Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieprasījusi Latvijas Sporta federāciju padomei (LSPA) izvērtēt izskanējušo informāciju par basketbola trenera Andra Steļmaha iespējamiem pārkāpumiem, savās atbildēs uz Saeimas deputātu jautājumiem informēja IZM ministre Andra Čakša.

Jau ziņots, medijs MVP izgaismoja satraucošu informāciju par trenera Andra Steļmaha personību un darba veidu, izmantojot emocionālu vardarbību, pavedināšanu un alkohola lietošanu darba laikā. Citā rakstā tika izgaismotas jaunas jaunas liecības, taču pats Steļmahs apsūdzības "Delfi" raidījumā "Aizmugure" noraidīja.

Čaksas sniegtajās atbildēs teikts, ka sporta speciālista sertifikātu var anulēt, ja sporta speciālists pārkāpis sporta nozari regulējošos normatīvos aktus vai sporta ētikas normas. IZM, kas saskaņā ar Sporta likuma 5. panta pirmo daļu pilda valsts pārvaldes funkcijas sporta nozarē, pieprasīja LSFP izvērtēt publiski izskanējušo informāciju par sporta speciālista Jūrmalas sporta skolas basketbola trenera Andra Steļmaha rīcību.

"Ja LSFP izvērtējuma rezultātā konstatējams, ka Steļmahs ir pārkāpis sporta nozari regulējošos normatīvos aktus vai sporta ētikas normas, ministrija, atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 77 31.1.apakšpunktā noteiktajam par ministrijas tiesībām iesniegt priekšlikumus sporta speciālista sertifikāta anulēšanai, lūgs anulēt Steļmaham izsniegto sporta speciālista sertifikātu. Ministrija sagaida LSFP veiktā izvērtējuma rezultātus un veiks nepieciešamās turpmākās darbības saskaņā ar tā rezultātiem," teikts Čakšas atbildē.

Ministrija ir uzdevusi Izglītības kvalitātes valsts dienestam veikt ārpuskārtas pārbaudi Jūrmalas sporta skolā. Uzdots izvērtēt skolas darbu atbilstoši izglītību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, tai skaitā, kāda ir rīcība sūdzību saņemšanas un izskatīšanas gadījumos. Pēc pārbaudes rezultātu saņemšanas ministrija nepieciešamības gadījumā rosinās veikt skolas ārkārtas akreditāciju, skolas direktora novērtēšanu un vērsīsies pie skolas dibinātāja.

Iepriekš arī jauniešu basketbola trenere Daiga Jansone raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja, ka 2022. gada martā "Juglas" sporta skolas vārdā iesniegusi Latvijas Basketbola savienībā (LBS) iesniegumu ar aicinājumu izvērtēt trenera Steļmaha uzvedību spēlēs. Viņa atklāja, ka nav sekojusi nedz kāda rīcība, nedz atbilde uz nosūtīto iesniegumu.

"Ministrija esot vērsusies LBS arī par šo izskanējušo informāciju. LBS noliedz Jansones publiski paustos apgalvojumus un sniedz informāciju par minētā iesnieguma izskatīšanu. LBS norāda, ka, ievērojot apstākļus, ka pēc LBS iesnieguma iesniegšanas Valsts policija ir uzsākusi kriminālprocesu, izskatot Steļmaha iespējamās pretlikumīgās darbības pret nepilngadīgām personām, uzskata, ka Bērnu un jauniešu basketbola skolas "Rīga" Vidzemes nodaļas vadītājas D.Jansones publiski paustā kritika ir subjektīvs D.Jansones viedoklis, kas nav precīzs un pamatots, jo atbilstoši saņemtajam iesniegumam, ir izpildīts iesniegumā izteiktais lūgums izskatīt Steļmaha uzvedību atbilstoši iesniegumā norādītajai informācijai," situāciju skaidroja Čakša.

Pēc Čakšas vēstules noprotams, ka LBS esot kritizējusi Jansoni, kura ir viena no LBS Jaunatnes komisijas loceklēm, ar tiesībām un atbildību aktualizēt un veicināt viedokļu norādot, ka ka publiski izteikties un sniegt kritiskas piezīmes masu medijos ir vienkāršāk nekā uzņemties atbildību un risināt jautājumus konstruktīvi sadarbībā ar LBS amatpersonām, darbiniekiem un citiem ekspertiem vai LBS komisiju ietvaros. LBS atzīmē, ka jautājums par iesnieguma izskatīšanu ar masu mediju starpniecību tiek aktualizēts pēc 12 mēnešiem, nevis uzreiz pēc iesnieguma iesniegšanas LBS, norādot, ka šāds informācijas paušanas veids dezinformē sabiedrību un atstāj negatīvu ietekmi uz sabiedrības informēšanu.

Tāpat tika atgādināts par to, ka pēc LBS iesnieguma par iespējamiem pārkāpumiem basketbola trenera Steļmaha rīcībā Valsts policijā sākts kriminālprocess. Kriminālprocess patlaban sākts par iesniegumā minēto informāciju, nevis konkrētu personu.

Steļmahs marta beigās atkāpās no Latvijas U-18 sieviešu basketbola izlases galvenā trenera amata pēc tam, kad plašu rezonansi izraisīja viņa negodprātīgās darbības Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) spēlē par bronzas medaļām, kurā viņa vadītā "Jūrmala" izcīnīja uzvaru. Pēc šī incidenta Steļmahs arī apturēja savu dalību LBS Treneru komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!