Latvijas izlases basketbolista Rolanda Šmita pārstāvētā komanda "Barcelona" trešdien Spānijas basketbola līgas (ACB) finālsērijā pret Madrides "Real" vienību panāca rezultātu 1-1.

Barselonas komanda mājās uzvarēja ar rezultātu 71:69 (13:17, 19:15, 24:22, 15:15).

Rolands Šmits laukumā pavadīja 6:38 minūtes, kurās sakrāja trīs punktus (1/3 divpunktu metienos, 1/1 soda metienos) un trīs atlēkušās bumbas. Šoreiz valmierietis spēlē devās no rezervistu soliņa, jo ierindā pēc izlaistās pirmās spēles atgriezās centra pozīcijas spēlētājs Sertačs Šanli.

Spēles ievadā atkal pārāki bija viesi, kuri tūlīt pat panāca desmit punktu pārsvaru (2:12). "Barcelona" pirmos punktus no spēles guva vien pēc piecām nospēlētām minūtēm, Nikolam Mirotičam uzbrūkot precīzi grozam no tuvas distances.

Lai gan "Real" vienība nesekmīgi izpildīja tālmetienus (vienubrīd trāpīti tikai divi no 14 trīspunktu metieniem), viesi punktus guva ātrajos uzbrukumos un uzturēja vadību. Tomēr laukuma saimnieki ar septiņiem punktiem pēc kārtas otrajā ceturtdaļā izlīdzināja rezultātu (22:22). Savu roku šajā izrāvienā pielika arī Šmits, kurš atzīmējās ar 2+1 gājienu pēc agresīvas spēles ar muguru pret grozu. Komandām dodoties puslaika pārtraukumā, rezultāts bija neizšķirts (32:32).

Vadību lielāko daļu trešās ceturtdaļas saglabāja "Real" vienība. Taču ceturtdaļas izskaņā ar diviem metieniem palēcienā pie sava 18. punkta tika Nikola Mirotičs. Savukārt pašās pēdējās sekundēs Nikolass Laprovitola ar skaistu caurgājienu jau panāca vadību mājiniekiem (56:54).

Arēnā valdošās pozitīvās emocijas tika pārnestas arī uz pēdējo desmitminūti. Strīdīgā epizodē Brendons Deivīss ar roku trāpīja pa seju Fabjēnam Kozēram, tūlīt pēc tam ar piespēli izkārtojot tālmetienu Mirotičam. Gabriels Deks, apstrīdot lēmumu, nopelnīja tehnisko piezīmi, bet Mirotičs ar soda metienu panāca jau rezultātu 65:57. Tam gan sekoja vēl viens pavērsiens, Madrides vienībai rezultātu tūlīt pat izlīdzinot (65:65).

Spēles svarīgākā epizode bija vērojama pēdējā mājinieku uzbrukumā. Korijs Higinss izpildīja metienu pēc divsoļa, bet viņam traucēt centās Valters Tavaress. Lai gan bija grūti saskatīt kontaktu starp abiem spēlētājiem, tiesneši piešķīra divus soda metienus Higinsam. Amerikānis tos realizēja, 27 sekundes līdz pamatlaika beigām panākot rezultātu 71:69.

Adams Hanga pēdējā spēles uzbrukumā pēc caurgājiena izspēlēja bumbu ārā uz perimetru. Kozērs tika pie tālmetiena, kas varēja izraut viesiem uzvaru, taču bumba lidoja grozam secen.

Nikola Mirotičs uzvarētāju labā sakrāja 26 punktus un septiņas atlēkušās bumbas, bet ar desmit punktiem piebalsoja Higinss. Viesu rindās ar 16 punktiem atzīmējās Geršons Jabusele, savukārt 11 punkti bija Valtera Tavaresa kontā.

Sērija, kas rit līdz trim uzvarām, turpināsies piektdien Madridē. Latvijas Basketbola savienība (LBS) jau paziņojusi, ka Šmits pēc sezonas beigām steigs palīgā Latvijas izlasei, lai piedalītos 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra mačos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!