noritēs augustā.

Savukārt septembrī Slovēnijas izlase piedalīsies Eiropas čempionāta finālturnīrā, B apakšgrupā sacenšoties ar Vācijas, Ungārijas, Lietuvas, Bosnijas un Hercegovinas, kā arī Francijas izlasēm.

Serbijas medijs "MozzartSport" gan iepriekš ziņojis, ka NBA un Starptautiskās basketbola federācijas spēlētāju apdrošināšanas līgums apdraud NBA basketbolistu dalību jūnijā un jūlijā gaidāmajās spēlēs. Tā kā šī vienošanās nosedz 28 dienu ilgu nogriezni, sagaidāms, ka NBA spēlējošie Serbijas basketbolisti izlasi pārstāvēs vien augustā un septembrī, ziņoja portāls.

Latvijas basketbola izlase 22. un 26. jūnijā attiecīgi Rīgā un Šauļos aizvadīs pārbaudes spēles ar Lietuvas valstsvienību, 30. jūnijā PK atlases spēlē uzņems Serbijas izlasi, bet 3. jūlijā viesosies pie Slovākijas valstsvienības. Latvija jau kvalificējusies nākamajai turnīra kārtai, bet 2022. gada Eiropas čempionātā nepiedalīsies

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!