Foto: DELFI

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) sestdien gatavojas diskvalificēt spēcīgo Spānijas valstsvienību no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm un nākamā Pasaules kausa, vēstīja vietējais laikraksts "El Mundo Deportivo", tomēr vēlāk kļuva skaidrs, ka vismaz pagaidām tas vēl nenotiks.

Šādu drastisku lēmumu FIBA vēloties pieņemt, jo Spānijas augstākās līgas (ACB) čempionāts paudis atbalstu ULEB Eirolīgas turnīram, ziņoja spāņu medijs.

Sestdienas vakarā FIBA izplatīja paziņojumu, tomēr tajā nekas nebija minēts par Spāniju. Paredzams, ka nākamās dienas tiks aizvadītas aktīvos pārrunu procesos.

"FIBA Izpildkomiteja pieprasījusi "FIBA Europe" tikties ar visām iesaistītajām Eiropas nacionālajām federācijām, lai pārspriestu iniciatīvas. Lēmumu pieņemšana Eiropas un pasaules līmenī sekos pēc šī konsultāciju procesa," teikts paziņojumā. "FIBA Izpildkomiteja uzaicinās "Euroleague Commercial Assets" (ECA) uz tikšanos nākamajās dienās."

Tāpat portāls "Sportando", atsaucoties uz FIBA, ziņo, ka iepriekš mediji par Spānijas diskvalifikāciju izteikušies "neprecīzi". Savukārt vēl viena neoficiāla bauma, ka Serbija zaudējusi tiesības uzņemt Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, neesot "pareiza".

Kā zināms, jau gandrīz 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), tomēr no pagājušās vasaras kontroli pār šiem turnīriem cenšas atgūt FIBA, kas pašlaik ķērusies pie ļoti drastiskas rīcības un piedraudējusi diskvalificēt visu valstu nacionālās izlases, kuru komandas piedalīsies ULEB rīkotajos turnīros.

Jau iepriekš šonedēļ Lietuvas Basketbola federācija paziņoja, ka viens no valsts grandiem Viļņas "Lietuvos rytas" nākamajā sezonā nevarēs piedalīties nacionālajā čempionātā. Savukārt neviena valsts līdz šim vēl nebija diskvalificēta.

Spānijas izlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm kvalificējās, uzvarot pagājušā gada Eiropas čempionātā un ir viens no pasaules basketbola grandiem.

Kā zināms, FIBA no starptautiskiem izlašu turnīriem varētu diskvalificēt pat 14 valstis, kuru klubi piekrituši nākamsezon startēt ULEB rīkotajos turnīros. Diskvalifikācijas draud Slovēnijai, Horvātijai, Serbijai, Melnkalnei, Maķedonijai, Krievijai, Spānijai, Bosnijai un Hercegovinai, Lietuvai, Itālijai, Grieķijai, Izraēlai, Polijai un Turcijai

Nākamsezon FIBA rīkos jaunu turnīru, kas nosaukts Čempionu līgas vārdā. Tās pamatturnīrā paredzēta vieta 32 klubiem no 12 valstīm, tostarp arī Latvijas.

FIBA Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") valde iepriekš paziņoja, ka ikviena nacionālā federācija, kuras jurisdikcijā esošie klubi iesaistīsies kādās attiecībās ar ULEB turnīrus rīkojošo organizāciju "Euroleague Commercial Assets" (ECA) vai citām ar to tieši vai netieši saistītām organizācijām, tiks aicināta izslēgt šos klubus no nacionālā čempionāta. Nespēja nodrošināt kārtību draud ar diskvalifikāciju no nacionālo vīriešu izlašu sacensībām, kas var tikt attiecināta arī uz cita līmeņa turnīriem.

Tiesa, Latvijai šādas sekas nedraud, jo šosezon pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nebija pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā ULEB Eiropas kausā, kura nākotne līdz ar to pašlaik ir neskaidra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!