Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlase ir labākā un atbildīgākā sporta spēļu komanda valstī, uzskata Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Kā ziņots, sestdien Latvijas izlase sāks dalību Eiropas čempionātā. Basketbolistes piedalīsies piektajā finālturnīrā pēc kārtas.

"Aizvadīts sarežģīts sagatavošanās posms - meitenes rāvās vaiga sviedros. Latvijas sieviešu izlase ir valstī labākā un atbildīgākā sporta spēļu komanda. Daudziem tā var kalpot kā piemērs. Tā vienmēr bijusi vienība ar pareizo attieksmi un garu," trešdien preses konferencē teica Šneps. "Paldies trenerim Aigaram Neripam, kuram izaicinājumu netrūka. Viņa kāršu kavā trūka pāris trumpju, turklāt to palika mazāk sagatavošanās procesā spēlētāju savainojumu dēļ. Taču Nerips ticis galā ļoti veiksmīgi."

"Pirmais uzdevums izlasei ir tikt ārā no grupas un skatīties, cik tālu varam aizspēlēties pēc tam. Sapnis spēlēt pasaules čempionātā nekur nav pazudis," Šneps konkrētus mērķus neizvirzīja, tomēr atgādināja, ka labākajām piecām Eiropas komandām nākamgad būs iespēja piedalīties pasaules meistarsacīkstēs.

"Šis izlases kodols ar pareizo attieksmi var sasniegt labus rezultātus," uzskata Nerips. "Visas trīs apakšgrupas pretinieces rāda asu spēka spēli, kā arī spēlē viens pret vienu. Svarīgi mačos būs nesapelnīt liekas piezīmes. Gan Francijai, gan Serbijai ir vairākas spēlētājas ar Eirolīgas pieredzi, tāpat arī Lielbritānijai pievienojās Džoanna Līdema, kurai ir augstākā līmeņa maču pieredze."

Eiropas čempionāts risināsies no 15. līdz 30.jūnijam. Apakšgrupu turnīrā komandas sacentīsies Trēlazē un Vānā, otrajā posmā tās tiksies Vandē un Lillē, bet izslēgšanas mači notiks Oršī.

Latvijas izlase ielozēta C apakšgrupā. Pirmajā mačā sestdien plkst.22 pēc Latvijas laika tā sacentīsies ar mājinieci Franciju, otrajā spēlē svētdien plkst.16 tiksies ar Lielbritāniju, bet vēl diennakti vēlāk spēkosies arī ar Serbiju.

Grupas vājākajai komandai turnīrs būs noslēdzies, bet labākās trīs vienības iekļūs otrajā posmā, kurā tiksies ar D grupas (Lietuva, Baltkrievija, Čehija, Horvātija) trim spēcīgākajām vienībām.

Vēl šajā turnīrā A grupā spēlēs Melnkalne, Ukraina, Turcija un Slovākija, bet B grupā savā starpā spēkosies Zviedrija, Itālija, Spānija un Krievija.

Izslēgšanas spēlēs kvalificēsies abu otrā posma grupu četras labākās komandas.

"Mums arī šis tas ir rezervē, ko neesam atklājuši pārbaudes spēlē ar Lielbritāniju, jo izlases līderes tajā nepiedalījās," stāstīja Nerips. "No visām Eiropas čempionāta komandām tikai Francija paziņojusi, ka cīnīsies par zelta medaļām. Pārējās spēcīgās vienības savos mērķos ir piezemētākas, minot vien iesaistīšanos cīņa par medaļām. Tas varētu būt tādēļ, ka komandās iesaistās jaunās spēlētājas un mainījušies sastāvi."

"Uztraucos par centimetriem, tāpēc spēlēsim kustīgu basketbolu. Pretinieki noteikti pievērsīs uzmanību mūsu pieredzējušām spēlētājām, tāpat kā centīsies radīt spiedienu saspēles vadītajām," Nerips norādīja, ka arī pretinieces noteikti zina to, ka Latvija nebūs starp turnīra garākajām komandām. "Ceram, ka drīzumā mums atkal būs klubs Eirolīgā. Visu sezonu sekoju līdzi izlases spēlētājām."

"Francija noteikti varētu iegūt medaļas, arī serbietes gatavas gāzt kalnus. Treniņos daudz esam iemācījušies sadarbību - meitenēm galvā tagad ir daudz kombināciju. Ar tām varam dzēst nepatīkamās epizodes," apņēmības pilns bija treneris.

"Treniņu procesā padarīts labs darbs. Kad tika paziņots pārbaudes spēļu kalendārs, mums šķita: "Ārprāts, ārprāts, kur esam iemestas?!" Taču pēc tam novērtējām, ka iespēja spēlēt pret tik spēcīgām komandām jau sagatavošanās posmā ir noderējusi lieliski," teica Latvijas izlases pieredzes bagātākā spēlētāja Liene Jansone. "Noteikti gaidīsim līdzjutēju atbalstu, arī to, kuri skatīsies spēles TV ekrānos, jo to mēs jutīsim, ka viņi sūta to pašu labāko."

"Izlasē sākumā nebijām vienots veselums. Taču turnīrā Čehijā to atradām, turklāt esam apveltītas ar pamatīgu cīņas garu. Līdz Jāņiem ceram no čempionāta neatgriezties," uzsvēra basketboliste.

Otrais spēļu posms potenciālajai Latvijas izlases grupai noslēgsies 23.jūnijā, bet ceturtdaļfināli sāksies 26.jūnijā.

Iepriekšējā Eiropas čempionātā 2011.gadā Latvijas izlase ieņēma astoto vietu, bet augstākais sasniegums ir ceturtā vieta 2007.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!