Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pasaules kausa finālā otro reizi vēsturē piektdien, 13. oktobrī, iekļuva Spānijas basketbola izlase, kas dramatiskā cīņā pusfinālā otrajā pagarinājumā ar 95:88 pieveica latviešu izcelsmes trenera Andreja Lēmaņa vadīto Austrālijas valstsvienību.

Tagad svētdien finālā Spānija tiksies ar Argentīnas un Francijas dueļa uzvarētāju. Savukārt Austrālija ar šī dueļa zaudētājiem spēlēs par bronzas medaļām.

Tādējādi Spānija otro reizi iekļuva finālā un otro reizi vēsturē ieguva medaļas. Spānija 1982. gadā zaudēja cīņā par bronzas medaļām (toreiz pasaules čempionātā nebija pusfināls, bet pusfināla kārtas grupas turnīrs), savukārt 2006. gadā, pirmo reizi iekļūstot finālā, izcīnīja čempionu titulu.

Uzvarētājiem Marks Gasols guva 33 punktus un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, bet izcili lietderīgi maču aizvadīja Rikijs Ruvio - 19 punkti, 12 rezultatīvas piespēles, septiņas atlēkušās bumbas un četras pārtvertas piespēles. Vēl uzvarētājiem 17 punktus guva Serhio Ljuls, kurš izdarīja arī sešas rezultatīvas piespēles.

Austrālijai ar 34 punktiem izcēlās Petijs Milzss, bet Niks Kejs guva 16 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas.

Lai gan Austrālijas izlase vadībā bija spēles lielāko daļu, Lēmaņa vadītie basketbolisti pārsvaru nespēja nosargāt. Austrālijas izlase otrās ceturtdaļas sākumā gandrīz četras minūtes neļāva spāņiem gūt punktus un izvirzījās vadībā ar 27:22, pārsvaru saglabājot līdz pat pamatlaika izskaņai.

Dramatiskā mača galotnē Austrālijas basketbolisti neizmantoja savas iespējas, bet pēc Endrū Boguta strīdīga pārkāpuma aizsardzībā cīņā par atlēkušo bumbu Marks Gasols realizēja divus soda metienus un panāca 71:70 Spānijas labā. Austrālijas uzbrukumā neatļauti tika kavēts Petijs Milzss, kurš realizēja tikai vienu soda metienu, bet Rukija Ruvio metiens no laukuma centra bija neprecīzs - komandām bija jāaizvada pagarinājums.

Pagarinājumu ar pieciem punktiem pēc kārtas sāka Gasols, bet austrālieši ātri atguva līdzsvaru 76:76. 14,2 sekundes pirms pagarinājuma beigām Milzss ar diviem sodiņiem atguva Austrālijai vadību 80:78, bet Gasols atbildēja arī ar diviem soda metieniem – 80:80.

Otrajā pagarinājumā spāņi arī ieguva +5, bet 126 sekundes pirms otrā pagarinājuma beigām pēc teicamas spāņu saspēles Serhio Ljuls panāca 90:82, praktiski izlemjot mača likteni. Austrāliešu izmisīgie centieni izglābt spēli bija nesekmīgi, Spānijai otro reizi iekļūstot Pasaules kausa (pirms tam pasaules čempionāta) finālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!